Energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

In een wereld waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie noodzakelijk zijn, is de energiebesparingsplicht een cruciaal instrument. Bedrijven en instellingen in Nederland hebben de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het verminderen van het eigen energieverbruik voor een duurzame samenleving. In deze blog bespreken we wat de energiebesparingsplicht inhoudt en welke stappen je moet nemen om eraan te voldoen.

Allereerst: wat is de energiebesparingsplicht?

De energiebesparingsplicht is een wettelijke verplichting vanuit de overheid, die bedrijven en instellingen in Nederland oplegt om eens in de 4 jaar te rapporteren over de genomen energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen zijn verdeeld onder 3 onderdelen: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. Het doel is om de energie-efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Deze verplichting is vastgelegd in de Wet milieubeheer en geldt voor organisaties die jaarlijks een groter energieverbruik hebben dan 50.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aan aardgas.

Daarnaast zijn er enkele andere criteria die van toepassing zijn zoals:

  • Hoeveel werknemers je organisatie ongeveer in dienst heeft.
  • Wat je jaarlijkse omzet en balanstotaal ongeveer is.
  • Hoeveel je jaarlijks per locatie ongeveer aan energie gebruikt.
  • Hoe groot de gebruiksoppervlakte van je gebouw(en) ongeveer is.

Stappen energiebesparingsplicht

1. Energiebesparingsonderzoek
Het eerste wat je moet doen, is een energiebesparingsonderzoek uitvoeren. Dit onderzoek brengt het energieverbruik van je organisatie in kaart en identificeert potentiële besparingsmaatregelen. Het kan verstandig zijn om een energieadviseur in te schakelen om dit onderzoek professioneel uit te voeren.

2. Maatregelenlijst opstellen
Op basis van het energiebesparingsonderzoek stel je een lijst op aan de hand van de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) die het RVO heeft samengesteld. Deze maatregelen kunnen variëren van het verbeteren van isolatie en klimaat tot het efficiënter gebruiken van verlichting. Prioriteer de maatregelen op basis van hun energiebesparingspotentieel en kosten.

Lees erover in onze whitepaper

3. Implementatie van besparingsmaatregelen
Nu je zicht hebt in de maatregelen, is het tijd om daadwerkelijk alles te implementeren. Dit kan betekenen dat je investeringen moet doen in nieuwe apparatuur of slimme technologieën. Zorg ervoor dat je de benodigde middelen en budgetten reserveert om deze maatregelen succesvol uit te voeren.

4. Monitoring en rapportage
Het is belangrijk om het energieverbruik van je organisatie regelmatig te monitoren. Dit geeft inzicht in de statistieken en om te beoordelen of de genomen maatregelen daadwerkelijk tot energiebesparing leiden. Rapporteer de resultaten en bewaar relevante documentatie om aan te tonen dat je aan de energiebesparingsplicht voldoet. Let goed op: niet voor alle bedrijven gelden dezelfde verplichtingen.

5. Herhaal de cyclus
Energiebesparing is een continu proces, het is nooit af. Het is essentieel om regelmatig het energieverbruik en de besparingsmaatregelen te evalueren en indien nodig aanpassingen te doen. Het is mogelijk dat nieuwe technologieën en innovaties nieuwe mogelijkheden bieden voor verdere energiebesparing.

Download whitepaper

In het whitepaper Duurzaam Ondernemen vertellen we meer over de energiebesparingsplicht en over andere wet- en regelgeving die de overheid toepast om de energie-efficiëntie bij bedrijven te bevorderen. Waar moet jij, als MKB’er, aan voldoen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het whitepaper direct in je mailbox!

  •  *Jij bent aan zet

De energiebesparingsplicht is een belangrijk instrument om duurzaamheid en energie-efficiëntie bij bedrijven te bevorderen. Het is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om kosten te besparen, het milieu te beschermen en bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Door het uitvoeren van een energiebesparingsonderzoek, het implementeren van besparingsmaatregelen en het regelmatig monitoren van het energieverbruik, kun je voldoen aan deze plicht. Maak vandaag nog een stap richting een duurzamere manier van ondernemen.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

BlogWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Blog
Lees meer over Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Zo efficiënt is de warmtepomp écht

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Zo efficiënt is de warmtepomp écht

Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

BlogDuurzaam
Lees meer over Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Ontvang onze nieuwsbrief