Zo efficiënt is de warmtepomp écht

Wij houden van de warmtepomp. Hij is goed voor je portemonnee, voor de waarde van je woning én voor het milieu. Kortom: de warmtepomp is een populaire en slimme oplossing als je je woning een duurzame boost wilt geven. Maar hoe efficiënt is zo’n warmtepomp nu eigenlijk?

Drop het onderwerp warmtepomp in een gezelschap en de ‘kilowatts’ en ‘besparingen’ vliegen je om de oren. Want dat is toch wat je wilt weten, wat het stroomverbruik van een warmtepomp is, hoeveel kWh een warmtepomp nodig heeft, wat een warmtepomp je jaarlijks aan kilowatts kost en hoeveel je bespaart elke maand. Kortom, hoe efficiënt is zo’n warmtepomp? Daarom lees je in dit artikel meer over het verbruik van een warmtepomp.

Berekening verbruik warmtepomp

Een eenvoudige formule helpt ons om het verbruik van een warmtepomp te berekenen. Eerst passen we de formule toe op de all-electric warmtepomp. Verderop doen we hetzelfde met de hybride warmtepomp.

Het stroomverbruik berekenen op basis van de volgende 3 vragen:

  1. Welke energiebehoefte heeft jouw woning?
  2. Wat is het stroomverbruik van een warmtepomp?
  3. Hoe bereken je vervolgens het jaarlijks stroomverbruik?

Stap 1: de energiebehoefte van je woning

Je huidige gasverbruik vertelt je hoeveel energie je woning nodig heeft. Zodra je dit weet, pas je de omrekenfactor van 9,77 kWh energie per m3 gas toe en bereken je de jaarlijkse warmtebehoefte in kWh. De omrekenfactor van 1 m3 gas naar kWh: 1 m3 gas is gelijk aan 35,17 MJ. 1 kWh heeft een warmte inhoud van 3,6 MJ. 1 m3 gas is dus gelijk aan 35,17/3,6=9,77 kWh.

Voorbeeld: Per jaar verbruik je in totaal 1.500 m3 gas voor het verwarmen van je huis en warm water. Vermenigvuldig het aantal kuub met 9,77 en je krijgt het aantal kWh aan energie dat je huis nodig heeft: 1.500 x 9,77 = 14.655 kWh. Let op: dit is niet het echte stroomverbruik, ga daarvoor naar stap 2.

Stap 2: verbruik warmtepomp

De warmtepomp blinkt uit in zuinigheid. Om je een idee te geven: het verbruik van een warmtepomp is aangeduid met de Coëfficiënt of Performance (COP). Een gemiddelde COP van 4,5 duidt op een hoge efficiëntie, wat betekent dat voor elk deel verbruikte elektriciteit, de warmtepomp drie delen energie uit de omgeving kan halen. Denk aan de buitenlucht, de aarde en waterbronnen.

De elektriciteit die een warmtepomp verbruikt wordt in kWh uitgedrukt. Een warmtepomp met een COP van 4,5 is erg efficiënt en gebruikt 1 kW aan elektriciteit om 4,5 kW warmte te maken. 1 kWh aan elektriciteit betekent dus 4,5 kW aan warmte.

Lekker die buitenlucht

De warmtepompen van Hoppenbrouwers gebruiken de buitenlucht om je huis te verwarmen. Dit noemen we ook wel lucht-water of lucht-lucht warmtepompen. Ze onttrekken warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen, en zetten deze om in bruikbare warmte voor je huis of warm water. Het voordeel van dit type warmtepomp is de relatief eenvoudige installatie en de mogelijkheid om zowel te verwarmen als te koelen. De bekende twee-vliegen-in-één-klap, ja.

Goed om te weten…

We gaan uit van een gemiddelde COP, omdat weersinvloeden het verbruik van een warmtepomp bepalen. Want of het vriest of dat de zon schijnt, maakt nogal een verschil. Met de vrieskou verbruikt een warmtepomp meer elektriciteit dan bij zonneschijn. Om dit te ondervangen drukken we het verbruik ook wel uit in het SCOP (Seasonal Coëfficiënt of Performance). Dit is de gemiddelde COP over een heel jaar, waarbij rekening is gehouden met alle seizoensinvloeden in een bepaalde regio.

