Zonnepanelen: heeft het nog nut?

De salderingsheffing zou worden afgebouwd en je moet betalen voor de stroom die je teruglevert aan de energieleverancier. Van deze berichten krijgen wij het ook warm. Logisch dat je jezelf de vraag stelt of het nog wel nut heeft, zonnepanelen nemen. Hier kunnen we kort over zijn: ja! Maar een beetje toelichting kan geen kwaad.

Laten we beginnen met de salderingsheffing. Het gerucht ging dat er in 2024 een begin zou worden gemaakt met het stapsgewijs afbouwen van deze regeling. Om je direct gerust te stellen: niets is minder waar. Afgelopen 13 februari 2024 werd er in de Eerste Kamer gestemd over de plannen om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2024. De plannen zijn niet door de Eerste Kamer gekomen en dus voorlopig van de baan.

Wat houdt de salderingsregeling in?

Met de salderingsregeling mag je stroom die je zelf niet verbruikt, terugleveren aan je energieleverancier. Hier ontvang je een vergoeding voor. De vergoeding wordt weggestreept op je energierekening, waardoor deze een stuk lager uitvalt. 

Betalen voor het terugleveren van stroom

De salderingsheffing blijft dus intact. Maar hoe zit het dan met het nieuws dat energieleveranciers geld heffen over de teruggeleverde stroom? Dit is inderdaad waar. Er is een aantal energieleveranciers dat geld vraagt voor het terugleveren van stroom. De reden is dat het energienet overbelast is. Waar je qua kosten dan gemiddeld aan moet denken: de heffing op het terugleveren van stroom bedraagt zo’n € 10,- tot € 20,- per maand.

Dat is dus tussen de € 120,- en € 240,- op jaarbasis. Wanneer je dit afzet tegen het gemiddelde van € 1.000,- dat je per jaar bespaart op je energierekening, loont het nog steeds om te kiezen voor zonnepanelen. En let wel: nog lang niet alle energieleveranciers passen deze heffing toe. Grote namen als Essent en EnergieDirect rekenen nog niets voor het terugleveren van stroom.

Goed om te weten

Omdat er tegenwoordig een groot aanbod aan installateurs is en de productiecapaciteit de afgelopen jaren flink is toegenomen, zijn jouw nieuwe zonnepanelen nu extra scherp geprijsd. Ben je benieuwd welke zonnepanelen het beste bij jouw dak passen?

Doe de check met onze zonnepanelen kiezer

Laat die zon maar schijnen op jouw zonnepanelen

Mocht je nog twijfelen over zonnepanelen ja of nee: alle seinen staan op groen. Je energierekening daalt, de waarde van je woning stijgt en ze zijn goed voor het milieu. Misschien dat de terugverdientijd iets zal toenemen, welke nu op gemiddeld 5 jaar ligt, maar het is voor de meeste huishoudens nog steeds een voordelige en groene keuze.

Wij helpen je graag verder wanneer je toe bent aan het bestellen van jouw nieuwe zonnepanelen.

Bekijk direct ons aanbod

Ook interessant voor jou

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

StappenplanZonnepanelen
Lees meer over Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Ontvang onze nieuwsbrief