Rookmelderplicht: bewustwording van brandbeveiliging

Rookmelders op iedere etage: het is vanaf 1 juli een wettelijke verplichting. Maar lang niet alle acht miljoen woningen voldoen aan de aanstaande rookmelderplicht. Een gebrek aan bewustwording van brandbeveiliging speelt daarin een grote rol, zo weet Koen van den Hurk, Clusterleider Beveiliging bij Hoppenbrouwers Techniek. Hij vertelt over de brandgevaren en hoe deze zoveel mogelijk in te dammen.

Zelf aan te schaffen reddingsmiddel

Rookmelders voorkomen wel 22 branddoden per jaar, blijkt uit onderzoek van TNO in 2019. Reden voor de overheid om vanaf juli deze melders op iedere etage van woningen te verplichten. Bewoners van bestaande bouw dienen de apparatuur dikwijls zelf aan te schaffen. “Maar voordat huizeneigenaren maatregelen treffen, moet de kans op brand eerst héél dicht in de buurt komen. Er wordt te vaak gedacht: mij overkomt dat niet.”

Er is een inhaalslag nodig, allereerst in de bewustwording bij mens en maatschappij van brandbeveiliging. “Als het daadwerkelijke besef komt dat rookmelders levens redden, dan voelen meer mensen de noodzaak om deze op te hangen.” Koen ziet daarbij een hoofdtaak weggelegd voor het Rijk en de brandweer. “Denk aan meer campagnes over het belang van rookmelders.”

Gevaren zijn groot

“Brand is verraderlijk. Het laat elke seconde tellen”, vervolgt Koen. “Feit is dat een rookmelder het gevaar sneller in de gaten heeft dan jij, zeker als je slaapt, en dat biedt je meer tijd om in veiligheid te komen. Als er echt rookontwikkeling is, dan zie je geen hand voor ogen en zijn je kansen gewoon klein. De rook is bovendien giftig en veroorzaakt de meeste slachtoffers. Je wil niet achteraf denken: had ik maar…”

Hoppenbrouwers Techniek huist veel beveiligingsexpertise, verspreid over de verschillende marktsegmenten. Van inbraakbeveiliging en toegangscontrole, tot slimme beveiligingssystemen en dus ook brandbeveiliging. Ook hebben wij deskundigen die sprinkler- en watermistinstallaties installeren.

Lees meer over onze beveiliging

Stilstaan bij elektronisch spul

Het grootste brandgevaar schuilt in de combinatie van apparatuur, droge lucht en stofdeeltjes, weet Koen. “Denk aan drogers en wasmachines. Een klein percentage van de huizeneigenaren reinigt deze apparaten weleens. Maar hoeveel mensen pakken eens in de zoveel tijd de binnenkant aan of laten een onderhoudsmonteur komen?”

En let ook op televisies, telefoons, accu’s en adapters. “We hebben steeds meer elektronica in huis. Sommigen importeren die spullen goedkoop uit het buitenland, zonder keurmerk, en ook dat vormt een potentieel risico. Vaak staan we daar niet bij stil. Zelfs een laptop die je op een bank zet en daardoor minder goed koelt, kan gevaarlijk zijn.”

Sluit de ogen: wat kan mij belemmeren?

Met al die elektronica in huis, is ook een brandblusser tegenwoordig geen overbodige luxe. “Want water zorgt voor een chemische reactie”, weet Koen, die ook een blusdeken aanraadt. ,,En loop eens door je huis en denk: stel dat ik niets kan zien vanwege de rook, wat kan mij belemmeren om snel in veiligheid te komen? Is de trap vrij? Zijn er andere obstakels? Kan ik de sloten op de deur snel en makkelijk open maken of moet ik eerst een sleutel zoeken? Besef dat je vaak maar tot dertig seconden je adem in kunt houden.”

De eerste stap zijn de rookmelders op de juiste plekken hangen, waar gevaar te signaleren is en het alarm goed is te horen. “Onderhoud ze, haal het stof eromheen weg en test de sensor regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks op de dag van het testen van het luchtalarm. Na tien jaar kunnen bepaalde elementen versleten zijn en dan wordt de melder minder betrouwbaar. Door deze stappen te ondernemen, beperk je aan de ene kant het risico. En aan de andere kant, mocht er onverhoopt toch brand uitbreken, dan zorg je hiermee dat je zo snel mogelijk gewaarschuwd wordt.”

Dagelijks met een gerust hart jouw bedrijfspand afsluiten? Laat ons je adviseren over beveiliging en houd zo ongewenste bezoekers weg en brandhaarden beperkt. Wees veilig met Hoppenbrouwers.

Neem contact met ons op

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

BlogDuurzaam
Lees meer over Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Ontvang onze nieuwsbrief