Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Ben je bezig met het verduurzamen van je woning en overweeg je een thuisbatterij? Dan begrijpen we dat je hier nog vragen bij hebt. Om je te helpen bij je keuze, beantwoorden we de vijf meestgestelde vragen over thuisbatterijen.

Hoe weet ik welke grootte batterij ik moet hebben?

Om de capaciteit van jouw thuisbatterij te bepalen, kijken we naar je energieverbruik en het vermogen van je zonnepanelen. Dit moet in verhouding zijn met de thuisbatterij. Ga je bijvoorbeeld voor een kleine batterij terwijl je zonnepanelen veel stroom opwekken, dan raakt de thuisbatterij snel vol en gaat je overgebleven stroom alsnog terug naar het stroomnet. Een te grote thuisaccu wil je ook niet: dan betaal je een hoge aanschafprijs terwijl je de maximale capaciteit niet benut.

Kies een thuisbatterij die precies past bij jouw verbruik en zonnepanelen. Per huishouden raden we een bepaalde opslagcapaciteit aan:

  • Huishoudens tot 2 personen met een lager energieverbruik: 6 kWh. Hiermee kan de één 24 uur achter de laptop werken, terwijl de ander 24 uur aan het bingen is. Ondertussen draaien jullie 2 wassen en gebruik je 30 minuten de droger. Ook de koelkast staat 24 uur aan. Daarna is het op.
     
  • Middelgrote huishoudens met 4 tot 6 personen: 10 kWh. Ga op pad en rijd tot 70 kilometer elektrisch, werk en kijk tv, draai meer wassen en zet de oven aan voor een heerlijke maaltijd. Water koken voor een kop thee erbij en genieten dat je dit alles doet van jouw eigen stroom.
     
  • Grotere huishoudens of gezinsleden met hoge energie-ambities: 20 kWh. Hiermee heb je voldoende stroom om 2 dagen door te komen zonder op jouw energieverbruik te letten. Tenzij je elektrisch naar Spanje wil rijden: voor een volle tank heb je gemiddeld 65 kwh nodig.

Benieuwd naar onze service?

Kan mijn thuisbatterij me helpen om de winter door te komen wanneer mijn zonnepanelen in de zomer veel stroom opwekken?

Het hangt af van je stroomverbruik en de grootte van je thuisbatterij om te bepalen hoelang je zonder het stroomnet kunt en hoelang de stroom in de batterij blijft. Bij sommige thuisbatterijen is dat uren, grotere thuisbatterijen kunnen je dagen van stroom voorzien. Een heel seizoen is nog niet aan de orde. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van je stroomverbruik. In combinatie met het vermogen van je zonnepanelen, kun je dan precies terugrekenen hoeveel dagen je zonder stroomnet kunt en dus hoelang de stroom in je thuisbatterij blijft.

Vaak kan een thuisbatterij geen stroom voor langere tijd opslaan. Het is daarom (nog) niet mogelijk om tijdens de zonnige zomermaanden een reserve te creëren voor de donkere en koudere winter. Gelukkig bouw je die reserve natuurlijk wel op tijdens een stralende winterdag. En ’s avonds, wanneer de zon vroeg ondergaat, heb je hier natuurlijk weer extra voordeel van.

Wat gebeurt er als mijn batterij vol zit?

Als je langere tijd weinig energie verbruikt terwijl je zonnepanelen op volle kracht draaien, kan het gebeuren dat je thuisbatterij vol raakt. De extra energie die je te veel opwekt, wordt dan teruggevoerd naar het net tegen de tarieven die op dat moment gelden. Met een slimme thuisbatterij kun je, zelfs als hij vol is, deze energie op gunstige momenten terugleveren aan het net, zodat je er wat aan verdient. Op die manier is er de volgende dag weer plek voor nieuwe zonne-energie.

Zit er al subsidie op de aanschaf van een thuisbatterij?

Op dit moment kun je alleen de btw op de accu terugvragen en is er geen subsidie beschikbaar voor particulieren die een thuisbatterij willen aanschaffen. Maar er is hoop: er wordt steeds meer gesproken over de mogelijkheid om thuisbatterijen landelijk te financieren.

De kosten van een thuisbatterij zijn de afgelopen jaren wel gedaald. Daardoor verdien je de investering sneller terug; binnen zeven tot acht jaar op dit moment.

Het is wéér een investering. Wat levert het me eigenlijk op?

Naast je eigen opgewekte stroom, die je gratis gebruikt wanneer je wilt, levert de thuisbatterij je nog meer op. Door ’s avonds energie te gebruiken uit je thuisbatterij, hoef je minder stroom van het net te halen. Hierdoor bespaar je niet alleen direct op je stroomkosten, maar merk je ook minder van de constant stijgende energieprijzen. Een thuisbatterij gaat gemiddeld 15 jaar mee en heeft ongeveer eenzelfde terugverdientijd.

De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren. Je wilt laden bij lage energieprijzen en ontladen bij hoge stroomkosten. Dit gaat sneller bij veel zon en wind, maar helaas heb je daarop geen invloed. Een terugverdientijd van 15 jaar is een gunstige berekening. Zelf de terugverdientijd berekenen kan via deze link.

Bovendien draag je bij aan een lagere belasting van het energienet door te investeren in een thuisbatterij, waar heel Nederland van profiteert. Door het groeiende aantal Nederlandse huishoudens met zonnepanelen, hebben we namelijk soms een overschot aan zonne-energie. Dit kan leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet, met stroomstoringen als gevolg. Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het reguliere elektriciteitsnet en kun je je huis nog steeds van stroom voorzien in geval van nood.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van de thuisbatterij

Ontdek de mogelijkheden van een thuisbatterij

Ontdek de mogelijkheden van een thuisbatterij

Ook interessant voor jou

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

BlogBesparenDuurzaamTrendsZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

Ontvang onze nieuwsbrief