Energiecollectief Schiphol Trade Park: hoe 15 bedrijven elkaar voorzien van stroom

Vijftien bedrijven bij Schiphol Trade Park vormen samen een energiecollectief en voorzien elkaar op een slimme manier van stroom. Head of Development bij logistiek vastgoedontwikkelaar intospace®, Niels Baartman, vertelde op ons kennisevent ‘Energie voor de Toekomst’ hoe dat allemaal begon, hoe het werkt, en wat ze van deze pilot hebben geleerd.

In 2018 kocht intospace® een stuk grond op het Schiphol Trade Park en deden ze een aanvraag voor een stroomaansluiting. Maar tot hun grote verbazing kregen ze een ‘nee’ op dat verzoek. Door de sterk toegenomen energievraag was Hoofddorp een van de eerste regio’s waar er geen ruimte meer was op het net. Intospace® kon nog wel wat teruglevercapaciteit krijgen, maar levercapaciteit was geen optie.

De grond was al gekocht, het geld was al geïnvesteerd, er was zelfs al een huurder die graag wilde huren. Maar zonder stroomvoorziening zou het lastig worden om een distributiecentrum te laten draaien. “Toch hebben we met een aantal adviseurs gezegd: laten we die huurder maar contracteren, we bedenken in de tussentijd wel een oplossing”, vertelt Niels tijdens zijn presentatie.

Combinatie van verschillende assets

Die oplossing werd een combinatie van verschillende assets: zonnepanelen die het gebouw stroom leveren bij daglicht, batterijen die het gebouw in de avond en nacht van stroom voorzien en een gasgenerator voor extra capaciteit in de winter. Met nog een noodaggregaat als back-up, bereikten ze een energiezekerheid van 99,99%. Misschien wel meer dan het net ooit had kunnen realiseren.

Maar er was één groot nadeel, aldus Niels. “Er waren nog veertien andere bedrijven op het terrein die hetzelfde probleem hadden en die dat probleem ieder voor zich op dezelfde manier hadden opgelost. Een deel van die oplossing betrof fossiele energie en als we dat allemaal moesten inzetten, zou de bijbehorende uitstoot behoorlijk onwenselijk zijn”, geeft hij aan.

Net niet? Of net wel?

Het net loopt vol. En dat schreeuwt om oplossingen. De hamvraag luidt: hoe kunnen we slimmer onze energie in goede banen leiden? Daarom stelden we onze gasten tijdens het Kennisevent Energie voor de Toekomst de vraag: ‘Net niet? Of net wel?’. In de video zie je hoe Niels Baartman, Head of Development bij logistiek vastgoedontwikkelaar intospace®, erover denkt.

Energiecollectief voor betere oplossing

Zo ontstond het idee om te onderzoeken of ze samen misschien een nog slimmere, duurzamere én goedkopere oplossing voor de netcongestie konden bedenken. Daarom startten ze met alle bedrijven, de hulp van de SADC (Schiphol Area Development Company, red.) en toestemming van netbeheerder Liander, een energiecollectief.

Daarin brachten ze om te beginnen alle contractvermogens bij elkaar. Sommige bedrijven hadden, net als intospace®, alleen wat teruglevercapaciteit gekregen, anderen hadden nog wel wat levercapaciteit. Alles bij elkaar ging het om zo’n 6 megawatt aan gecontracteerd vermogen – normaal gesproken net genoeg om één bedrijf van stroom te voorzien.

Slim energiemanagementsysteem

Daarnaast telden ze alle opwek- en opslagcapaciteit van de verschillende hardware assets bij elkaar op, zoals zonnepanelen, batterijen en generatoren, en brachten ze de totale energievraag in kaart. Om vervolgens te bepalen hoe ze dat het beste konden verdelen zonder het net te belasten. Door op tijd de batterijen aan te spreken bij weinig zonne-energie of de gasgenerator aan te zetten als dat nodig is.

De bedrijven krijgen daar in de praktijk hulp bij van een slim energiemanagementsysteem van Spectral. “We hebben een soort ‘control room’ van alle gebouwen bij elkaar, dat op een scherm continu laat zien wat de vraag is en wat het aanbod. Zo kunnen we dat op elkaar afstemmen en ervoor zorgen dat iedereen altijd kan blijven draaien”, legt Niels uit.

Het systeem slaat historische data op en voorspelt op basis daarvan de opwek en het verbruik van stroom. Daardoor kan het collectief de verdeling steeds verder optimaliseren. Met succes. “We zijn nu twee jaar live en de gasgeneratoren die we als back-up allemaal hadden aangeschaft, zijn nog geen één keer aan geweest”, luidt het veelbelovende resultaat.

Bekijk ook de uitlegvideo van het SADC

Verbeterpunten voor de toekomst

Zoals bij vrijwel elke pilot, zijn er ook uit deze learnings getrokken. “Alle gebruikers hadden nu al los van elkaar geïnvesteerd in de zonnepanelen en de opslag. In de toekomst zou je dat beter samen kunnen doen in de vorm van een energie-eiland dat je daardoor als collectief nog efficiënter kunt gebruiken”, merkt Niels op. Zelf is intospace® daar momenteel op een andere locatie al mee aan het experimenteren.

Het voordeel in Hoofddorp is nu wel dat áls het collectief wegvalt, in ieder geval het distributiecentrum van intospace® gewoon kan blijven doordraaien. “En dat biedt ook weer een stukje comfort.”

Whitepaper netcongestie

In deze tijd van netcongestie krijgen wij veel vragen van klanten die plannen hebben om te verduurzamen, uit te breiden of zelfs nieuw te bouwen, maar tegen een capaciteitsprobleem aanlopen. Welke innovaties en maatregelen dragen nu of straks bij aan de oplossing van dit probleem? Lees het in onze whitepaper.

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het whitepaper direct in je mailbox!

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant voor jou

Netcongestie bij Hoppenbrouwers in Dongen: van probleem naar kans

BlogNetcongestie
Lees meer over Netcongestie bij Hoppenbrouwers in Dongen: van probleem naar kans

In 8 stappen naar een oplossing voor de netcongestie

BlogNetcongestie
Lees meer over In 8 stappen naar een oplossing voor de netcongestie

Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

BlogNetcongestie
Lees meer over Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

BlogNetcongestie
Lees meer over De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

Ontvang onze nieuwsbrief