Stap 3: bereken het jaarlijks stroomverbruik van de warmtepomp

Nu je weet wat je woning aan energie nodig heeft in combinatie met de gemiddelde COP van de warmtepomp, reken je eenvoudig het stroomverbruik van de warmtepomp uit.

Berekening stroomverbruik warmtepomp
Energiebehoefte kWh gedeeld door de COP = 14.655 / 4.5 = 3.257 kWh.
Het verbruik van een all-electric warmtepomp is in dit voorbeeld als volgt: een huis dat 14.655 kWh aan energie nodig heeft met een warmtepomp van een gemiddelde COP van 4.5, heeft dus een jaarlijks stroomverbruik van 3.257 kWh.

Dit is wat je nieuwe warmtepomp per maand uitspaart aan energiekosten

In dit voorbeeld is de besparing als volgt. In het geval van een gasketel en een verbruik van 1.500 m3 gas per jaar, à € 1,35 per kuub, betaal je € 2.025,- per jaar of € 168,75,- per maand.

Wanneer je overstapt naar een warmtepomp verbruik je 3.257 kWh aan stroom à € 0,36 per kWh en betaal je € 1.172,52 per jaar of € 97,71 per maand. De besparing ten opzichte van gas is dus € 852,- per jaar of € 71,- per maand! En het kan nog beter, lees: minder. Met de hulp van (voldoende) zonnepanelen kan er zelfs € 0,- op de rekening verschijnen. Bovendien, betaal je bij het afsluiten van gas ook geen vastrechtkosten meer wat een extra besparing oplevert.

Zo presteert je warmtepomp optimaal

Om alles uit je warmtepomp te halen, is een lage warmtebehoefte nodig. Met andere woorden: is je huis goed geïsoleerd. Is je huis niet of matig geïsoleerd, dan pak je eerst de isolatieschil aan. Dat betekent dat dak, vloeren en muren goed geïsoleerd zijn in combinatie met hoogrendementsbeglazing. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe beter de warmte binnenblijft.

Daarnaast functioneert een warmtepomp het beste met een lagetemperatuur afgiftesysteem. Door vloerverwarming en laagtemperatuur radiatoren stroomt een lagere temperatuur water, dan door traditionele verwarming. Bij andere typen verwarming moet de aanvoertemperatuur 50 graden zijn en dat betekent dat de warmtepomp veel harder moet werken en (veel) minder efficiënt wordt.

En hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp dan?

We noemden hem eerder al, de hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die zowel uit gas als elektriciteit bestaat. Je kunt hiervoor kiezen als je geen laagtemperatuur verwarming, zoals vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren in huis hebt. Of als je huis niet voldoende is geïsoleerd.

Onze stelregel is dat je 70% op het gasverbruik bespaart en daarvoor elektriciteit in de plaats verbruikt. De berekening met hetzelfde voorbeeld als hierboven, een huis dat 1.500 m3 aan gas verbruikt, wordt dan als volgt:

1.500 x 70% x 9,77 / 4 (COP) = 2.565 kWh elektriciteitsverbruik

1.500 x 30% = 450 m3 gasverbruik

Let op: met een hybride warmtepomp ben je nog niet van het gas af. Je betaalt nog steeds vastrechten voor je gasaansluiting.

Comfortabel en rendabel

Comfortabel wonen en minder betalen gaan wat betreft de warmtepomp hand in hand. Wil je meer weten over ons aanbod warmtepomp? Neem dan hier een kijkje.

Of plan een afspraak met een van onze medewerkers

Ook interessant voor jou

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Alle soorten warmtepompen op een rij

DuurzaamHybride warmtepompen
Lees meer over Alle soorten warmtepompen op een rij

Wat is een hybride warmtepomp?

BlogDuurzaam verwarmenHybride warmtepompen
Lees meer over Wat is een hybride warmtepomp?

Ontvang onze nieuwsbrief