Groen doen met behulp van subsidies

Zonnepanelen, zonneboiler, een (hybride) warmtepomp of isoleren; er zijn verschillende manieren om te besparen op je warmte- en energiekosten. Door eerst te investeren, profiteer je later van een besparing. Gelukkig zijn er subsidies die jouw investering verlichten.

ISDE-subsidie

Je bent huiseigenaar en je wilt verduurzamen. Tot zover: helemaal goed. Om voor een Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in aanmerking te komen, moet de duurzame ingreep – de installatie van een zonneboiler, (hybride) warmtepomp, zonnepanelen of het uitvoeren van isolatiematerialen – nieuw zijn aangeschaft én moet je dit aan kunnen tonen met een betaalbewijs. Ook is het de bedoeling dat je binnen 24 maanden na installatie of uitvoering van de eerste maatregel de ISDE aanvraagt.

Wist je dat…

…de ISDE-subsidie 2024 € 600 miljoen nieuw budget beschikbaar heeft voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet en elektrische kookvoorziening?

Voorwaarden ISDE-subsidie

Om aanspraak te maken op ISDE-subsidie gelden voor iedere duurzame maatregel andere voorwaarden. Als voorbeeld nemen we de warmtepomp.

  • Je laat de warmtepomp installeren in een woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of je kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
  • Vanaf 2024 moet een warmtepomp minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor subsidie.
  • De hoogte van de ISDE-subsidie hangt onder andere af van het thermisch vermogen (de warmte die een warmtebron afstaat uitgedrukt in Watt).
  • Je ontvangt geen subsidie voor een lucht/lucht warmtepomp.

En ook voor isolatiemaatregelen of het installeren van een zonneboiler gelden aparte voorwaarden. Je vindt ze terug op de website van Vereniging Eigen Huis.

Tip

Op de website van de RVO staat hoeveel ISDE-subsidie je kunt verwachten. Voer je meerdere maatregelen binnen 24 maanden uit, dan kun je een schatting berekenen van het totale subsidiebedrag met de ISDE-rekentool van RVO. Deze kun je downloaden via RVO.nl.

Combineer de ISDE-subsidie met regionale subsidies

Goed nieuws: naast de landelijke ISDE-subsidie zijn er ook regionale subsidies te verkrijgen voor het doorvoeren van duurzame maatregelen. Provincies en gemeenten bieden verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden aan om je huis duurzaam klaar te stomen voor nu en de toekomst. Wil je weten welke subsidie jouw gemeente of provincie heeft, kijk dan op de energiesubsidiewijzer. Je kunt de regionale subsidie combineren met de landelijke ISDE-subsidie.

Ook interessant voor jou

Hoppenbrouwers tipt: subsidies voor de hybride warmtepomp

Hybride warmtepompenWetgeving
Lees meer over Hoppenbrouwers tipt: subsidies voor de hybride warmtepomp

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Ontvang onze nieuwsbrief