Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

Netcongestie is een van de belangrijkste uitdagingen van het moment. Maar gelukkig kunnen we het lokaal al heel goed oplossen door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Dat noemen we ook wel ‘optimaliseren achter de meter’. Een slim energiemanagementsysteem (EMS) kan je daarbij helpen. We vertellen je daarom graag hoe wij het inzetten.

Bij Hoppenbrouwers gebruiken we de Digital Twin van Tibo Energy. Met dit EMS maak je als het ware een virtuele kopie van je energiehuishouding. Daarmee kun je in de eerste plaats scenario’s nabootsen en valideren. Maar het biedt ook diepgaand inzicht door middel van analyses en voorspellingen, waarmee je de aansturing van alle assets kunt optimaliseren én automatiseren.

Stel: we hebben een klant in de logistieke sector die zijn wagenpark wil uitbreiden met elektrische voertuigen. Daarvoor heeft hij tien extra laadpalen nodig, maar zijn huidige netaansluiting is niet groot genoeg om aan die grotere stroomvraag te kunnen voldoen. Dan kunnen wij dit systeem gebruiken om samen met de klant op zoek te gaan naar de scenario’s waarin het wél zou kunnen.

Verbruik voorspellen

In de Digital Twin brengen we in kaart hoe de energiehuishouding eruitziet. Door middel van machine learning, een slimme AI-techniek, leert de software patronen in het verbruik herkennen. Die ziet bijvoorbeeld dat elke middag om 17.00 uur alle bestelbussen terugkomen en aan de laadpaal gekoppeld worden, maar herkent het ook als je bedrijf elke vrijdag een paar uur eerder sluit.

Deze eerste stap geeft inzicht in de grootverbruikers en laat tegelijkertijd zien waar de flexibiliteit ligt. Als alle heftrucks om 17.00 uur terugkomen en je hebt ze pas morgenvroeg weer nodig. Kun je de laadsessies dan misschien beter verspreiden over de nacht? Zodat je piekmomenten weghaalt en je aan minder capaciteit genoeg hebt? Dat zijn randvoorwaarden waar je op kunt sturen.

Toekomstige scenario’s nabootsen

Zodra de Digital Twin goed is ingericht met de bestaande energiehuishouding en de slimme laadstrategie, kunnen we het gaan gebruiken om het gewenste scenario voor de toekomst na te bootsen. Als we aan de kant van het verbruik tien extra laadpalen toevoegen, zien we direct wat dat doet met het benodigde vermogen. We overschrijden de lijn die staat voor het gecontracteerde vermogen.

Op diezelfde manier kunnen we ook bepalen welke componenten we nodig hebben om dat aan te vullen. Wanneer we extra zonnepanelen in het systeem slepen, zien we daarvan meteen de impact. We zien ook dat deze ’s nachts niets opleveren. Daarom hebben we extra opslag nodig en slepen we er in de software nog een batterij bij. Zo komen we stap voor stap tot de juiste combinatie van maatregelen.

Combinatie van maatregelen onderzoeken

Als het verbruik in het systeem binnen de lijnen blijft, weten we zeker dat we een goed doordachte oplossing hebben gevonden die ook in de praktijk zal werken. De volgende stap is dat we de benodigde installaties effectief gaan leveren en installeren. Daarna voegen we deze ook toe aan het EMS.

Een belangrijke stap, want na het hele voortraject, is het EMS er ook om ervoor te zorgen dat de assets in de praktijk op de meest optimale manier worden aangestuurd. Het algoritme bepaalt op basis van alle ingevoerde en opgeslagen data voor ieder kwartier een strategie.

Aansturen op basis van algoritme

Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat de batterij op tijd ontlaadt als de zon wegvalt en – bij beperkte teruglevercapaciteit – dat de zonnepanelen op tijd uitschakelen als er te veel wordt opgewekt voor eigen gebruik. Uitgangspunten zijn daarbij niet alleen de opwek en het verbruik, maar ook de dynamische markttarieven: wanneer is stroom het goedkoopst?

Er kan altijd sprake zijn van onbalans door uitzonderingen of onverwachte omstandigheden. Als die zich voordoen, moet het systeem direct schakelen. Daarom sluiten we het EMS we aan op een gateway op locatie. Dat is een kleine computer die verbinding maakt met de apparaten op locatie en in milliseconden het hele programma kan omschakelen.

Vooruit dankzij slim EMS

Zo voorkomen we dat je de contractuele vermogens overschrijdt. Maar belangrijker nog: we zorgen ervoor dat je als bedrijf weer vooruit kunt. Want zo lang de netbeheerders de congestie nog niet grootschalig kunnen oplossen, ligt ons speelveld achter de meter. En dit slimme energiemanagementsysteem zorgt ervoor dat we dat spel strategisch kunnen spelen.

Whitepaper netcongestie

In deze tijd van netcongestie krijgen wij veel vragen van klanten die plannen hebben om te verduurzamen, uit te breiden of zelfs nieuw te bouwen, maar tegen een capaciteitsprobleem aanlopen. Welke innovaties en maatregelen dragen nu of straks bij aan de oplossing van dit probleem? Lees het in onze whitepaper.

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het whitepaper direct in je mailbox!

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant voor jou

De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

BlogNetcongestie
Lees meer over De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

Een vol stroomnet: zo ga je daar als ondernemer mee om

BlogTrends
Lees meer over Een vol stroomnet: zo ga je daar als ondernemer mee om

Veelgestelde vragen over de energietransitie

BlogDuurzaam
Lees meer over Veelgestelde vragen over de energietransitie

Ontvang onze nieuwsbrief