Avans+, gespecialiseerd in postbachelors en masters voor professionals met durf en ambitie, had al langer de wens om de leer- en werkomgeving te vernieuwen. Een eigen pand om die ambitie te realiseren, werd gevonden aan de Claudius Prinsenlaan 140 in Breda. Een ingrijpende verbouwing volgde. Hoppenbrouwers Techniek verzorgde het installatiewerk, zowel elektrotechnisch als werktuigbouwkundig.
Michel van Kollenburg, projectleider, kijkt terug op het aanbestedings- en bouwproces met:
- Coen Toebosch, directeur Avans+
- Miriam Verdaasdonk, manager Facility Services bij Avans+
- Geert Verhagen, directeur/partner van Qwinq, die het bouwproces namens Avans+ begeleidde.
Aankoop bestaand pand met potentie
In 2018 kocht Avans+ het voormalige kantoorpand aan de Claudius Prinsenlaan aan. Qwinq dacht al in een vroeg stadium mee over de ideale werk- en leeromgeving van Avans+.
Geert Verhagen: “Het moest een plek zijn waarin Avans+ over vijftien jaar ook nog kan floreren. Vanuit Qwinq was mijn collega Milou Knippen hier nauw bij betrokken. Op basis van het programma van eisen, kwamen we uit op deze locatie. Een vijf etages hoog kantoorpand, pal naast moederorganisatie Avans Hogeschool, maar met voldoende afstand om de eigen identiteit verder te ontwikkelen. Toen de aankoop van het pand rond was, volgde het aanbestedingsproces voor de bouw en het installatiewerk.”
Doorslaggevend in het aanbestedingsproces
Coen Toebosch: “We hebben bewust ruim de tijd genomen voor het hele proces; van aankoop en aanbesteding tot verbouw en oplevering.”
Miriam Verdaasdonk: “In het aanbestedingsproces gaven we veel gewicht aan ruimte voor dialoog. Dat was wat mij bij Hoppenbrouwers het meest aansprak; het informele, de wil om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. We selecteerden daar bewust op. Dat leidde tot onze keuze voor Bouwbedrijf Boot als bouwkundig aannemer en Hoppenbrouwers Techniek in nevenaanneming voor alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Rienks Architecten uit Breda was er als architect bij betrokken.”
Samenwerken in complex installatieproject
Coen Toebosch: “We wisten dat dit een complex project zou worden, met behoud van een deel van de bestaande installaties en de koppeling met nieuwe delen. Bovendien hanteren we, eigenwijs als we zijn, geen strikte scheiding tussen kantoor en onderwijs, terwijl daar wel andere normen gelden voor licht en lucht. Het enthousiasme vanuit Hoppenbrouwers om juist zo’n complex totaalproject aan te gaan, sprong er voor mij uit. Hoppenbrouwers onderscheidt zich met zelfsturende teams die werken vanuit eigenaarschap. Dat was absoluut een pré. Mensen zijn persoonlijk betrokken en communiceren open. Uit alles sprak bij hen de zin om samen te werken en moeilijkheden niet uit de weg te gaan. Alles verliep in een goede sfeer, wat onder andere zichtbaar was tijdens de LEAN sessies. Dat heeft geleid tot een eindresultaat dat beter is dan ik had verwacht.”
Miriam Verdaasdonk: “Fantastisch als straks alles in gebruik is. Het is zó mooi geworden, dat wil je delen.”
Michel van Kollenburg: “In het bouwteam is door iedereen met hart en ziel gewerkt. Dat zie je en dat voel je.”