Een dak vol zonnepanelen voor Van Beek

Disciplines
Duurzame energie

Van Beek – een specialist op het gebied van schroeftransporteurs – vindt duurzaamheid belangrijk. Directeur Perry Verberne slaat met zijn nieuwe zonnestroomsysteem een flinke duurzaamheidsslag. Hoppenbrouwers werd aangetrokken voor de realisatie.

Eind juni werd het project officieel opgeleverd. Een groot deel van het dak – dat 126 bij 40 meter meet – is voorzien van 1280 zonnepanelen van 440 Wp. “Dat was voor ons geen spannend moment, want we wisten dat dit project heel goed verlopen was. Het is wél een moment om trots op te zijn”, vertelt Perry. “Bij Van Beek trachten we zo duurzaam mogelijk te werken. Vijf jaar geleden kochten en verbouwden we ons huidige pand in Drunen. Op dat moment maakten we het zo duurzaam mogelijk, met zaken als ledverlichting en warmteterugwinning. De installatie van zonnepanelen stond nog op ons verlanglijstje.”

Transparant proces

Om het traject zo goed en transparant mogelijk te doorlopen, nam Van Beek een adviseur in de arm. CSS Energieadvies stelde een tender op en deed de uitvraag. Perry: “Uiteindelijk kozen we voor Hoppenbrouwers; op kwaliteit, opvolging en prijs. Voor onze dagelijkse operatie werken we al vaker samen met een andere afdeling van Hoppenbrouwers.”

Hobbels op de weg

Het project verliep niet helemáál zonder slag of stoot. “Corona heeft de boel vertraagd. Er kwam een periode met heftige sneeuwval tussendoor. En ook de aansluiting op het elektriciteitsnet had aardig wat voeten in aarde.” De daadwerkelijke realisatie nam ongeveer vier weken in beslag. “Ik heb het proces als zeer prettig ervaren. Wij zijn een productielocatie, voor ons was het belangrijk dat we konden blijven doorwerken. We hadden nul last van de werkzaamheden. Ook de rest verliep voorspoedig: de lijntjes met Hoppenbrouwers zijn kort, de communicatie is duidelijk en ze hielden ons netjes op de hoogte van alle vorderingen.”

Van plan naar realisatie

Ook Stan van Acht, commercieel adviseur op de afdeling Duurzame Energie Zakelijk van Hoppenbrouwers, kijkt vol tevredenheid terug op dit project. “Het is niet zomaar een kwestie van ergens een vrachtwagen vol zonnepanelen naartoe sturen. Een degelijk plan van aanpak is nodig. Tijdens een schouwing op locatie verkennen we de mogelijkheden en obstakels. We plannen en rekenen om de bestaande installaties op het dak – zoals luchtbehandelingskasten – heen en houden onder meer rekening met schaduwwerking, zodat Van Beek straks optimaal rendement uit de installatie haalt.”

“Waardevol om een installateur aan je zijde te hebben die weet wat ‘ie doet.”

Naast fysieke ruimte op het dak zijn ook de aansluitwaarden van de trafo essentieel. “Daar zat nog wel een uitdaging”, vertelt Stan. “We moesten aanpassingen doen in de trafo en een nieuwe verdeler plaatsen voordat de zonnestroominstallatie aangesloten kon worden. Ons eigen Team Service heeft daar een geweldige oplossing voor bedacht. We investeren extra in veiligheid, dat vinden we belangrijk. Met randbeveiliging en een separate trappentoren zorgden we voor veilige opgang van het dak.”

Ruimte voor groei

De 1.280 zonnepanelen wekken genoeg stroom op om het eigen elektriciteitsverbruik van Van Beek af te dekken. “En meer”, vertelt Perry. “Er is nog ruimte voor groei. Dat is fijn, omdat we ook plannen hebben om ons wagenpark verder te elektrificeren. Onze wagens kunnen we dan uit eigen bron opladen. Het draagt bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. En uiteindelijk moet het financieel ook nog wat gaan opleveren, omdat we energie gaan terug leveren aan het net.”

Betrouwbare partner

“Iedereen die ook een zonnestroomsysteem wil aanleggen, wil ik meegeven dat er héél veel bij komt kijken”, aldus Perry. “Wij moesten onze dakconstructie laten berekenen en uiteindelijk ook versterken om de extra last te kunnen dragen. En het is belangrijk om je plannen te overleggen met je energieleverancier en (brand)verzekeraar. In zo’n traject is het heel waardevol om een installateur aan je zijde te hebben die weet wat ‘ie doet, en kwaliteit kiest boven kwantiteit.”

Binnen Hoppenbrouwers wordt het zonnestroomsysteem van Van Beek overgedragen aan de afdeling Technisch Beheer, die de komende 15 jaar verantwoordelijk is voor inspecties en onderhoud. Perry zou niet willen stellen dat Van Beek nu volledig klaar is voor de toekomst, maar het bedrijf is in ieder geval weer een mooie stap dichterbij!

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief