Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

In deze tijd, waarin de impact van klimaatverandering steeds meer voelbaar wordt, is het streven naar duurzaamheid niet alleen een cruciaal belang maar ook een verplichting vanuit de overheid. Gebouwen, waaronder kantoren, spelen een significante rol in het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Het energielabel C voor kantoren is een verplichting vanuit de overheid sinds 1 januari 2023, om het primair fossiel energiegebruik te verminderen en een duurzame toekomst te waarborgen. Graag vertellen we je meer over het energielabel C en welke voordelen het biedt voor kantoren.

Wat is een energielabel nu eigenlijk?

Een energielabel voor bedrijven is een beoordelingssysteem dat de energie-efficiëntie van een bedrijfsgebouw aangeeft. Dit label geeft informatie over het energieverbruik en de prestaties van het gebouw of de faciliteit op het gebied van energie-efficiëntie. Het doel van een energielabel is om bedrijven te informeren over hun energieverbruik en hen te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Download whitepaper

In het whitepaper Duurzaam Ondernemen vertellen we meer over het energielabel voor bedrijven en over andere wet- en regelgeving die de overheid toepast om de energie-efficiëntie bij bedrijven te bevorderen. Waar moet jij, als MKB’er, aan voldoen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het whitepaper direct in je mailbox!

  •  *







Energie-efficiëntie en kostenbesparing

Het behalen van een energielabel C vereist dat panden, waaronder dus ook kantoorgebouwen, aan specifieke energieprestatienormen moeten voldoen. Dit betekent dat ze energie-efficiënter moeten worden, waardoor het energieverbruik wordt verminderd. Dit resulteert niet alleen in lagere energierekeningen voor kantooreigenaren en -gebruikers, maar ook in een aanzienlijke kostenbesparing op de lange termijn. Door het investeren in energiebesparende maatregelen, zoals het verbeteren van isolatie, het gebruik van energiezuinige verlichtingssystemen en het optimaliseren van de verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen, kunnen kantoorgebouwen hun operationele kosten aanzienlijk verlagen.

Uitzonderingssituaties energielabel C

  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties <50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw <100 m2 is;
  • Het gaat om monumenten als bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
  • Het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
  • Het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet;
  • Het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
  • De maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

Bekijk alle uitzonderingen
Er zijn enkele uitzonderingen van toepassing op deze verplichting. Bekijk goed of deze van toepassing zijn of raadpleeg de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Website RVO

Duurzaam imago en verantwoordelijkheid

Het behalen van een energielabel C voor je kantoor draagt bij aan het creëren van een duurzaam imago en versterkt de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Duurzaamheid wordt niet alleen steeds meer gewaardeerd door werknemers, maar ook door klanten. Door te investeren in energie-efficiëntie en een vanuit een energielabel C te streven naar zelfs label B of A, laat je als gebouweigenaar zien dat je je inzet voor een groenere toekomst en werkt aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Dit draagt bij voor een positieve reputatie en een concurrentievoordeel op de markt. Daarnaast wordt er verwacht dat er in 2030 het streven is naar energielabel A.

Verplicht energielabel voor kantoren

Milieueffect en klimaatverandering

Een van de belangrijkste redenen waarom het energielabel C zo belangrijk is, is het effect ervan op het milieu en de strijd tegen klimaatverandering. Kantoren zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid energieverbruik en uitstoot van de broeikasgassen. Door het realiseren van energielabel C, draag je als gebouweigenaar bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Het verlagen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot is essentieel voor een duurzamere en leefbare toekomst.

Download het whitepaper Duurzaam Ondernemen

Maak nu de stap richting duurzaamheid

Het energielabel C voor kantoren is een cruciale stap in de richting van duurzaamheid. Al stopt het daar niet, eisen vanuit de overheid blijven komen. Duurzaamheid stopt niet bij het verkrijgen van een energielabel C. Ook de jaren daarna dien je te blijven investeren in de verduurzaming van je pand. Het bevorderen van energie-efficiëntie, kostenbesparing, het versterken van de marktpositie, het opbouwen van een duurzaam imago en het verminderen van de milieu-impact zijn enkele van de vele voordelen die het label met zich meebrengt. Het is belangrijk dat kantooreigenaren deze kans aangrijpen om de overstap te maken naar een duurzame toekomst en een positieve bijdrage te leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Laten we streven naar een wereld waarin energiezuinige kantoren de norm zijn en duurzaamheid centraal staat.

Jouw partner voor de energietransitie

De wet- en regelgeving rondom de energietransitie is constant in beweging. Weten welke investering slim is om te maken? Of zorgen dat je voldoet aan de juiste wet- en regelgeving? Het is een hoop om bij te houden en beslissingen over te maken. Binnen Hoppenbrouwers is daarom een speciale (onafhankelijke van alle andere activiteiten) afdeling actief, die optreedt als jouw persoonlijke business partner en adviseur. We adviseren over duurzame oplossingen. En houden je op de hoogte van alle regels die gelden voor jouw branche.

Contact

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Cv-ketels en thermostaten van Intergas

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketels en thermostaten van Intergas

Ontvang onze nieuwsbrief