Veiligheid in ieder magazijn: voor medewerker, product en klant

“Voor ieder pand in de distributie en logistiek kijken we naar welke producten het opslaat, wie er werken en hoe het magazijn is ingedeeld. De beveiliging is daarom altijd maatwerk”, vertelt Koen van den Hurk, clusterleider beveiliging.

Dat terwijl de wens van de pandeigenaar binnen de distributie en logistiek vaak op hetzelfde neerkomt: zoveel mogelijk voorraad opslaan in een zo groot mogelijk magazijn. Om toch de veiligheid in een magazijn te blijven waarborgen van medewerker en product kijkt Hoppenbrouwers mee hoe het pand het beste beveiligd kan worden door middel van brand- en camerabeveiliging.

Ontwikkeling object

Bij de ontwikkeling van een bouwobject, zoals een magazijn, komt vaak een brandveiligheidsadviseur kijken. Samen met de installateur van Hoppenbrouwers adviseren zij wat de beste brandveiligheidsopties zijn voor het pand na de oplevering van het object. “Op deze manier wordt het risico op brand zo klein mogelijk gemaakt. In overleg met de klant kijken we hoe we een eventuele brand beheersbaar houden zodra het magazijn in gebruik wordt genomen.”

Veiligheid in een magazijn

Bekijk hier een project

Beveiligingsinstallaties voor DC Michael Lewis Company Europe

Brandveiligheid voor de medewerkers

Alhoewel er producten een hoge prioriteit hebben binnen de distributie en logistiek staat de veiligheid van de medewerkers stipt op één. “Wat we altijd doen, is het bekijken van een vluchtroute voor wanneer er een brandalarm afgaat. Belangrijk voor het installeren van de brandbeveiliging. Bovendien is het een eis dat er twee kanten op gevlucht kan worden. Als partner zijn wij op de hoogte van de relevante wet- en regelgeving”, aldus Koen.

Veiligheid magazijn met sprinklerinstallatie

Van een bulk wasmiddel en meubels tot dure Philipsproducten en Tesla-auto’s: de producten in de sector distributie en logistiek lopen zeer uiteen. “Zodra er wordt gebouwd buiten de grenzen van het bouwbesluit, wordt een sprinklerinstallatie een vereiste om de veiligheid te waarborgen. Op die manier kan er opgeslagen worden wat ze willen in een magazijn.

Met een sprinklerinstallatie wordt een brand effectief onder controle gehouden. Wil je dat een brand eerder wordt gedetecteerd om producten van hoge waarden te beschermen tegen waterschade dan kijken we naar een detectiesysteem. Daarmee wordt het waterschadeprobleem voorkomen.”

Voorkom schade met rookdetectie

De naam zegt het al: rookmelders detecteren rook. Dat doen ze eerder dan sprinklerinstallaties, omdat sprinklers op hitte reageren en pas geactiveerd wordt als de brand in een ver gevorderd stadium is. Rookmelders reageren daarentegen al bij een smulbrand. Schade kan hiermee voorkomen worden.

“Er zijn verschillende vormen van rookdetectie mogelijk. Van een rookmelders die je thuis gewend bent tot een rookmelder met een buissysteem die luchtsamples neemt. In plaats van wachten tot de rook bij de melder is, zuigt deze installatie de lucht naar zich toe. Welke we installeren, is afhankelijk van de omgeving, hoogte en hoe snel we moeten detecteren.”

Camerabeveiliging binnen een magazijn

Naast het voorkomen en beheersen van een brand, borg je de veiligheid van het pand binnen de distributie en logistiek ook met camerabeveiliging. Het meest voor de hand liggend zijn inbraaksignaleringen in het pand, camera-installaties in en om het pand en een hekwerk om het terrein voor indringers van buitenaf.

“Een minimale eis voor beveiliging”, vindt Koen. “Tegenwoordig worden er stappen gezet die verder gaan dan goede kwaliteit camerabeelden. Eigenaren willen precies weten welke personen en vrachtwagens het terrein opkomen en verlaten. Nu is het zo ingericht dat het camerasysteem kentekens leest. Wil iemand weten wanneer vrachtwagen X is binnengekomen, hoeft alleen het kenteken in de database ingevoerd te worden en alle informatie is beschikbaar. Uren door camerabeelden zoeken, is hiermee verleden tijd.”

Camerabeveiliging binnen een magazijn

Bekijk hier een project

Beveiligingsschil om overheidsterrein

Camera's om te beheren en controleren

“Een andere trend binnen deze sector is het steeds beter willen volgen van pakketten. Aan de hand van een QR-code die gematcht wordt aan een ordernummer zijn pakketten gemakkelijk te traceren. Zo is de klant altijd up-to-date over de status van het pakket.” Daarnaast wordt deze trend van traceability ook door eigenaren van sorteercentra omarmt. Beide partijen zijn beter beschermd. Beweert een klant bijvoorbeeld een lege doos te krijgen dan kun je terug naar het vullen van het pakket tot en met inladen in de vrachtwagen en zien wat er is gebeurd.

Neem contact op

Ik denk graag mee over de beste veiligheidsoplossing binnen de distributie en logistiek.

Koen van den Hurk

Clusterspecialist Beveiliging06-13848597

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant

Veilig ondernemen | Hoppenbrouwers Techniek helpt

Blog
Lees meer over Veilig ondernemen | Hoppenbrouwers Techniek helpt

Brandbeveiliging voor jouw bedrijf: hier letten we op

BlogBeveiliging
Lees meer over Brandbeveiliging voor jouw bedrijf: hier letten we op

Beveiliging zonneparken: noodzaak

BlogTrends
Lees meer over Beveiliging zonneparken: noodzaak

Werken met smart technology? Let op digitale veiligheid

BlogInnovatie
Lees meer over Werken met smart technology? Let op digitale veiligheid

Ontvang onze nieuwsbrief