Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Water dat niet meer warm wordt en koude radiatoren? Grote kans dat het tijd is om je cv-ketel bij te vullen. Een goed functionerende ketel heeft een waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar. Toont de (digitale) drukmeter een lager getal? Dan is dat hét moment om het water aan te vullen. We leggen je in 3 stappen uit hoe je dit doet.

Dit heb je nodig:

  • Emmer
  • Een handdoek of dweil
  • Vulslang (wordt meegeleverd bij onze cv-ketels)
  • Waterkraan (bevindt zich bij de cv-ketel)

Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel bijvullen?

Het is gebruikelijk om je cv-ketel eens per jaar bij te vullen. Je kunt het vergelijken met het periodiek controleren van het oliepeil van je auto.

Als je merkt dat de druk na het bijvullen weer snel afneemt, is er mogelijk een lekkage in het systeem. In dat geval is het verstandig om jouw installateur te bellen. Hebben wij jouw cv-installatie geplaatst? Neem dan contact op met onze specialisten.

Stap 1: controleer de waterdruk en schakel de cv-ketel uit

  • Waterdruk controleren
    Voordat je aan de slag gaat met het bijvullen van je cv-ketel, is het belangrijk om de waterdruk te controleren. Heb je al vastgesteld dat de waterdruk onder de 1,5 bar ligt? Lees dan verder onder ‘uitschakelen’.
     
  • Nog niet gecontroleerd? Lees dan de (digitale) drukmeter af. Bij een waterdruk lager dan 1,5 bar is de druk in je cv-ketel te laag. Oftewel: het is dan tijd om de cv-ketel bij te vullen.
     
  • Cv-ketel uitschakelen
    Voordat je begint met bijvullen, zet je de thermostaat naar de laagste stand. Hierdoor schakelt je cv-ketel automatisch uit en koelt het systeem af. Dit afkoelen van de cv-ketel duurt zo’n 20 minuten. Wacht met bijvullen tot de cv-ketel is afgekoeld.

Waarom moet je cv-ketel afgekoeld zijn voordat je gaat bijvullen?

Allereerst, omdat je dan veiliger kunt werken. Een cv-ketel wordt tenslotte warm. Daarnaast is het water uit de kraan een stuk koeler dan het water in de ketel. Het toevoegen van koud water aan een verwarmde cv-ketel veroorzaakt een abrupt temperatuurverschil. Dat kan zorgen voor schade aan de componenten van de cv-installatie, zoals de warmtewisselaar.

Stap 2: sluit de vulslang aan


Op de foto zie je de vulkraan

Om de cv-ketel bij te vullen, gebruik je de vulkraan. Deze kraan vind je bij de ketel en dient voor de watertoevoer.

  • Bevestig eerst de vulslang aan de koudwaterkraan. Als de kraan is bedekt met een beschermkap, haal deze er dan af.
     
  • Zet een emmer onder het uiteinde van de slang en open voorzichtig de kraan. Vul de slang volledig met water. Hiermee verklein je de kans op luchtbellen en voorkom je dat er lucht in de cv-installatie komt. Draai de waterkraan dicht als de slang helemaal vol water is.
     
  • Buig het uiteinde van de vulslang een beetje zodat het water erin blijft. Maak de vulslang vervolgens goed vast aan de vulkraan van de cv-installatie.

Stap 3: vul de ketel bij

Nu is het tijd om de verwarmingsketel bij te vullen.

  • Begin met het opendraaien van de waterkraan en vervolgens de vulkraan van de cv-installatie.
     
  • Op het display zie je de keteldruk oplopen. Is die bijna 1,8 bar? Draai dan eerst de vulkraan dicht en daarna de waterkraan.
     
  • Ontkoppel de vulslang van zowel de vulkraan als de waterkraan. Laat het resterende water via de slang in de emmer lopen.
     
  • Als er een beschermkap aanwezig was, draai je deze terug op de vulkraan.

Mijn waterdruk is hoger dan 2 bar, wat moet ik doen?

Is de waterdruk hoger dan 2 bar, dan is dit schadelijk voor de installatie; de kans op slijtage en beschadigde waterleidingen neemt namelijk toe. In dat geval is het raadzaam water uit het systeem te laten lopen. Hierdoor daalt de druk. Je kunt de waterdruk verlagen door de radiatoren te ontluchten of door water te laten ontsnappen via de radiatoren.

Bij het bijvullen van je cv-ketel komt er vaak wat lucht mee. Om te voorkomen dat je verwarming gaat tikken, is het essentieel om de radiatoren in huis te ontluchten! En ook dit kun je eenvoudig zelf doen.

Zelf je radiatoren ontluchten

Ook handig om te weten

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Alle informatie over de cv-ketel

BlogCV-Ketels
Lees meer over Alle informatie over de cv-ketel

Cw-waarde van een cv-ketel, hoe zit dat nou?

CV-KetelsWetgeving
Lees meer over Cw-waarde van een cv-ketel, hoe zit dat nou?

De Gasketelwet: dit heb jij eraan

BlogCV-KetelsWetgeving
Lees meer over De Gasketelwet: dit heb jij eraan

Is het verstandig om een nieuwe cv-ketel te kopen?

CV-Ketels
Lees meer over Is het verstandig om een nieuwe cv-ketel te kopen?

Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

BlogCV-Ketels
Lees meer over Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

Ontvang onze nieuwsbrief