Ingrijpende verbouwing van nieuw pand Avans+

Disciplines
Beveiliging Elektrotechniek Technisch Beheer Werktuigbouwkunde

Avans+, gespecialiseerd in postbachelors en masters voor professionals met durf en ambitie, had al langer de wens om de leer- en werkomgeving te vernieuwen. Een eigen pand om die ambitie te realiseren, werd gevonden aan de Claudius Prinsenlaan 140 in Breda. Een ingrijpende verbouwing volgde. Hoppenbrouwers Techniek verzorgde het installatiewerk, zowel elektrotechnisch als werktuigbouwkundig.

Michel van Kollenburg, projectleider, kijkt terug op het aanbestedings- en bouwproces met:

  • Coen Toebosch, directeur Avans+
  • Miriam Verdaasdonk, manager Facility Services bij Avans+
  • Geert Verhagen, directeur/partner van Qwinq, die het bouwproces namens Avans+ begeleidde.

Aankoop bestaand pand met potentie

In 2018 kocht Avans+ het voormalige kantoorpand aan de Claudius Prinsenlaan aan. Qwinq dacht al in een vroeg stadium mee over de ideale werk- en leeromgeving van Avans+.

Geert Verhagen: “Het moest een plek zijn waarin Avans+ over vijftien jaar ook nog kan floreren. Vanuit Qwinq was mijn collega Milou Knippen hier nauw bij betrokken. Op basis van het programma van eisen, kwamen we uit op deze locatie. Een vijf etages hoog kantoorpand, pal naast moederorganisatie Avans Hogeschool, maar met voldoende afstand om de eigen identiteit verder te ontwikkelen. Toen de aankoop van het pand rond was, volgde het aanbestedingsproces voor de bouw en het installatiewerk.”

Doorslaggevend in het aanbestedingsproces

Coen Toebosch: “We hebben bewust ruim de tijd genomen voor het hele proces; van aankoop en aanbesteding tot verbouw en oplevering.”

Miriam Verdaasdonk: “In het aanbestedingsproces gaven we veel gewicht aan ruimte voor dialoog. Dat was wat mij bij Hoppenbrouwers het meest aansprak; het informele, de wil om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. We selecteerden daar bewust op. Dat leidde tot onze keuze voor Bouwbedrijf Boot als bouwkundig aannemer en Hoppenbrouwers Techniek in nevenaanneming voor alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Rienks Architecten uit Breda was er als architect bij betrokken.”

Samenwerken in complex installatieproject

Coen Toebosch: “We wisten dat dit een complex project zou worden, met behoud van een deel van de bestaande installaties en de koppeling met nieuwe delen. Bovendien hanteren we, eigenwijs als we zijn, geen strikte scheiding tussen kantoor en onderwijs, terwijl daar wel andere normen gelden voor licht en lucht. Het enthousiasme vanuit Hoppenbrouwers om juist zo’n complex totaalproject aan te gaan, sprong er voor mij uit. Hoppenbrouwers onderscheidt zich met zelfsturende teams die werken vanuit eigenaarschap. Dat was absoluut een pré. Mensen zijn persoonlijk betrokken en communiceren open. Uit alles sprak bij hen de zin om samen te werken en moeilijkheden niet uit de weg te gaan. Alles verliep in een goede sfeer, wat onder andere zichtbaar was tijdens de LEAN sessies. Dat heeft geleid tot een eindresultaat dat beter is dan ik had verwacht.”

Miriam Verdaasdonk: “Fantastisch als straks alles in gebruik is. Het is zó mooi geworden, dat wil je delen.”

Michel van Kollenburg: “In het bouwteam is door iedereen met hart en ziel gewerkt. Dat zie je en dat voel je.”

