De energietransitie

Het streven van de overheid bij de energietransitie is om de energieconsumptie te verminderen en af te stappen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat Nederland in 2050 volledig op groene energie draait.

Neem contact met ons op

Speerpunten energietransitie

Om vanaf heden, in 2023, 2030 en in 2050 te voldoen aan de eisen van de overheid over de energietransitie zijn er in fases regels op gesteld. De overheid focust zich nu vooral op vier punten wet- en regelgeving voor de energietransitie. De regels zijn dus nog vrij beperkt.

  • 2023: verplichten energielabel C voor kantoorpanden;
  • Actuele wetgeving: energiebesparingsplicht met Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML);
  • Actuele wetgeving: energiescan om het energieverbruik in kaart te brengen (EED);
  • Actuele wetgeving: eisen voor alle nieuwbouw (BENG).

 

Onze oplossingen

Producten

Zonnepanelen

Bekijk product
Lees meer over Zonnepanelen
Producten

Energiebeheersing

Bekijk product
Lees meer over Energiebeheersing
Producten

Gebouwbeheersysteem

Bekijk product
Lees meer over Gebouwbeheersysteem
Producten

Warmtepompen

Bekijk product
Lees meer over Warmtepompen

Actuele wetgeving

Op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de actuele wetgeving.

Gespecialiseerd team

Kijk naar een passende oplossing en echt meedenken.

Ervaring

Jarenlange ervaring in diverse branches

TMZ zorglocatie ‘Het Borsthuis’

Nieuwe, energiezuinige installaties

De nieuwe faciliteiten van TMZ, zijn nagenoeg energieneutraal. Er wordt slechts minimaal gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen voor verwarming. Ook het koelsysteem is energiezuinig. Onlangs hebben de medewerkers van Hoppenbrouwers Techniek Almelo bij Het Borsthuis in Hengelo HeatPipes en een extra warmtepomp geïnstalleerd. Deze vooruitgang betekent een aanzienlijke verduurzaming van de warmwatervoorziening voor het gehele pand.

Bekijk het project

Relevante artikelen

Geen energielabel C? Dan dreigt sluiting van kantoor

BlogDuurzaam
Lees meer over Geen energielabel C? Dan dreigt sluiting van kantoor

De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Lees meer over De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

BlogDuurzaam
Lees meer over Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Een vol stroomnet: zo ga je daar als ondernemer mee om

BlogTrends
Lees meer over Een vol stroomnet: zo ga je daar als ondernemer mee om

Efficiënter werken met BIM

BlogInnovatie
Lees meer over Efficiënter werken met BIM

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op. We helpen je graag.

Stel je vraag

Dick Klaassen

Specialist Energietransitie06-82287806

Energiebesparende maatregelen

“Een ander punt op de lijst van de overheid om duurzame maatregelen verder te stimuleren, is de verplichten maatregelenlijst. Deze geldt voor bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken. Zij hebben een energiebesparingsplicht”, legt Bas Tekath, projectleider elektrotechniek uit. “De plicht houdt kort gezegd in dat een bedrijf stappen moet ondernemen om energie te besparen die in vijf jaar of minder terugverdiend zijn.” Deze verplichting is niet nieuw. De Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) wel. In 2020 werd de aangepaste publicatie geplaatst. De EML is een goed startpunt voor verschillende sectoren om te starten met de energietransitie. Een kantoorpand vindt er bijvoorbeeld een maatregel om het onnodig branden van buitenverlichting tegen te gaan.

Duurzaamheidsscan

Het aanpassen van het kantoorpand voor een energielabel C is puur maatwerk. Daarom voeren we bij Hoppenbrouwers een duurzaamheidsscan uit om vervolgens een plan uit te schrijven. De klant heeft de keuze om de aanpassing in een keer door te voeren. Of te kiezen voor een meerjarenofferte waar we stapsgewijs mee aan de slag gaan.

Bepalen energielabel

De overheid riep energielabels in het leven om woning- en pandeigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Vanaf 2018 zijn kantoorgebouwen al verplicht in bezit te zijn van een energielabel. Woningeigenaren moesten hier zelfs drie jaar eerder al aan voldoen. Bas: “Vanaf januari 2021 is er een nieuwe norm. Het energielabel wordt vanaf dan bepaalt op basis van de NTA 8800.” Deze norm vervangt hoe energielabels eerst geregistreerd werden en is onderdeel van de energietransitie. “Om het energielabel van een gebouw te bepalen, wordt er onder andere gekeken naar het type beglazing, isolatie en energievoorzieningen.”

Energielabel c

Naast een verplicht energielabel als onderdeel van de energietransitie, hoort ieder kantoorpand vanaf 1 januari 2023 in bezit te zijn van energielabel C of hoger. Voldoet een pand daar niet aan, dan mag je de deuren als kantoorpand sluiten. “Gelukkig is deze eis vervullen geen onmogelijke klus. Voldoen aan energielabel C kan zelfs vrij makkelijk. Zeker wanneer je daar op tijd mee start. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen naar ledverlichting en het installeren van bewegingssensoren en zonnepanelen.”

Ontvang onze nieuwsbrief