

Luchtbehandelingskast: 3 fabels ontkracht
Luchtbehandelingsexpert René van Heel komt al jaren op kantoren langs om het juiste binnenklimaat te realiseren. Daar hoort hij vaak dezelfde beweringen en vragen. Hij zette 3 fabels op een rij en vertelt hoe het precies zit. Weet jij bijvoorbeeld of een luchtbehandelingskast voorkomt dat je ziek wordt?
Verkeerde instellingen van de luchtbehandelingskast maken mij verkouden
“Lucht maakt je niet ziek. Wat het gesnotter wel veroorzaakt, zijn bacteriën. Die draag je vaak mee of worden één op één overgedragen door bijvoorbeeld een nies. Wat de verkoudheid wel kan veroorzaken, is een airco die op een te lage temperatuur blaast. Het is dan niet zozeer de kou die irritatie oplevert, maar de dalende luchtvochtigheid. Voorkom dit door de airco niet te hoog te zetten.”
Tip van de koeltechnicus
Ronald van Oers, koelexpert bij Hoppenbrouwers Techniek, tipt zijn vuistregel voor aircogebruik. “Mijn advies: zet de airco maximaal vier graden kouder dan de buitentemperatuur. Zo voorkom je stressreacties van het lichaam zodra je het koele kantoor uitwandelt.”
Goede luchtbehandeling voorkomt dat ik ziek word
“Dit is een statement dat ik vaak hoor en is begrijpelijk in tijden waarin corona de wereld even doet stilstaan”, vertelt René. Een luchtbehandelingskast kan veel, maar is geen garantie dat je niet ziek wordt. De verspreiding van bacteriën hangt namelijk deels af van de filter. Des te kleiner die is, des te meer de luchtbehandelingskast alles tegenhoudt. Er bestaat echter geen filter die corona de kop indrukt.”
“Gelukkig is er ook goed nieuws. Een luchtbehandelingskast zorgt er namelijk wel voor dat de ruimte continu ‘ververst’ wordt met buitenlucht. Dat is in lijn met het advies van het RIVM. Iets dat tegen de adviezen indruist, is recirculeren: de lucht hergebruiken om te ventileren. Zorg dus dat de ruimte gefilterd buitenlucht heeft.”
Een raam open doen brengt verse lucht naar binnen
“Heb je een luchtbehandelingskast die buitenlucht filtert? Dan is het antwoord: fabel. Denk er maar over na. Als je een raam opendoet, dan komt er alleen maar ‘vuile’ lucht naar binnen. Zonde van het harde werk van de luchtbehandelingskast die de buitenlucht juist ‘schoonmaakt’. Bovendien moet de installatie nog harder werken om het binnenklimaat stabiel te houden.”
Waar komt deze fabel dan vandaan? “Mensen ervaren de bries die naar binnen waait als fris. Maar eigenlijk is het de tocht die ze als prettig ervaren. We verwarren ongemak dus met comfort.”
René en zijn collega’s realiseren een prettig binnenklimaat en ontkrachten meteen iedere fabel.