Constructief samenwerken in de uitvoering

Coen Toebosch: “Bij het selecteren van regionale samenwerkingspartners kijken we ook naar hoe een partner verbonden wil zijn met ons onderwijsprogramma. Dat hebben we nu ook gedaan. Een medewerker van Hoppenbrouwers Techniek volgde al onze Hit- E-opleiding, Hogere Installatietechniek voor elektrotechnische installaties. Dat was niet doorslaggevend maar wel een pré. Hoppenbrouwers Techniek blijft na dit project betrokken bij ons via het meerjarig onderhoudscontract. Daarnaast zullen zij zoveel als mogelijk preventief alle Service en Onderhoud werkzaamheden op pakken.”

Miriam Verdaasdonk: “We hebben met elkaar geïnvesteerd in de relatie door het zakelijke met het aangename te combineren. Zo gingen we bijvoorbeeld op uitnodiging van Hoppenbrouwers samen met het bouwteam naar een ijshockeywedstrijd van de Tilburg Trappers, maar ook door samen wat lekkers te eten en te drinken bij diverse mijlpalen tijdens de bouwperiode. Zeker de mensen van de uitvoering voelen voor mij daarom als collega’s. Dat is méér dan toeval en geluk. We selecteerden immers op de wil om een dialoog met elkaar aan te gaan. Daar hebben we in het hele proces profijt van gehad.”

Michel van Kollenburg: “In het uitvoeringsproces kwamen zaken naar boven die in de ontwerpfase niet goed zijn gegaan. Dat had impact op de uitvoering. Ondanks dat we goed de tijd hadden genomen om het gebouw te leren kennen. Daar zijn we niet trots op, maar opgeven is geen optie.”

Geert Verhagen: “De kracht is geweest dat we met elkaar vaststelden wat er niet goed ging en het vervolgens samen zijn gaan oplossen. Dat is kenmerkend geweest voor het gezamenlijk proces om tot dit prachtige resultaat te komen.”

Coen Toebosch: “De kern is: wil je het met elkaar oplossen en hoe doe je dat vervolgens? Iedereen in dit project had de wil om dat samen voor elkaar te krijgen. Bij tegenslagen komt de ware aard van een bedrijf en zijn mensen naar boven.”

Miriam Verdaasdonk: “We bleven constructief met elkaar in gesprek.”

Michel van Kollenburg: “We hebben onze rug gerecht en onze verantwoordelijkheid genomen. Onder leiding van het Hoppenbrouwers projectteam van Michel van Kollenburg en Frank van Sundert zijn de schouders eronder gezet zodat we het project naar ieders grote tevredenheid hebben kunnen afronden.”

Natuurlijke overloop medewerkers- en leeromgeving

Miriam Verdaasdonk: “De meeste andere bedrijven kiezen voor een interne zone (voor alleen medewerkers) en voor een externe zone waar alleen bezoekers komen. Wij wilden juist dat zones in elkaar overgaan. Zo ontstaat er openheid, waardoor deelnemers aan onze opleidingen kunnen ervaren dat wij er voor hen zijn. Heeft iemand een vraag voor de administratie? Dan moet je daar makkelijk kunnen binnenlopen. Het is gelukt om de medewerkersomgeving natuurlijk te laten overvloeien in een leeromgeving, zoals in de connect zones. Met elkaar hebben we dit mooi voor elkaar gekregen, in dit open gebouw met een hoge glazen aanbouw als eyecatcher. Andere plekken waar ik heel trots op ben en die technisch uitdagend waren, zijn het auditorium waar akoestiek en techniek in elkaar versmelten, het restaurantgedeelte dat heel erg uitnodigt om er gebruik van te maken en van alle techniek is voorzien, en de open lesruimtes die nog meer de transparantie van het gebouw en onze organisatie weergeven.”

Michel van Kollenburg: “Ik ben trots op de veerkracht van onze mensen en op wat we daardoor samen met het gehele bouwteam hebben kunnen neerzetten.”

Coen Toebosch: “De mensen van Hoppenbrouwers maken waar wat ze tijdens de presentatie hebben gepretendeerd. We zijn echt met elkaar verbonden geraakt.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief