Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

De huizenmarkt was tot het derde kwartaal van 2022 aan het stijgen. Daarna maakten de prijzen van koopwoningen een kleine duik. Nu vragen we ons af: hoe zit het met het effect van een goed energielabel op de huizenprijs?

Aanbod duurzame woningen

Na het hoogtepunt in het eerste kwartaal van 2021, toen er nog een stevige 63.500 woningen van eigenaar wisselden, is het aantal verkochte huizen flink afgenomen. Het tweede kwartaal van dit jaar zag nog ‘slechts’ 40.000 verkochte woningen. Maar er is wel een opvallende trend gaande: duurzame huizen zijn in opmars! Een kleine kanttekening daarbij is wel dat er steeds meer van die groene stulpjes bij komen in het aanbod. In cijfers die het Kadaster onlangs publiceerde, zien we dan ook dat het aanbod van woningen met een slecht energielabel aan het slinken is.

Na het eerste kwartaal van 2021 gingen er steeds minder huizen van de hand, vanaf het derde kwartaal van 2022 nam ook de gemiddelde koopsom een duik. Gek genoeg zijn label A huizen al een tijdje de prijzige jongens in de markt. Maar, houd je vast: het prijsverschil tussen een huis met energielabel A en een woning met een label G is in een paar jaar tijd van € 60.000,- (in het eerste kwartaal van 2020) naar € 140.000,- (in het tweede kwartaal van 2023) gesprongen.

Daarbij zien we dat woningen met een slecht(er) energielabel (dus met label D t/m G) het sterkst in prijs dalen. Kortom, op dit moment leg je flink wat extra neer voor een huis met een mooi groen energielabel! Door duurzame aanpassingen aan je woning te doen, vergroot je niet alleen de waarde ervan. Je zorgt er ook voor dat de waarde van je woning veerkrachtig meebeweegt met de marktomstandigheden.

Wat is een energielabel?

Het energielabel van een woning vertelt niet alleen hoe zuinig die is ten opzichte van vergelijkbare woningen, het laat ook zien wat je eraan kunt doen om het energieverbruik te verbeteren. Als je besluit je stulpje van de hand te doen, moet er een up-to-date energielabel op tafel komen. Hoe je eraan komt? Simpel: de energieadviseur die de kenmerken van jouw huis heeft doorgespit, kan jou dit label geven.

Dit vind je op het energielabel

  • Isolatie
    • Hoe goed zijn de bouwdelen van jouw woning geïsoleerd?
    • Is de isolatie goed genoeg?
  • Installaties
    • Welke installaties gebruik je voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling?
  • Aardgasaansluiting
  • Warmtebehoefte wintermaanden
  • Risico op hoge binnentemperaturen in de zomer
  • Aandeel hernieuwbare energie

Het energielabel geeft je inzicht in wat je nog aan je woning kunt verbeteren. Hoppenbrouwers komt graag bij je langs om samen met jou te kijken hoe jij je woning kunt verduurzamen, passend bij het milieu en jouw portemonnee. We begeleiden je stap voor stap.

Duurzaamadviesgesprek

Consumenten kunnen via onze website een eerste indruk krijgen van de mogelijkheden voor verduurzaming, en van de prijzen. Door (in de verschillende productkiezers) vragen over eigen thuissituatie te beantwoorden, krijg je inzicht in welke installaties geschikt zijn voor jouw woning.

Tim van der Meer, clusterleider van het consumentenplatform, legt uit: “Deze informatie vormt de basis voor het vrijblijvende (duurzaamheids)adviesgesprek dat we sinds kort apart aanbieden in de provincie Noord-Brabant. We voeren dit adviesgesprek bij de consument thuis, zodat we de online ingevulde informatie kunnen verifiëren aan de werkelijke situatie van de woning. Samen kijken we naar wat haalbaar is en wat de exacte kosten zijn. Wel zo handig natuurlijk!”

Verduurzaming raakt uiteindelijk iedereen en daarom bieden we duurzaamheidsadvies op maat.

Vraag een adviesgesprek aan

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Extra versterking nodig? Alles uit de kast met airco’s en zonnepanelen!

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Extra versterking nodig? Alles uit de kast met airco’s en zonnepanelen!

Verwarmen met de vertrouwde cv-ketel

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Verwarmen met de vertrouwde cv-ketel

Aangenaam kennismaken: de hybride warmtepomp

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Aangenaam kennismaken: de hybride warmtepomp

Dit is ‘ie dan: de all-electric warmtepomp

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Dit is ‘ie dan: de all-electric warmtepomp

Even voorstellen: dit is Team Hop NL!

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Even voorstellen: dit is Team Hop NL!

Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

BlogWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Blog
Lees meer over Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Zo efficiënt is de warmtepomp écht

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Zo efficiënt is de warmtepomp écht

Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

BlogDuurzaam
Lees meer over Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Ontvang onze nieuwsbrief