Van klimaatstress naar een duurzaam leven

Hoe roepen we de opwarming van de aarde tot een halt?

Klimaatproblemen die het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, worden steeds meer zichtbaar. Veel mensen maken zich zorgen maken over het welzijn van onze planeet. De overheid stimuleert bedrijven en particulieren om te kiezen voor duurzame installaties om uiteindelijk energieneutraal te werken en te wonen.

Met zijn allen kunnen we deze global warming tot een halt roepen door de uitstoot van CO2 drastisch te verminderen.

Zomers worden warmer en extremer, met droogtes tot gevolg. De periodes vol regenbuien die daarop volgen zijn heftiger en zorgen zelfs voor overstromingen, zoals we vorig jaar zagen. Zomaar wat voorbeelden van klimaatproblemen die we in ons dagelijks leven vaker opmerken. Wetenschappers voorspellen dat dit de komende jaren nog extremer wordt. Steeds meer mensen maken zich zorgen over het welzijn van onze planeet en daarmee over de toekomst van hun kinderen. Zij worstelen met klimaatstress.

Subsidie

Om de klimaatdoelen haalbaar te maken, heeft het kabinet verschillende subsidiepotjes in het leven geroepen. Wie bijvoorbeeld als particulier een elektrische auto aanschaft, krijgt een deel hiervan vergoed. Maar ook worden we erop gestuurd om onze woning duurzaam te verwarmen. Gaat de cv-ketel stuk? Dan mag die vanaf 2026 alleen vervangen worden door een duurzaam alternatief. Een hybride warmtepomp wordt dan de standaard. Ook bedrijven wordt een duwtje in de rug gegeven om te verduurzamen door middel van subsidies.

Groene energie

Het CBS kwam in 2021 al tot de conclusie dat driekwart van de bevolking zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Een ruime meerderheid wil daarom van aardolie en aardgas overgaan op groene energie. 83% geeft de voorkeur aan zonne-energie. Een slim idee, meent ook Commercieel Adviseur Stan van Agt: “Het is hoe dan ook slim om nu in zonnepanelen te investeren. Je bespaart op eigen energiekosten en alles wat je meer opwekt, verkoop je nu voor een relatief goede prijs terug.”

Slim besparen

Maar er zijn meer manieren om de CO2-uitstoot te verminderen. “Ongeveer dertig procent van de CO2-uitstoot ontstaat tijdens het gebruik van kantoren, gebouwen en sportverenigingen”, vertelt Dick Klaassen, Projectleider Systeem Integratie. Ieder bedrijf en elke vereniging heeft verschillende systemen. Van het klimaatsysteem, energiemeters, water- en gastoevoer tot beveiligings– en verlichtingssystemen. Weinig mensen weten welke systemen er precies zijn, hoe die staan ingesteld en wat de samenhang is, weet Dick. “Vaak is er geen afstemming tussen de systemen. En kan het zo zijn dat zowel de airco als de verwarming aanstaan om het pand op temperatuur te houden.”

projectleider Dick Klaassen over digitale veiligheid

Wat kun je zélf doen om duurzamer te leven?

Naast het kiezen voor duurzame installaties als een (hybride) warmtepomp of door zelf stroom op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, zijn er ook kleine dingen die je kunt doen die het welzijn van onze planeet te verbeteren en klimaatstress bij je wegnemen. Wij geven 10 tips:

  1. Eet minder vlees
    …dit is niet alleen goed voor het milieu en het klimaat, het is ook beter voor je eigen gezondheid
  2. Maak minder vliegvakanties
    …een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein
  3. Koop minder spullen en kleding
    …producten moeten worden geproduceerd, worden vervoerd, opgeslagen: daarbij komt veel CO2 vrij
  4. Zet de verwarming een graadje lager en douche korter en kouder
    …een lager gasverbruik is bovendien beter voor de portemonnee
  5. Verwarm je woning met kookwarmte
    …laat na gebruik de oven openstaan: zo wordt de warmte niet afgevoerd en blijft die binnenshuis
  6. Stap over op een duurzame energieleverancier
    …met groene energie bespaart een gemiddeld gezin in een jaar ongeveer evenveel CO2-uitstoot als 45 uur vliegen
  7. Isoleer je woning
    …als er minder warmte verloren gaat, hoeft er ook minder gestookt te worden
  8. Bereid kleine maaltijden in een kleine pan of kies voor eenpansmaaltijden
    …al je eten in één pan, dat scheelt gasverbruik. En als je een kleine maaltijd bereid, is het zonde van de energie om een grote pan te verhitten.
  9. Eet met meerdere mensen samen
    …je bespaart energie door samen te koken, maar meer mensen in huis betekent ook dat de verwarming minder hard (en maar in één woning) hoeft te werken
  10. Kies voor een groene tuin
    …vervang een stoeltegel door een geveltuintje: planten zetten CO2 om in zuurstof