Hoe kom je tot een goed binnenklimaat?

Hoe kom je tot een goed binnenklimaat?

Vraag om advies

Net zoals er verschillende klimaatinstallaties zijn, vliegen de types airco’s en luchtbehandelingskasten je om de oren. Het aanbod in merken, grootten en systemen is enorm. Om te bepalen welke soorten installaties een gezond binnenklimaat in jouw pand realiseren, is het verstandig om hulp in te schakelen van een expert. René van Heel zit al jaren in het vak en weet alles van luchtbehandeling.  

Jouw wensen

“De eerste stap die ik neem, is het in kaart brengen van de klantwensen”, begint René. Waar de één duurzaamheid belangrijk vindt, staat bij de ander het comfort bovenop. Dat is belangrijk voor mijn advies voor de beste installatie, omdat het kan schelen welk apparaat je aanschaft.  

Ook is er meer vraag naar interieurtrends. “Kabels en goten mogen nu zichtbaar zijn om de ruimte te voorzien van een industriële look. Zo zijn er meer uiteenlopende wensen die leidend zijn voor het uiteindelijke resultaat.”  

Contact met de specialist

René helpt je van A tot Z bij het realiseren van het beste binnenklimaat.

Bouwbesluit

Parallel aan de wensen staat het bouwbesluit. “Dit zijn voorschriften waar alle bouwwerken aan moeten voldoen. Het gaat onder meer over veiligheid, energiezuinigheid en gezondheid. Zo stelt één van de wettelijke eisen hoeveel lucht er ververst moet worden per capaciteit en vierkante meter. Het bouwbesluit is dus van invloed op het type klimaatinstallatie. 

Pand in kaart brengen

Wat is er technisch mogelijk? Waar kunnen we de installaties monteren? Zijn er restricties in het pand? Het zijn een paar vragen die de monteurs zichzelf stellen voordat ze een ontwerp schetsen“We kunnen namelijk wel een prachtige installatie neerzetten, maar als je er te laat achter komt dat de elektravoeding te hoog is voor de energiemaatschappij, dan kun je er alsnog niets mee.  

Het aantal verdiepingen speelt ook een belangrijke rol, net als het type dak. “Warmte stijgt, dus klimaatinstallaties op de derde etage moeten harder werken dan die op de begane grond. En een kantoor met een plat dak is in de zomer een stuk warmer dan een hellend dak. Zo zijn er allerlei factoren waar wij rekening mee houden, maar jij gelukkig niet over hoeft na te denken.” 

Functie van het pand

Zijn de wensen en het pand in kaart gebracht? Dan is het tijd voor het laatste punt: de functie van het kantoorpand“We willen bijvoorbeeld weten hoeveel mensen in het pand zitten. Het is nogal een verschil of er twee of vijftig medewerkers in één ruimte rondlopenOok zijn er andere luchtbehandelingskasten nodig voor kantoortuinen waar iedereen dicht naast elkaar werkt, dan voor bedrijfspanden met veel afgesloten ruimtes. 

Elektrotechnische installaties bij Avans+

Ontwerp- en bouwfase

Het speelveld is geschetst. Tijd voor het ontwerp. “Op basis van alle verzamelde informatie en het budget creëren wij de totaaloplossing. Met goedkeuring van de klant gaan wij van start. Wij verzamelen de materialen, bouwen en implementeren de installaties. Zodra alles is afgerond, maken wij het papierwerk in orde en bundelen de overdrachtsdocumenten van de installaties. 

 

Standaardinstellingen

Als laatste stap stel je de juiste instellingen van de klimaatinstallaties in. “In een kantoortuin is een temperatuur van 23 graden wenselijk. Zet je die lager, dan krijgen medewerkers last van koude vingers. In een ruimte waar juist veel wordt gelopen, adviseer ik 19 tot 20 graden. De luchtvochtigheid ligt voor beide gevallen tussen de 35 en 45 procent.” 

Veel meningen

In een kantoortuin met meer dan vijftig mensen is het lastig om iedereen tevreden te stellen. Iedereen definieert een ‘goed en gezond binnenklimaat’ op zijn of haar eigen manier. Dat is soms lastig om mee te gaan. “Als er iets is wat ik heb geleerd in het vak, is dat nooit iedereen helemaal tevreden is. De een heeft het snel koud, de ander warm, licht René toe. 

“Toch zijn er manieren om tot een binnenklimaat te komen waarmee de meerderheid content is. Wij luisteren naar eventuele klachten en draaien aan knoppen om de problemen weg te nemen. Dat kan op basis van temperatuur en luchtvochtigheid. Ook finetunen we het eerste jaar de instellingen op basis van de seizoenen. 

Laatste advies

De leren bank ruilen voor een stoffen, vloerbedekking weghalen en laminaat plaatsen of bouwtechnische maatregelen treffen: het zijn enkele oplossingen om de klachten te verhelpenWij komen altijd tot een oplossing.” René’s laatste tip: “Laat regelmatig onderhoud plegen. Zo zorg je ervoor dat de installaties voor langere tijd optimaal werken.”  

René helpt jou een uitstekend binnenklimaat waar iedereen blij mee is. Verhoog zo het comfort en de productiviteit. 

Meer lezen? Bekijk onze blogs

Hoe kom je tot een goed binnenklimaat?

Een goed en gezond binnenklimaat zorgt voor tevreden medewerkers. Laat je adviseren door luchtbehandelingsexpert René van Heel en ontdek hoe je tot een goed en gezond binnenklimaat komt.  

Luchtbehandelingskast: 3 fabels ontkracht

Luchtbehandelingsexpert René van Heel komt al jaren op kantoren langs om het juiste binnenklimaat te realiseren. Hij zette 3 fabels op een rij en vertelt hoe het precies zit. Weet...

Wat doet een airco?

De airco is geliefd. In snikhete zomermaanden blaast het apparaat een verkoelende bries door de ruimte. Ga je onderzoeken wat een airco doet, dan zijn er meer antwoorden dan...

Binnenklimaat verbeteren in 6 stappen

Een behaaglijke temperatuur en voldoende schone luchtaanvoer: het zijn belangrijke voorwaarden voor een goed binnenklimaat. Maar hoe kom je daar? Met deskundig advies gaat dat eigenlijk best simpel. Van...

3 manieren om je huis koel te houden

Wanneer het kwik rond 23 graden hangt, is het heerlijk vertoeven hier in Nederland. Maar wanneer dat omhoog kruipt richting de 30 en tropische temperaturen het weer beheersen, smacht...