Beveiliging zonneparken: noodzaak
Er gaat geen week voorbij zonder een krantenkop ‘Koperdiefstal zonnepark’. Vaak in dikgedrukte letters. Met welke zorgwekkende trend hebben we hier te maken? En belangrijker nog: wat doen we...
De energietransitie gaat de woningbouw niet onopgemerkt voorbij. Huizen worden geacht vanaf 2050 energieneutraal te zijn. Waar nieuwbouwwoningen sinds 2020 al zo goed als energieneutraal worden gebouwd, zitten woningcorporaties in een lastig parket als het gaat om bestaande bouw. Hoe komt dat en waar doen woningcorporaties goed aan als het gaat om verduurzaming?
Benieuwd wat de klimaatdoelen van de overheid inhouden?
Verduurzaming is een groot aandachtspunt binnen woningcorporaties. Het is nodig, maar de energietransitie brengt ook de nodige moeilijkheden met zich mee. Zomaar een hele wijk sociale huurwoningen verduurzamen, is een flinke investering. Voordat bijvoorbeeld een cv-installatie vervangen kan worden door een warmtepomp, gaat daar een aantal zaken aan vooraf. De woning heeft goede isolatie nodig, bijvoorbeeld in de vorm van dubbelglas en dakisolatie.
Naast het prijskaartje, heerst er twijfel bij de woningverenigingen. De ontwikkelingen rondom verduurzaming volgen elkaar rap op. De vraag is of er tegen 2050 opnieuw veranderingen zijn die invloed hebben. Dat is het jaar waar heel Nederland overgestapt moet zijn naar groene energie. Wordt een eventuele combinatie van waterstofgas voor verwarming en zonnepanelen voor stroom in de toekomst een optie? Dan hadden corporaties liever niet de hele gasinfrastructuur verwijderd.
De lat voor energietransitie voor nieuwbouwwoningen ligt een stuk hoger. Alle nieuwbouw dat na 2020 wordt gebouwd wordt al zeer energiezuinig ingericht. De gaskraan is nergens meer te bekennen. Nieuwbouwwijken krijgen een warmtepomp geïnstalleerd voor heel de buurt. En isolatie is de standaard. Als stok achter de deur zijn er verplichte eisen voor alle nieuwbouw sinds 1 januari 2021. Ook wel de Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) genoemd. Deze vervangt het energieprestatiecoëfficent (EPC).
Alhoewel de energietransitie de nodige hobbels op de weg kent, hoeven woningcorporaties niet stil te zitten. Hoppenbrouwers denkt graag mee over verduurzaming. Heb je als corporatie de middelen te investeren in duurzaamheid, kies dan voor oplossingen die in de toekomst relevant blijven, zoals zonne-energie. Als business partner lichten we je in over toekomstige plannen en huidige duurzame oplossingen die toepasbaar zijn.
Inventariseer met ons wat voor jou mogelijk is op het gebied van de energietransitie voor woningen.