De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

Veel innovatieve oplossingen voor netcongestie lopen vast op de beperkingen van de wet- en regelgeving. Ondernemers kijken daarom reikhalzend uit naar de nieuwe Energiewet. Maar wat staat er precies in de nieuwe Energiewet? En wanneer treedt ‘ie in werking? Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij.

Waarom komt er een nieuwe Energiewet?

De huidige Gas- en Elektriciteitswet dateren allebei uit 1998. In die tijd waren we nog grotendeels afhankelijk van grote energiecentrales die draaiden op fossiele brandstof. Nu we steeds meer moeten en willen inzetten op hernieuwbare bronnen, lopen veel partijen tegen de beperkingen van de verouderde regelgeving aan. Daarom is een nieuwe Energiewet nodig.

Wat is het doel van de nieuwe Energiewet?

Het doel van de nieuwe Energiewet is om de energietransitie te versnellen. En om dat voor elkaar te krijgen wil het kabinet de bestaande regels verhelderen en versimpelen. Ook willen ze de onnodige verschillen tussen de regels voor gas en elektriciteit wegnemen. Daarom voegen ze de oude Gas- en Elektriciteitswet samen in één overkoepelende en moderne Energiewet.

Wat staat er in de nieuwe Energiewet?

We weten nog niet precies hoe de nieuwe Energiewet eruit gaat zien, maar we weten wel dat er een aantal grote veranderingen aan zitten te komen. De belangrijkste zijn wat ons betreft van toepassing op de netbeheerders en bedrijven. De nieuwe Energiewet geeft hen namelijk meer ruimte om de problemen rondom netcongestie (de overbelasting op het net, red.) aan te pakken.

De belangrijkste effecten van de nieuwe Energiewet, die we nu kunnen verwachten:

  • Meer mogelijkheden om netaansluitingen te delen. De verwachting is nu dat de Energiewet in ieder geval peer-to-peerlevering en cable pooling toe zal staan. Bij peer-to-peer koppelt een tussenpersoon een eindafnemer aan een zogenaamde ‘actieve’ afnemer, die zelf stroom produceert. En bij cable pooling zitten meerdere afnemers samen op één stroomaansluiting.
     
  • Meer keuze uit dynamische energiecontracten. De verwachting is dat energieleveranciers verplicht worden om dynamische contracten aan te bieden, waarbij gebruikers een tarief voor elektriciteit en gas betalen op basis van vraag en aanbod. Dat stimuleert de gebruikers om het verbruik beter te verdelen en zou de druk op het net moeten verminderen.
     
  • Nieuwe kaders voor data- en gegevensuitwisseling.Die zorgen ervoor dat netbeheerders, zowel op eigen initiatief als op verzoek, data openbaar mogen maken. Daardoor ontstaat er meer inzicht in de energiebehoefte en dreigende netcongestie per regio en kunnen bedrijven zich hier beter op voorbereiden.

Verder ziet de Energiewet voornamelijk toe op het beschermen van de consument. Door de contracten te verbeteren met transparante voorwaarden over opzegging, facturering en klachtenbehandeling. Door de privacy en veiligheid van de gegevens van energiedata te waarborgen. En door de Autoriteit Consument en Markt in staat te stellen om beter te toetsen welke partijen wel of geen vergunning krijgen.

Wanneer gaat de nieuwe Energiewet in?

Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe Energiewet precies ingaat. Maar we weten wel dat er hard aan wordt gewerkt. In 2022 is een eerste wetsvoorstel ingediend bij de Raad van State. Die werd in februari 2023 retour gestuurd met de conclusie dat het op enkele onderdelen opnieuw overwogen en aangepast moet worden. In juni 2023 heeft het demissionaire kabinet van Rutte het wetvoorstel opnieuw ingediend.

Inmiddels is bekend dat het parlement deze nieuwe versie voor de komende zomer zal behandelen. Pas als een meerderheid stemt vóór het aannemen van deze nieuwe wet, gaat het voorstel door naar de Eerste Kamer. En als ook die het wetsvoorstel aanneemt, kan de wet door de Koning en verantwoordelijke minister worden ondertekend. Na publicatie in de Staatskrant treedt de wet definitief in werking.

Whitepaper netcongestie

In deze tijd van netcongestie krijgen wij veel vragen van klanten die plannen hebben om te verduurzamen, uit te breiden of zelfs nieuw te bouwen, maar tegen een capaciteitsprobleem aanlopen. Welke innovaties en maatregelen dragen nu of straks bij aan de oplossing van dit probleem? Lees het in onze whitepaper.

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het whitepaper direct in je mailbox!

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant voor jou

Wat betekent de energietransitie voor de woningbouw?

BlogDuurzaam
Lees meer over Wat betekent de energietransitie voor de woningbouw?

Invloed van de energietransitie op onderwijssector

BlogDuurzaam
Lees meer over Invloed van de energietransitie op onderwijssector

Ontvang onze nieuwsbrief