Warm de winter door: waarom cv-ketelonderhoud loont
Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat de cv-ketel zuinig en veilig blijft werken. In dit blog leggen we uit hoe jij warm de winter doorkomt met je cv-ketel als beste vriend.
Nieuwe wetten en regels voor cv-ketels en gasgebruik vliegen je om de oren. Per 2026 mag je geen nieuwe cv-ketel meer aanschaffen, mits je huis klaar is voor een alternatieve warmtebron. Dat klinkt nog als toekomstmuziek, maar 2026 is dichterbij dan je denkt. Dus jij vraagt je af: is het verstandig om een nieuwe cv-ketel te kopen? Hoppenbrouwers Techniek geeft het antwoord.
Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de standaard om woningen mee te verwarmen. Dit is in lijn met het doel om in 2050 In Nederland geen CO2-uitstoot meer te hebben. Concreet: wanneer je cv-ketel vanaf 2026 vervangen moet worden, moet je een duurzaam alternatief kiezen. Bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Het betekent niet dat jouw cv-ketel per 2026 de deur wordt gewezen. Zolang die nog goed is, kun je de cv-ketel blijven gebruiken.
Woning geschikt voor een hybride warmtepomp?
Doe de warmtepompcheckUitzonderingsregel
Voor woningen die binnenkort aan een warmtenet worden aangesloten of die niet goed verwarmd kunnen worden met alternatieve, duurzame opties geldt een uitzondering. Ook woningen waarbij de investeringen zo groot zijn dat het duurzame alternatief zich niet terugverdient, vallen onder de uitzonderingsregel. Een installateur kan jou het beste vertellen of dat wel of niet geldt voor jouw woning.
Stel: je huidige cv-ketel is voor 2026 al aan vervanging toe. Wat is dan verstandig? Een nieuwe cv-ketel laten plaatsen? Of nu al overgaan op een hybride warmtepomp of een ander alternatief? Dat ligt vooral aan je woning, je wensen én wat je kunt besteden.
Is je woning verre van klaar voor een duurzaam alternatief, dan kan de investering wat te groot zijn. Bijvoorbeeld als je het hele huis extra moet laten isoleren. De kosten daarvan kunnen oplopen. Soms is het slim om nog voor 2026 je oude cv-ketel te vervangen. Een nieuwe gaat gemiddeld zo’n vijftien jaar mee, dus dan kun jij weer even vooruit. Wil je toch al stappen maken voor een toekomst zonder cv-ketel? Dan kun je in de tussentijd starten met bijvoorbeeld isoleren. Met subsidie is dat een stuk toegankelijker.
De cv-ketel verdwijnt niet na 2026. Zodra jouw cv-ketel moet worden vervangen, kan dat na 2026 nog steeds. Echter ben je dan wettelijk verplicht om er een hybride warmtepomp meteen bij aan te sluiten. Stel je hebt al een hybride warmtepomp dan mag je de cv-ketel uiteraard gewoon vervangen en de huidige hybride warmtepomp daar op laten aansluiten. Aangezien de hybride installatie dus uit een warmtepomp en een cv-ketel bestaat, kun je dus na 2026 nog steeds een cv-ketel kopen.
Je kunt ook overwegen om in plaats daarvan een volledig elektrische warmtepomp te gebruiken of je aan te sluiten op een warmtenet. Voor woningen die geen alternatieve opties voor gas kunnen gebruiken, gelden andere regels.
De cv-ketels die Hoppenbrouwers Techniek installeert, zijn hybride ready. Dat betekent dat ze op ieder moment aan een hybride warmtepomp gekoppeld kunnen worden. Kies je nu voor een nieuwe cv-ketel, dan ben je alsnog voorbereid op de toekomst. Wil je per 2026 of daarna over op een duurzaam alternatief? Dan koppel je eenvoudig een hybride warmtepomp aan de bestaande cv-ketel. Zo hoef je nu dus geen enorme investering te doen, maar ben je wel klaar voor wat komen gaat.
Met onze ketelkiezer kom je erachter welke cv-ketel het beste bij jouw woning past.
Doe de ketelkiezerSinds 1 april 2023 is het strafbaar voor zowel installatiebedrijven als consumenten om zonder de vereiste certificering aan cv-ketels te werken. Zorg er dus voor dat jouw cv-ketel geïnstalleerd wordt door een CO-gecertificeerde installateur, dan ben je ervan verzekerd dat het veilig gebeurt.
Lees meer over de gasketelwetDeel dit bericht
Meld je aan voor de nieuwsbrief!