Beveiliging zonneparken: noodzaak
Er gaat geen week voorbij zonder een krantenkop ‘Koperdiefstal zonnepark’. Vaak in dikgedrukte letters. Met welke zorgwekkende trend hebben we hier te maken? En belangrijker nog: wat doen we...
Geen Monday-blues voor jouw medewerkers. Wanneer de eerste om 7.00 uur het kantoor binnenwandelt, springen de lichten alvast aan. Heeft de verwarming alle ruimtes al naar een aangename binnentemperatuur gebracht. En hangt het zonnescherm al uit. Dat is nog eens heerlijk ‘thuiskomen’. Bas Tekath, onze expert op het gebied van gebouwbeheersystemen, vertelt je over de mogelijkheden.
Het gevoel van thuiskomen heeft vier basisbeginselen: luchtbehandeling, koeling, verwarming en verlichting. “Concreet betekent dit dat het kantoor voorzien is van zuivere lucht, een aangename binnentemperatuur en geautomatiseerde verlichting”, licht Bas toe.
Deze installaties stuur je vanaf één centraal punt aan: vanaf het gebouwbeheersysteem. “Dit is het verzamelpunt van alle installaties in een kantoor”, vertelt Bas verder. “Je vindt deze vaak bij de receptie en is eenvoudig te bedienen. Het meeste is geautomatiseerd, zodat er weinig omkijken naar is. Hier begint meteen het ‘gevoel van thuiskomen’: nergens meer aan denken.”
Zodra je na een lange dag werken thuiskomt, wil je nergens meer aan denken. Creëer met een slim kantoor hetzelfde gevoel. Bas: “Een gebouwbeheersysteem zorgt ervoor dat medewerkers hun werk kunnen doen, zonder afgeleid te raken door randzaken.” Een voorbeeld:
Staat de zon hoog aan de hemel en begint de temperatuur aardig op te lopen in het kantoor? Dan gaat het zonnescherm uit zichzelf naar beneden en de airco een tandje harder. Het scherm verduistert en daardoor gaat de verlichting feller branden. Is de ruimte weer op temperatuur? Dan gaat de airco ook weer uit. Zo zijn er heel wat handelingen geautomatiseerd. Dit versterkt het luxe gevoel van ‘nergens meer aan denken’.
Een slim kantoor is een duurzaam kantoor. Systemen ‘laten aan elkaar weten’ dat ze mogen stoppen met verwarmen, verkoelen of branden. “Als de zonnewering wordt ingeklapt, dan gaat de verlichting automatisch uit. Met deze slimme technieken bespaar je energie en, zeker op de lange termijn, heel wat kosten.”
Wanneer jij je een weg door de sneeuw ploetert, is er niets zo fijn als de gedachte aan een warm huis. “De temperatuur is bepalend voor het ultieme ‘thuisgevoel’”, vervolgt Bas. “Je wilt dat medewerkers naar het kantoor komen met het idee dat er een aangename binnentemperatuur op hen wacht. Dat ze niet ’s ochtends al weten dat het alleen met een dikke, wollen trui uit te houden is.”
Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Midden augustus, wanneer er geen wolkje in de lucht hangt, moeten medewerkers ervan uit kunnen gaan dat ze hun slippers en korte broeken in principe thuis kunnen laten. “Het gaat om de zekerheid van een aangenaam klimaat. En dat is wat een slim kantoor je brengt.”
Luchtbehandelingsexpert René van Heel heeft het antwoord. Ontdek hoe je tot een goed en gezond binnenklimaat komt en lees zijn stappenplan.
Voor iets dat wij niet kunnen zien, kan het heel wat bijdragen aan het thuisgevoel: gezuiverde lucht. Is de lucht wat bedompt op het kantoor, dan komt dat de concentratie niet ten goede. De luchtbehandelingskast lost dit probleem in op. “Dit systeem zuivert de omgeving en geeft medewerkers hetzelfde gevoel als wanneer zij thuis het raam openzetten. Weet bovendien dat dit systeem bijdraagt aan de productiviteit en het prestatieniveau van alle collega’s.”
Dit zijn de standaardinstellingen voor een aangenaam binnenklimaat.
Als de basis staat, kunnen de puntjes op de i worden gezet. “Denk aan een overwerktimer die bij de receptie is geïnstalleerd. Zijn er nog veel mensen in het pand of loopt een vergadering uit? Stel een timer in van bijvoorbeeld twee uur. De verlichting blijft daardoor nog langer aan, zodat medewerkers ongestoord door kunnen werken.”
Niet alleen een slim kantoor creëert het ultieme thuisgevoel. Ook de juiste inrichting is allesbepalend. Bas: “Je kunt kiezen voor een simpel kantoor met een minimale inrichting. Denk aan een bureau en stoel, algemene verlichtingsbuizen en één grote kantoortuin. Of je maakt het huiselijk. Met meerdere knusse werkplekken, een zithoek, mooie lampen en warme vloerbedekking. Ik weet wel waar ik voor zou gaan.”
“Thuis dineer je aan de eettafel. Daarna verplaatst iedereen naar de bank om tv te kijken. Creëer ook verschillende plekken in het kantoor: een werkplek voor werkzaamheden achter de computer, een aparte ruimte om te bellen en een vergaderhoek.”– Bas Tekath, expert op het gebied van gebouwbeheersystemen
Waar honderd mensen op het kantoor voorheen eerder regel dan uitzondering was, werken we nu veel meer thuis. Dit soort veranderingen in een bedrijf zijn van invloed op de instellingen van de installaties. “Of de luchtbehandelingskast een ruimte zuivert met veertig of tien personen, is nogal een verschil.”
“Ik zie vaak dat de systemen blijven doen wat ze al die tijd al deden. Maar als er minder mensen op het kantoor zijn, hoeft de luchtbehandelingskast bijvoorbeeld minder hard te werken. Zet die een tandje lager en bespaar zo op energiekosten.”
Ook in andere gevallen merkt Bas dat het gebouwbeheersysteem gelaten wordt voor wat het is. “Zo zie ik vaak dat bedrijven hard groeien en het aantal medewerkers alsmaar toeneemt. Meer mensen op een kantoor is al een verandering an sich. Maar ook het groeiende aantal computers zorgt voor veranderingen in het binnenklimaat. Computers stoten heel wat warmte uit. Daar moet het klimaatsysteem wel op kunnen inspelen.”
“Mijn advies: bekijk jaarlijks of de systemen nog steeds het beste binnenklimaat realiseren. Zo zorg je dat medewerkers tevreden blijven.” – Bas Tekath, expert op het gebied van gebouwbeheersystemen
Maak van het kantoor een thuis en schakel de hulp in van Hoppenbrouwers.