Woning verduurzamen in 24 uur

Disciplines
Duurzame energie Elektrotechniek Werktuigbouwkunde

Op een economisch verantwoorde wijze het huis verduurzamen, het liefst zo snel mogelijk en met zo min mogelijk gedoe. Met die wensen klopte Jordi ter Woord aan bij Hoppenbrouwers, die deze uitdaging met beide handen aangreep. Het resultaat: een duurzame woning in 24 uur.

Hoppenbrouwers ging aan de slag met de vraag: wat kan ik doen om nul op de meter te krijgen? “Mensen denken dan al gauw aan zonnepanelen”, vertelt projectcoördinator Bart Vogels. “Gaandeweg kwamen we erachter dat Jordi openstond voor nieuwe technieken om écht nul op de meter te krijgen.”

Een luchtwarmtepompinstallatie, zonnepanelen, een oplaadpunt voor een elektrische auto en geheel nieuwe meterkasten om de boel goed te regelen. Het wordt allemaal in 24 uur gerealiseerd in de nieuwe woning van Jordi, in het buitengebied van Berlicum. Want: verbouwen doe je idealiter vóór verhuizen en Jordi en zijn vriendin trekken graag zo snel mogelijk – binnen één maand – in hun nieuwe huis.

Strakke planning

Het kan, aldus Bart, dankzij een strakke planning. “We willen onze klant zo min mogelijk tot last zijn. Daarom hebben we de krachten van verschillende teams gebundeld, om alle werkzaamheden in drie werkdagen af te ronden. Zowel de e-installaties (elektra) en de w-installaties (verwarming) als de pv-installaties (zonnepanelen). Tijdens de verbouwing zijn we met zes man sterk tegelijk aan het werk. Ik ben het centraal aanspreekpunt. We kunnen optimaal efficiënt werken, omdat we vooraf alles tot in detail voorbereid en gepland hebben. De juiste monteurs staan steeds op de juiste plaats. We versterken elkaar, in plaats van dat we elkaar in de weg lopen. Bovendien is onze komst goed voorbereid door Jordi, zodat wij in die 24 uur écht konden doorpakken.”

Complete dienstverlening

Jordi is zeer te spreken over de samenwerking. “Via een oud-collega hoorde ik goede verhalen over Hoppenbrouwers en het plaatsen van een warmtepomp. Ik heb nog meer offertes aangevraagd, maar er zijn weinig partijen met zo’n compleet aanbod. Hoppenbrouwers maakt de combi verwarming, elektra en duurzame energie, terwijl dat vaak drie losse opdrachten zijn. En dan is het maar afwachten hoe soepel dat op elkaar kan aansluiten. Nu heb ik één aanspreekpunt – Bart – met wie ik snel kan schakelen. Bovendien is de klus in 24 uur geklaard. Zo kunnen mijn vriendin en ik verder met de rest van de verbouwing.”

“Optimaal efficiënt en straks 300 procent rendement”

Hoog rendement

Nul op de meter is dus het streven. Jordi: “Helemaal nul is misschien ambitieus, omdat ik veel verbruik. Ik rijd bijvoorbeeld sinds kort ook elektrisch. Als mijn vaste kosten voor elektriciteit en verwarming zo laag mogelijk zijn, ben ik al heel blij.” Vanwege de warmtepomp kan Jordi van het gas af, dat levert een flinke besparing op. Een warmtepomp verbruikt wel veel stroom, maar de 42 zonnepanelen vangen dat op. Samen zijn ze goed voor het opwekken van 9250 kilowattuur (kWh). Eén kWh elektra maakt drie kWh warmte. Kortom: dat levert een rendement op van 300 procent.

Wordt vervolgd

Waarschijnlijk zien Jordi en Hoppenbrouwers elkaar binnen afzienbare tijd terug. Hij kocht de woning namelijk samen met zijn ouders. Zij wonen nu in Olst, bij Deventer, maar trekken over enkele jaren graag terug naar Brabant. Samen verbouwen ze de grote, vrijstaande garage tot zelfstandige woonruimte. Met een eigen warmtepomp en zonnepanelen.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief