Duurzaamheid wordt onderdeel van ons DNA

Duurzaamheidsthema’s als klimaatadaptatie, CO2-reductie, circulair ondernemen, energietransitie en de bouw van duurzame woningen staan allemaal hoog op de maatschappelijke agenda. Zo ook bij ons bedrijf. Enerzijds als het gaat om verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering; anderzijds om de duurzaamheidsambities van onze klanten te helpen verwezenlijken. We willen de meest duurzame technisch dienstverlener van Nederland worden. Afgelopen jaar hebben we hiertoe een strategische routekaart richting 2030 uitgewerkt en een programmamanager Duurzaamheid aangesteld.

Duurzaamheidsoplossingen bieden

Wij hebben veel kennis van slimme technische oplossingen die minder belastend zijn voor het milieu en hebben hiermee, samen met opdrachtgevers, inmiddels veel aansprekende projecten op het gebied van duurzaamheid gerealiseerd. Zowel vanuit een integraal duurzaamheidsadvies als ‘stand alone’ duurzaamheidsoplossingen binnen een project.

Benieuwd naar het jaar 2021?

Bekijk  of download het Hoppenbrouwers Jaarverslag 2021.

Download hier ons jaarverslag 2021

Duurzaamheidsambitie 2030

Wij helpen klanten hun duurzame ambities waar te maken. We realiseren mooie en duurzame projecten waar we samen trots op kunnen zijn en waar we onze maatschappelijke ambities verwezenlijken. Bovendien werken we 100% CO2-neutraal en circulair.

Hoe werkt dit in de praktijk

Denk aan de elektrotechnische herstructurering van bestaande kantoorpanden tot duurzame, energiezuinige panden die voldoen aan de BREEAM-eisen. Maar ook de verduurzaming van vele woningen door onder meer het aanbrengen van zonnepanelen, mechanische ventilatie, het plaatsen van nieuwe HR-CV-ketels of warmtepompen en het installeren van laadpalen, zijn veelvoorkomende werkzaamheden. Bij 3D-geprinte woningen van beton zonder traditionele stalen bewapening in de wanden lukte het ons, met de nodige creativiteit, om het duurzame gedachtengoed in de rest van de woningen door te trekken.

‘Duurzaamheid moet geen doel op zich zijn. Daar waar het nu nog een hot topic is, is het over een paar jaar een natuurlijk onderdeel van ons DNA.’

Henny de Haasalgemeen directeur

Duurzame installaties onderdeel totaaloplossing

Steeds vaker is de vraag naar duurzame technologische oplossingen onderdeel van een grotere opdracht voor ons als totaaldienstverlener. Binnen een opdracht met elektrotechnische en/of werktuigbouwkundige werkzaamheden kunnen de aanleg van zonnepanelen en installatie van laadpalen voor elektrische auto’s, ook onderdeel zijn. Het is duidelijk dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt in de toekomstplannen van opdrachtgevers. Als technisch dienstverlener zijn we een versneller van die verduurzaming en mede daardoor is er ook meer nauwe samenwerking in de keten nodig om te verduurzamen. Daar waar de klant niet zelf vraagt om verduurzaming, streven we er altijd naar om duurzame alternatieven aan te bieden.

Lees hier meer

Verduurzaming eigen bedrijfsvoering

Ook in de verduurzaming van onze eigen bedrijfsvoering hebben we afgelopen jaar geïnvesteerd. Zo is het de bedoeling dat in 2030 alle eigen gebouwen 100% CO2- neutraal zijn. In 2013 was ons pand al het eerste CO2- neutrale gebouw in de gemeente Tilburg. Dit jaar hebben we daar een derde CO2-neutraal pand in Udenhout aan toegevoegd. Ook maken onze medewerkers steeds vaker gebruik van duurzame materialen in hun dagelijkse werk en zijn we scherp op de verlaging van restafval en de gezamenlijke inkoop van ECO-stroom. Bovendien zijn we in 2021 gestart met de overstap naar een 100% elektrisch wagenpark. We dragen zo bij aan het verminderen van luchtvervuiling en daarmee aan de gezondheid van mensen die in een omgeving wonen en werken.

Lees hier hoe wij dit aanpakken

Programmamanager geeft invulling aan duurzaamheidsambities

Om duurzaamheid nog meer te verankeren in de organisatie en hier sturing aan te geven, hebben we afgelopen jaar een programmamanager Duurzaamheid aangesteld. Wouter Hendrickx heeft veel kennis en expertise op het vlak van duurzaamheidsvraagstukken. Hij heeft deze onder andere opgedaan door zijn jarenlange ervaring in de zonne-energie. Maar het onderwerp zit vooral al jaren in zijn hart en genen. Hij weet beslissingen van nu door te trekken naar de toekomst. Wouter gaat er enerzijds voor om de interne organisatie CO2-neutraal en circulair in te richten en anderzijds om medewerkers in staat te stellen om de duurzaamheidsambities van klanten waar te maken.

Netwerk van verduurzamers

Om onze duurzaamheidsambitie voor 2030 waar te kunnen maken hebben we een heldere fasering aangebracht voor de komende jaren in onze ‘strategische routekaart Duurzaam 2030’. In 2022 kopen we uitsluitend CO2-neutrale auto’s en willen we de derde trede van de CO2- restatieladder behalen, om uiteindelijk op trede vijf uit te komen. Komend jaar gaan we ook kijken hoe we onze kennis en ervaring nog beter kunnen delen met klanten en collega’s. Zo kunnen we onze klanten optimaal helpen om hun duurzame ambities waar te maken. Wouter geeft aan: ’In de zelfsturende teams moet iedere beslissing genomen worden met duurzaamheid in het achterhoofd.’ Daarbij is niet alleen korte termijn teamrendement belangrijk; soms moet je als team investeren om juist op de lange termijn iets te laten renderen, zowel financieel als qua houdbaarheid.’ Om naast klantgericht ook duurzaamgerichter te kunnen werken binnen ons bedrijf werkt de programmamanager aan een intern netwerk van verduurzamers. Deze innovatieve medewerkers gaan aan de slag met het genereren van bruikbare ideeën waar we als bedrijf in de toekomst wat aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan het slim maken van onze gebouwen en block chain technologie toepassen bij wijze van materialenpaspoort. Maar ook de inzet van BIM om circulariteit te faciliteren en voorspellend onderhoud mogelijk te maken.

Integraal duurzaamheidsadvies

Het netwerk van verduurzamers richt zich primair op hoe we klanten kunnen helpen verduurzamen, daar zit immers de impact. ‘We moeten onze medewerkers inspireren om steeds die stap extra te zetten. We zijn nu al heel goed met onder andere zaken zoals warmtepomptechniek en zonne-energie. Voor elke markt die we bedienen ontwikkelt het beeld van wat duurzaam is zich echter voortdurend. Wij willen samen met de klant dit grotere plaatje bekijken en het beste advies geven. Daarmee gaan we toe naar een integraal duurzaamheidsadvies. Dit kunnen we doen door gebruik te maken van circulaire materialen. Maar ook door datasystemen slimmer met elkaar te laten werken, waardoor je bijvoorbeeld niet onnodig componenten vervangt. Techniek is in alle gevallen de meerwaarde die we als Hoppenbrouwers bieden. Daar ligt onze kennis en kunde’, aldus de programmamanager Duurzaamheid. Wouter hoopt op termijn deze meerwaarde om te kunnen zetten in een duurzaamheidsscore net als bij NPS (klantloyaliteit) en MTO (medewerkerstevredenheid).

PROJECT: Woning verduurzamen in 24 uur

Steeds meer woningeigenaren willen hun huis verduurzamen. Enerzijds met het oog op het milieu, anderzijds om op termijn kosten te besparen. Ook zorgt verduurzaming voor waardevermeerdering van de woning. Wij helpen daarom steeds meer woningeigenaren bij het verduurzamen van hun huis. Wanneer mensen eenmaal de keuze hebben gemaakt om te willen verduurzamen, willen ze dat graag zo snel mogelijk en zonder al te veel gedoe. Zo klopten Jordi ter Woord en zijn vriendin ook bij ons aan. Binnen 24 uur hebben we naast zonnepanelen, een luchtwarmtepomp, een oplaadpunt voor een elektrische auto en nieuwe meterkasten om de boel goed te regelen, geïnstalleerd.

Lees meer over dit project

Met kennis en kunde impact maken

Algemeen directeur Henny de Haas geeft aan dat duurzaamheid als een rode draad door de business moet lopen: ‘Het moet geen doel op zich zijn. Daar waar het nu nog een hot topic is, is het over een paar jaar een natuurlijk onderdeel van ieders DNA. Door de sterke verduurzaming van wonen en werken neemt de vraag naar onze diensten alleen maar toe. De duurzaamheidsvraagstukken zijn ook steeds complexer, waardoor klanten behoefte hebben aan technische vakmensen die hen van a tot z kunnen adviseren op dit vlak. Wij willen met onze kennis en kunde impact maken.
Allemaal voor een leefbare wereld, want techniek is leven.’

Terug naar het jaarverslag

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Energie voor de toekomst: tijdelijke en toekomstige oplossingen voor netcongestie

BlogNetcongestie
Lees meer over Energie voor de toekomst: tijdelijke en toekomstige oplossingen voor netcongestie

Energiecollectief Schiphol Trade Park: hoe 15 bedrijven elkaar voorzien van stroom

BlogNetcongestie
Lees meer over Energiecollectief Schiphol Trade Park: hoe 15 bedrijven elkaar voorzien van stroom

Veiligheid in de schijnwerpers tijdens ‘Bewust Veilig Week’

BlogVeiligheid
Lees meer over Veiligheid in de schijnwerpers tijdens ‘Bewust Veilig Week’

Netcongestie bij Hoppenbrouwers in Dongen: van probleem naar kans

BlogNetcongestie
Lees meer over Netcongestie bij Hoppenbrouwers in Dongen: van probleem naar kans

In 8 stappen naar een oplossing voor de netcongestie

BlogNetcongestie
Lees meer over In 8 stappen naar een oplossing voor de netcongestie

Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

BlogNetcongestie
Lees meer over Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

BlogNetcongestie
Lees meer over De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

BlogDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

BlogDuurzaam
Lees meer over Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

BlogBesparenDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Lees meer over De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Ontvang onze nieuwsbrief