TMZ zorglocatie ‘Het Borsthuis’ voorzien van nieuwe, energiezuinige installatie

Disciplines
Duurzame energie Werktuigbouwkunde

De nieuwe locaties van onze opdrachtgever TMZ (TriviumMeulenbeltZorg) zijn bijna energieneutraal. Er is nauwelijks fossiele brandstof nodig om te verwarmen en er kan energiezuinig gekoeld worden. Bij Het Borsthuis in Hengelo hebben de medewerkers van Hoppenbrouwers Techniek Almelo onlangs HeatPipes en een extra warmtepomp geïnstalleerd. Een mooie stap waardoor nu ook de warmwatervoorziening voor het gehele pand is verduurzaamd.

Bij Het Borsthuis wordt gebruik gemaakt van bodemwarmte en warmtepompen. Ook daar is dus nauwelijks fossiele brandstof nodig om te verwarmen. Ook zijn de ventilatoren in de luchtbehandelingskasten vervangen, wat zorgt voor besparing van energie- en onderhoudskosten. “Voor de verduurzaming van Het Borsthuis was het uitgangspunt om zonder gas te verwarmen”, vertelt coördinator technische dienst Peter Scheffer. “Gas gebruiken we dan alleen als back-up. Ook het douchewater wordt duurzaam opgewekt. Het is dus echt een hybride oplossing. De ketels blijven, maar er komt een warmtepomp en er komen HeatPipes bij.”

De aanleiding voor de verduurzaming van Het Borsthuis was volgens Mark Kranenbarg, hoofd gebouwenbeheer bij TMZ, dat de warmtekracht koppeling aan vervanging toe was. “We hebben vervolgens gekeken of we kunnen werken met andere middelen om warm water op te wekken. Samen met Hoppenbrouwers Techniek Almelo hebben we toen gekozen voor een zonthermisch systeem (HeatPipes).”

Jurgen Holslag van Hoppenbrouwers Techniek Almelo is projectleider bij de verduurzaming van Het Borsthuis. Hij legt uit hoe de HeatPipes werken. “HeatPipes absorberen warmte uit zonlicht en is dus een zonne-energie systeem. Aan de ene kant gaat er koud water in en aan de andere kant komt het er weer opgewarmd uit. Als er niet voldoende zonne-energie is, springt de warmtepomp bij. Het is de goedkoopste manier om warmte op te wekken.”

Partner

Volgens projectleider Jurgen Holslag is TMZ al ver met de verduurzaming van de locaties. TMZ en Hoppenbrouwers werken al ruim acht jaar samen aan duurzaamheid van de gebouwen van TMZ. Eerder realiseerde Hoppenbrouwers bij De Weemelanden een innovatieve, energiezuinige installatie. Dit variabel instelbare heetwatersysteem: boiler in combinatie met een zonthermisch systeem (HeatPipes) voorziet de 80 douches en 60 wastafels in het zorgcomplex van ‘duurzaam heet water’.

In onder meer Het Weggeler en Erve Mensman zijn door Hoppenbrouwers al eerder duurzame installaties gerealiseerd. Bij Erve Mensman wordt gebruik gemaakt van koude- en warmteopslag uit de bodem en de lucht. Bovendien wordt daar zonne-energie opgewekt voor zowel elektriciteit als warm water middels PVT-panelen.

Slimme meters

“Op de TMZ-locaties maken we ook gebruik van slimme meters”, vertelt Peter Scheffer. “Deze zijn op afstand uit te lezen. Op een aantal locaties wordt gebruik gemaakt van aanvullende software die het energieverbruik middels een dashboard inzichtelijk maakt. Hiermee krijgen we inzichtelijk wat aanpassingen aan de installaties ons aan besparingen opleveren. Door te blijven monitoren, kunnen we een optimum bereiken tussen comfort en efficiënt energieverbruik.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief