Machinebesturingen Machinebesturingen

Machinebesturingen NEN-EN-IEC 60204-1

Schade aan installaties en machines kan het werk- of productieproces onverwacht stil leggen. Dat wil je uiteraard voorkomen. Regelmatige inspecties van de installaties zijn daarom belangrijk. Bovendien zorgen veilige en werkende machines voor een veilige werkomgeving voor jouw medewerkers.

De norm NEN-EN-IEC 60204-1

Grote machines, besturingskasten en elektrische installatiedelen van machines worden niet als arbeidsmiddelen gezien. Daarom vallen ze niet onder de NEN1010 maar onder de NEN-EN-IEC 60204-1 (elektrische uitrusting machines). Deze Europese norm is formeel gekoppeld aan de machinerichtlijn 2006/42/EG. De scheiding tussen de NEN1010 en de EN 60204-1 ligt op het punt waar de voeding vanuit de installatie op de hoofdschakelaar van de machine is aangesloten. Zodoende moeten zaken als machinebesturingen ook op een eigen manier beheerd en gekeurd worden.

Hoe gaan we te werk?

De inspectie volgens NEN-EN-IEC 60204-1 bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Controleren van elektrische schema’s
  • Beoordeling van de besturingskast op basis van EN 60204-1
  • Controle van veiligheidscircuits
  • De automatische uitschakeling van de voeding meten en beproeven

Vakkundige inspectie

Hoppenbrouwers keurt vakkundig en betrouwbaar de machinebesturingen volgens de norm NEN-EN-IEC 60204-1. Na de inspectie ontvang je een duidelijke rapportage. In dit verslag leggen we de eventuele gebreken vast, waar mogelijk met foto. Wij adviseren je indien nodig over eventuele vervolgstappen.

Meer weten? Neem dan contact op met onze afdeling Inspectie & Onderhoud.

Specialist Inspecties Anton van Mensfoort

Contact met de specialist

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Anton van Mensfoort - Technisch Adviseur