Alle informatie over de cv-ketel

Warm water uit de douche en een fijne temperatuur in huis: je ziet het als iets vanzelfsprekends, maar je cv-ketel is er hard voor aan het werk. De centrale verwarmingsketel stuurt warm water naar de radiatoren en de kranen in je woning. Na zo’n twaalf tot vijftien jaar is jouw cv-ketel toe aan vervanging. Tijd voor een nieuwe.
We nemen je mee in de wereld van de cv-ketel, zodat jij een goede keuze kunt maken.

Bekijk onze cv-ketels

Van het gas af?

We beginnen met de olifant in de kamer: we moeten toch allemaal van het gas af? Dat bereik je niet met een nieuwe cv-ketel. Klopt. Maar de regel dat je vanaf 2026 geen nieuwe cv-ketel mag aanschaffen en per 2030 van het gas af moet zijn, ligt iets genuanceerder. Je moet namelijk van het gas af mits je woning er geschikt voor is. Én per 2026 hoeft jouw huidige, nog goed werkende cv-ketel niet de deur uit; je kunt hem nog gewoon gebruiken tot hij ‘op’ is.

Lees meer over de cv-ketel en duurzaamheidsdoelen

Naar het artikel

Behapbare investering

De investering voor alternatieve verwarmingsbronnen is voor veel woningen en huishoudens simpelweg te groot. Nieuwbouwhuizen zijn vaak al klaar voor de energietransitie. In oudere woningen moeten er vaak extra maatregelen genomen worden, zoals het aanbrengen van vloer-, muur- en dakisolatie. Dat tikt flink door. Daar is de cv-ketel nu vaak nog de beste keuze. Een nieuwe cv-ketel is dan een stuk aantrekkelijker in de kosten. Die vraagt om geen tot weinig aanpassingen en je kunt weer jaren vooruit.

Gasketelwet: veiligheid gegarandeerd

Voor welke cv-ketel je ook kiest, één ding staat voorop: veiligheid. Vanaf april 2023 treedt de Gasketelwet in werking. Dat betekent dat alle installateurs en monteurs van cv-ketels CO-gecertificeerd moeten zijn. Wat jij als consument daaraan hebt? Je bent verzekerd van een partij met verstand van zaken die veilig te werk gaat. We vertellen er meer over in dit blog.

Klaar voor de toekomst

Hoewel de cv-ketel je niet nu direct van het gas afhelpt, wil je wel voorbereid zijn op wat komt. Daarom installeert Hoppenbrouwers Techniek alleen hybride ready cv-ketels. Wanneer jij eraan toe bent, kun je de cv-ketel laten koppelen aan een hybride warmtepomp. De cv-ketel hoeft dan alleen nog voor het warme water te zorgen en springt bij in de koude maanden voor het verwarmen van de woning. Kies je nu een cv-ketel die gereed is voor de toekomst dan ben je overal klaar voor.

Wat? Waterstof?

Er wordt al over gesproken: aardgas met waterstof mengen om het gasgebruik terug te dringen. Om er gebruik van te maken, moet je cv-ketel daarvoor geschikt zijn. Het goede nieuws: de Intergas-ketels die wij installeren, zijn daar klaar voor. Scheelt jou een grote zorg als het zover is.

Zuiniger met de cv-ketel

Laat je voor 2026 de cv-ketel vervangen door een nieuwe, dan is er dus niets aan de hand. Ook als je woning bijvoorbeeld nog niet genoeg geïsoleerd is, kun je na 2026 de cv-ketel nog gewoon laten vervangen door een nieuwe. Wel is het slim om een zuinige variant te kiezen. Bijvoorbeeld een hoogrendementsketel: die levert een hoger rendement, dus meer warmte, op tegen minder energie.

Naast een slimme cv-ketel kiezen, kun je meer dingen doen om zuiniger met de cv-ketel om te gaan. Bijvoorbeeld de radiatoren goed instellen: waterzijdig inregelen. Soms is de ene radiator warmer dan de andere. Dat is zonde, want zo wordt de warmte niet gelijk verdeeld. Dankzij waterzijdig inregelen stroomt door alle radiatoren de juiste hoeveelheid water om de ruimte comfortabel warm te krijgen.

Meer bespaartips

Ontdek nu welke cv-ketel het beste past bij jouw woning en wensen

Doe de ketelkiezer

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Cv-ketels en thermostaten van Intergas

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketels en thermostaten van Intergas

Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

BlogCV-Ketels
Lees meer over Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

Wat is een cv-ketel?

BlogCV-Ketels
Lees meer over Wat is een cv-ketel?

Warm de winter door: waarom cv-ketelonderhoud loont

BlogBesparenCV-KetelsDuurzaam verwarmen
Lees meer over Warm de winter door: waarom cv-ketelonderhoud loont

Cw-waarde van een cv-ketel, hoe zit dat nou?

CV-KetelsWetgeving
Lees meer over Cw-waarde van een cv-ketel, hoe zit dat nou?

De Gasketelwet: dit heb jij eraan

BlogCV-KetelsWetgeving
Lees meer over De Gasketelwet: dit heb jij eraan

Stappenplan: Hoppenbrouwers installeert een cv-ketel

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Stappenplan: Hoppenbrouwers installeert een cv-ketel

Besparen met de cv-ketel

CV-KetelsWetgeving
Lees meer over Besparen met de cv-ketel

Is het verstandig om een nieuwe cv-ketel te kopen?

CV-Ketels
Lees meer over Is het verstandig om een nieuwe cv-ketel te kopen?

Ontvang onze nieuwsbrief