Dit wil je weten over wet- en regelgeving rondom duurzaamheid

Duurzame keuzes worden steeds gemotiveerd door de overheid. Dit doen ze op twee manieren: middels aantrekkelijke subsidies en door het invoeren van wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid. Beide manieren verdienen jouw aandacht.

 

Energielabel C

Een ingrijpende maatregel is het feit dat alle kantoorgebouwen vanaf 1 januari 2023 verplicht zijn om minimaal energielabel C te dragen. Heb je dit niet, dan mag je het pand niet meer gebruiken. Voorkom dit door eerst te onderzoeken wat de huidige stand van zaken is. Doe de check op de website. Of schakel ons in als er nog geen energielabel is.

Ben je in het bezit van minimaal energielabel C? Dat is goed nieuws. Je bent al voorbereid op wat er in 2023 komen gaat. Maak je geen zorgen als jouw kantoor nog niet het juiste label draagt. Met slim en deskundig advies zijn alle benodigde stappen snel gezet. Onze adviseurs vertellen je daar graag meer over.

Ontvang deskundig advies

Energiebesparingsplicht

De overheid wil in 2030 minimaal 49% minder uitstoot van broeikassen dan in 1990. Een van de manieren waarop ze dat willen bereiken, is met de informatie- en energiebesparingsplicht. Dit betekent dat je verplicht bent om energiebesparende maatregelen te nemen die een terugverdientijd van maximaal vijf jaar hebben.

De energiebesparingsplicht geldt voor bedrijven die:

  • Meer dan 50.000 kWh of
  • Meer dan 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken

Belangrijk detail: deze wet gaat om het voorkomen of verminderen van het energieverbruik en geldt dus niet voor nieuwe stroom opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Denk eerder aan ledverlichting en isolatie.

Voorkom boetes

Actief controleren en beboeten bleef tot op heden uit. Maar de overheid is wel van plan dit te gaan doen. Voer je geen energiebesparende maatregelen door? Wij weten dat je in de regel uiteindelijk een boete betaalt die twee keer zo hoog is dan wat de investering je zou hebben gekost. Zo moedigt de overheid bedrijven aan om er werk van te maken.

Kosten tegenover baten

Met de informatieplicht energiebesparing en verplichting van energielabel C motiveert de overheid het bedrijfsleven om duurzame keuzes te maken. Dat is hard nodig aangezien deze maatregelen vragen om forse investeringen. Er is bij bedrijven over het algemeen welwillendheid om de kas aan te spreken, maar daar zijn niet altijd de middelen voor. Gelukkig kun je aanspraak maken op subsidies, later meer over de procedures daarvan. Eerst is het fijn om kosten en baten tegen elkaar af te leggen en aan de hand daarvan onderbouwde bedrijfsbeslissingen te nemen.

Een stappenplan maken

In de eerste plaats wil je weten wat een investering oplevert. Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoeveel het kost om zonnepanelen aan te schaffen en te installeren, hoeveel subsidie je ontvangt en in hoeverre het energieverbruik op jaarbasis vermindert. Is het antwoord op de rekensom aantrekkelijk genoeg, dan installeren maar. Toch?

Wij adviseren van niet. Duurzame maatregelen neem je niet alleen op basis van een kosten-batenanalyse. Ook het werkgeluk en comfort is van cruciaal belang. Een energiezuinig kantoor is dan ook niet per definitie een fijne werkomgeving. Zo zijn er klimaattechnisch veel factoren om rekening mee te houden.

“Soms leveren duurzame installaties niet de beste kosten-batenanalyse op, maar dragen ze wél bij aan het werknemersgeluk. Ook dit nemen wij mij in ons advies.” – Bas Tekath , projectleider bij Hoppenbrouwers Techniek.

Wat wij kunnen, kan een adviesbureau ook. Maar mooie plannen op papier moeten ook gerealiseerd worden. Die vertaalslag ontbreekt vaak. Dat is zonde van jouw investering. Daarom is Hoppenbrouwers Techniek niet alleen jouw technisch dienstverlener, maar ook professioneel adviseur.

Net zoals je de boekhouding en administratie uitbesteedt, is het wijs om hulp in te schakelen op het gebied van energiebeheersing. Iedereen bij Hoppenbrouwers Techniek weet van de hoed en de rand en ziet niets over het hoofd. Zo doen wij dat:

Eerst brengen we jouw pand volledig in kaart. We willen weten hoe het wordt gebruikt, hoeveel mensen er werken en hoeveel uur zij aanwezig zijn. Kortom: hoe wordt er in het pand geleefd? Antwoorden op deze vragen halen wij bij jouw collega’s. Zo weet de receptioniste als geen ander of het tocht bij ingang. Op basis van die kennis, jouw wensen en onze expertise brengen we een advies uit.

Subsidies

Terug naar de subsidies. Dat karwei is vaak lastiger dan gedacht. Neem als voorbeeld de subsidieaanvragen. Wil je die daadwerkelijk ontvangen, dan ga je eerst een ingewikkelde procedure door. Die ook nog per regeling verschilt in voorwaarden en regels. Waar de overheid verwacht dat je de ene subsidie vóór de start van het project aanvraagt, moet je de ander indienen bij de daadwerkelijke uitvoering van de maatregelen.

De administratieve rompslomp bij subsidies gaat verder dan dat. Wil jij bijvoorbeeld profiteren van de 21% btw-teruggave op zonnepanelen? Zorg er dan voor dat de offerte aan alle voorwaarden voldoet. Die stellen wij altijd specifiek op voor de betreffende subsidieaanvraag. Zo is ‘een verkeerde offerte’ nooit de reden dat jij geen aanspraak maakt.

Doe het goed

Ons laatste advies is: als je het doet, doe het dan goed – of gewoon uitstekend. De overheid verplicht weliswaar om duurzame maatregelen te treffen, maar haal er dan ook alles uit. Ga voor werkgeluk, voor toekomstbestendige installaties en interessante verlaging van de energierekening. Maak het beste van de situatie met Hoppenbrouwers.

Schakel een business partner in die specifiek naar jouw bedrijf, pand en wensen kijkt en daarop adviseert. Hoppenbrouwers haalt energiebeheersing van jouw bordje.

Leg het bij ons neer

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant

Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

BlogDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

BlogDuurzaam
Lees meer over Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

BlogBesparenDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Lees meer over De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

Beveiliging zonneparken: noodzaak

BlogTrends
Lees meer over Beveiliging zonneparken: noodzaak

Belangrijke aspecten bij elektrificatie van het bedrijfsleven

Blog
Lees meer over Belangrijke aspecten bij elektrificatie van het bedrijfsleven

De 6 voordelen door werken met de BIM-Methode

Blog
Lees meer over De 6 voordelen door werken met de BIM-Methode

Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

BlogDuurzaam
Lees meer over Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

BlogVeiligheid
Lees meer over Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

Gasketelwet: vakbekwame monteurs aan het werk

BlogCV-Ketels
Lees meer over Gasketelwet: vakbekwame monteurs aan het werk

Steeds meer talent kiest voor de techniek

Blog
Lees meer over Steeds meer talent kiest voor de techniek

Ontvang onze nieuwsbrief