Oude V&D in Eindhoven in een nieuw jasje

Disciplines
Elektrotechniek Sprinkler Werktuigbouwkunde

Vrijwel iedere Eindhovenaar kent het voormalige V&D-pand in het centrum van Eindhoven. Het staat er al meer dan honderd jaar. Om van het pand van 12.000 m2 een comfortabele en veilige werk- en winkelomgeving te maken, moderniseerde bouwbedrijf Heerkens van Bavel het pand compleet. Mét hulp van Hoppenbrouwers Techniek.

Het verouderde pand uit 1930 met verouderde installaties werd gestript, maar de betonconstructie bleef overeind. Onder de noemer ‘Project Department’ gingen de partijen aan de slag. “Heerkens van Bavel benaderde ons al in november 2019 voor het creëren van nieuwe werktuigbouwkundige, elektrotechnische en sprinklerinstallaties, in de ontwerpfase van het project”, vertelt Frank van Sundert, clusterleider bij Hoppenbrouwers. “Fijn, want we kenden elkaar al. We werkten bij allerlei projecten – zoals het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg – al eerder samen.”

Nieuwbouw versus bestaande bouw

Hoppenbrouwers en Heerkens van Bavel dachten vanaf het allereerste begin samen na over de uitvoering van het project. Frank: “Zo zorgden we ervoor dat onze ontwerpen ook daadwerkelijk uitvoerbaar waren. En het gaf ons meteen de mogelijkheid om vanaf het begin advies te geven over de benodigde installaties en duurzame opties.”

Zeker in bestaande bouw het houden van overzicht vanaf het begin van groot belang, vindt John Rooijakkers, projectleider bij Heerkens van Bavel. “Nieuwbouwprojecten staan qua bouw vast en vertonen daardoor geen verrassingen. Bij een bestaand gebouw kun je eigenlijk nergens vanuit gaan. Bij dit project waren de tekeningen verouderd en liepen leidingen op onverwachte plekken. Daarom was het enorm van belang om een kloppend ontwerp te hebben, voor we écht aan de slag gingen”, vertelt John. De partijen werkten met de BIM-methodiek en maakten een 3D-model van het gebouw. “Dat kostte in het voortraject meer tijd, maar hierdoor haalden we in een vroeg stadium al knelpunten uit het project”, legt Frank uit. “In de uitvoering verdienden we die tijd dubbel en dwars terug.”

“Samen met Hoppenbrouwers ontwikkelden we een comfortabele en veilige werk- en winkelomgeving.”

Drie disciplines onder één dak

De grootste reden om voor Hoppenbrouwers te kiezen, was volgens John het feit dat ze meerdere disciplines onder één dak aanbieden. “Voor dit project waren E&W-installaties – zoals klimaatinstallaties, luchtbehandelingsinstallaties, verwarmings- en koelingsinstallaties – én sprinklersinstallaties nodig. De werkruimte was door de betonconstructie beperkt. Dan is het wel zo prettig dat één partij álle installaties aflevert. Ook qua coördinatie en afstemming. We konden met al onze vragen en opmerkingen bij Frank terecht. Die speelde het vervolgens door naar de juiste persoon. Omdat er wel van elke discipline één werkvoorbereider op locatie aanwezig was, waren de lijnen altijd kort en was het makkelijk schakelen.”

Dat het pand in hartje centrum zit, zorgde wel voor uitdagingen. Frank: “Logistiek was het best een klus om de juiste spullen op het juiste tijdstip op de juiste plek te krijgen. Goede communicatie was belangrijk. Daarom gingen we tweewekelijks met elkaar om de tafel in een bouw- en werkvergadering. We maakten dan meteen van de gelegenheid gebruik om het project verder te stroomlijnen en bouwkundige en financiële keuzes af te stemmen.”

Brabantse gemoedelijkheid

Eind dit jaar staat de oplevering van het vernieuwde pand gepland. Volgens de heren verliep de samenwerking prettig. “Geen enkel project verloopt zonder struggles of hobbels”, zegt Frank. “Toch bleven we op een gezellige, Brabantse manier met elkaar omgaan.” John: “Door samen de stand van zaken te monitoren, konden we altijd snel bijsturen, wat het bouwproces ten goede kwam. We weten wat we aan Hoppenbrouwers hebben; er is altijd een oplossing.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief