In 8 stappen naar een oplossing voor de netcongestie

De logistieke sector moet de komende jaren flink verduurzamen. Daarvoor zijn niet alleen elektrische voertuigen nodig, maar ook laadpalen én een grotere aansluiting op het net. Maar wat als je die door de netcongestie niet kunt krijgen? Lucas van Cappellen, themaleider elektriciteit bij onderzoeksbureau CE Delft, deelde op ons kennisevent ‘Energie voor de Toekomst’ een handig stappenplan. Daarmee werk je in 8 stappen toe naar een oplossing.

CE Delft is een onafhankelijk onderzoeksbureau dat al meer dan 50 jaar onderzoek doet naar energie. Ze onderzoeken bijvoorbeeld wat er in de toekomst nodig is om het Nederlandse energiesysteem te realiseren, wat we kunnen doen om te voorkomen dat de problemen door netcongestie groter worden en hoe we netcongestie lokaal kunnen oplossen, zodat bedrijven verder kunnen.

In zijn presentatie ging Lucas vooral in op dat laatste. En volgens hem zijn daar in de basis meestal twee dingen voor nodig: organisatorische oplossingen en technische oplossingen. Die twee versterken elkaar en voorkomen dat je onnodig grote investeringen gaat doen in dure technische oplossingen, of dat je je blindstaart op enkel organisatorische oplossingen, zo vertelde hij.

Organisatorische en technische oplossingen

Bij organisatorische oplossingen kun je denken aan het optimaliseren achter de meter of een capaciteitsbeperkingscontract, waarbij je meer of minder capaciteit van het net krijgt afhankelijk van de vraag op dat moment. In de toekomst kunnen ook de non-firm-ATO’s en virtuele energiehubs aan deze categorie worden toegevoegd, maar die moeten nog geformaliseerd worden in de wet- en regelgeving.

Bij technische oplossingen gaat het om de technieken die nodig zijn om een eigen energiesysteem op te bouwen. Duurzame voorbeelden daarvan zijn zonnepanelen, windmolens en batterijen. Net als elektriciteitsbesparingen en slimme energiemanagementsystemen. Niet-duurzame oplossingen zijn een aggregaat of de toepassing van fossiele brandstoffen in processen en voertuigen.

Stappenplan: oplossing voor netcongestie

Met de juiste combinatie van die twee, ontwikkelde CE Delft de afgelopen jaren voor verschillende logistieke bedrijven al een lokale oplossing voor netcongestie. En in de manier waarop ze daartoe kwamen, zat een duidelijke rode lijn. Daarom hebben ze een stappenplan gemaakt, waarin ze omschrijven hoe zij het probleem aanpakken, zodat andere (logistieke) bedrijven het ook zelf kunnen gaan doen.

Dat heeft geleid tot de volgende 8 stappen.

  1. Breng je elektriciteitsvraag in kaart
    De eerste stap is het in kaart brengen van de toekomstige elektriciteitsvraag, dus ná een grootschalige elektrificatie van je bedrijf. Je moet precies weten hoe je belastingprofiel er dan uitziet, waar de pieken zitten en waar er nog ruimte is. Hiervoor heb je niet alleen informatie nodig over het aantal en type voertuigen, de accucapaciteit, het verbruik en het kilometermetrage. Maar ook over de ritprofielen.
     
  2. Pas een slimme laadstrategie toe
    Op basis van al die informatie kun je de maximale laadvraag in kWh per jaar berekenen en vaststellen wat je nodig hebt aan laadinfrastructuur. Vervolgens kun je een laadstrategie bepalen. Daarbij bekijk je hoe je de laadvraag slim kunt verdelen om de piekvraag af te vlakken. Door bijvoorbeeld langzamer te laden, niet alle voertuigen op hetzelfde moment te laden, of ze niet tot 100% te laden.
     
  3. Stel de netaansluiting vast
    Door de slimme laadstrategie weet je precies wat het vermogen is dat je minimaal nodig hebt om aan je elektriciteitsvraag te kunnen voldoen. Maar je wil natuurlijk voorkomen dat je eerst een dure batterij aanschaft om vervolgens tot de conclusie te komen dat er geen netcongestie is in jouw gebied. Daarom vraag je bij de netbeheerder na wat de mogelijkheden zijn, voor je verdere maatregelen treft.
     
  4. Analyseer de mogelijke alternatieven
    Krijg je de gewenste aansluiting? Dan zijn er geen alternatieve oplossingen nodig. Krijg je die niet? Dan ga je onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het aanbod van energie zelf uit te breiden. Dit doe je in eerste instantie met een quickscan; een snelle analyse waaruit je de maatregelen met de meeste potentie selecteert. Schakel hier bij voorkeur de hulp in van een professionele partij die met je mee kan denken.
  1. Maak een businesscaseberekening
    Maatregelen kunnen de eerder genoemde technische en organisatorische oplossingen zijn. Zoals zonnepanelen, een windmolen, batterij of aggregaat. Maar ook het opstarten van een non-firm-ATO of een energiehub zijn wellicht opties. Werk in een volgende stap de 3 à 4 meest passende maatregelen verder uit in een businesscase, waarin je de effecten van elke maatregel tot in detail berekent.
     
  2. Kies de combinatie van maatregelen
    Op basis van stap 4 en stap 5 maak je een definitieve keuze van de maatregelen die je neemt om aan de totale energievraag te kunnen voldoen. In deze keuze spelen bijvoorbeeld de haalbaarheid, de betrouwbaarheid, de kosten en de duurzaamheid van de energievoorziening een rol. Het verschilt per casus welke combinatie van maatregelen de beste oplossing vormt.
     
  3. Werk de oplossingen technisch uit
    Als er een definitief plan op tafel ligt, kun je op zoek te gaan naar de juiste leveranciers om de technische uitwerking voor je te verzorgen. Laat de technisch experts aan de voorkant nog even meekijken naar de gewenste effecten voor een dubbel check. En vraag ze nadrukkelijk of ze de installatie van de verschillende oplossingen goed op elkaar willen afstemmen.
     
  4. Maak de oplossingen operationeel
    Dan is het tot slot tijd voor de grote finale: het operationeel maken van de oplossingen. Dit doe je samen met de technische leveranciers en eventuele externe partijen – in bijvoorbeeld het geval van een collectief laadplein of een energiehub. In deze laatste fase worden alle assets geïnstalleerd en de software ingeregeld. Jouw oplossing voor de netcongestie wordt nu werkelijkheid.

Meer weten?

Bekijk voor meer toelichting op het stappenplan ook het volledige rapport ‘Mitigerende maatregelen in de praktijk – Oplossingen voor netcongestie voor elektrische logistieke voertuigen’ van CE Delft. Meer weten over de innovaties, oplossingen en juridische aspecten op het gebied van netcongestie? Download dan gratis onze whitepaper ‘Net niet? Net wel!’.

Whitepaper netcongestie

In deze tijd van netcongestie krijgen wij veel vragen van klanten die plannen hebben om te verduurzamen, uit te breiden of zelfs nieuw te bouwen, maar tegen een capaciteitsprobleem aanlopen. Welke innovaties en maatregelen dragen nu of straks bij aan de oplossing van dit probleem? Lees het in onze whitepaper.

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het whitepaper direct in je mailbox!

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant voor jou

Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

BlogNetcongestie
Lees meer over Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

BlogNetcongestie
Lees meer over De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

Veelgestelde vragen over de energietransitie

BlogDuurzaam
Lees meer over Veelgestelde vragen over de energietransitie

Ontvang onze nieuwsbrief