Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

De thuisbatterij: een duurzame oplossing om slim om te gaan met stroom. In Duitsland en in Vlaanderen is de thuisaccu al jaren een hit. Nu het in ons land mogelijk is om de btw op deze batterij terug te vragen, wordt de investering ineens een stuk aantrekkelijker. Ook als je een thuisbatterij zónder zonnepanelen aanschaft. Wij leggen het uit.

Wekken jouw zonnepanelen meer stroom op dan dat je verbruikt? In plaatst van dat je dit overschot aan energie direct het stroomnet terug op stuurt, kun je die ook opslaan voor later gebruik. Daarvoor schaf jij een thuisbatterij aan.

Bekijk onze thuisbatterijen

Terugverdientijd: 7 tot 8 jaar

De prijzen van thuisbatterijen zijn de laatste jaren al wat gedaald. Maar met de mogelijkheid om btw terug te vragen, wordt energieopslag voor consumenten nóg een stuk aantrekkelijker. De terugverdientijd van een thuisaccu wordt hiermee teruggebracht naar 7 tot 8 jaar.

Handelen met de energiemarkt

Ook als je geen zonnepanelen hebt, kan een thuisbatterij in je voordeel werken. Bijvoorbeeld als jij een dynamisch energiecontract hebt. Thuisbatterijen kunnen namelijk helpen om het elektriciteitsnet te stabiliseren. Dat doen ze door energie op te slaan wanneer er een overschot is op het net (en de stroom dus goedkoop is) en deze vrij te geven wanneer er schaarste is (en de stroomprijs een stuk hoger ligt).

Op deze manier ben jij aan het ‘handelen’ met de energiemarkt. En dan kom jij in aanmerking voor btw teruggave!

Btw teruggave, hoe werkt dat dan?

Wanneer jij ‘handelt in energie’, ziet de Belastingdienst je als btw-ondernemer. Vaak is dan de Kleine Ondernemersregeling (KOR) van toepassing, net zoals in het verleden het geval was bij zonnepanelen. Die gaat op wanneer jij – als handelaar, als ondernemer – jaarlijks minder dan € 20.000,- omzet. Je hoeft dan in de jaren na het aanschaffen van de batterij geen btw af te dragen.

Maar let op: heb jij eerder, op jouw naam naam, via de KOR al btw teruggevraagd voor zonnepanelen? Dan kan er op jouw naam niet óók btw voor een thuisaccu worden teruggevraagd.

Randvoorwaarden

Nog even de belangrijkste randvoorwaarden voor het terugvragen van de btw van een thuisaccu op een rij:

 1. Dynamisch energiecontract
  Het is vereist om een dynamisch energiecontract af te sluiten, dat op naam van de aanvrager staat.
   
 2. Energie handel
  Er moet energie gunstig worden ingekocht en tegen een hogere prijs worden verkocht.
   
 3. Kleine ondernemersregeling (KOR)
  Na de aanschaf van de thuisbatterij kan de KOR van toepassing zijn, waardoor je bij een jaaromzet van minder dan € 20.000,- vrijstelling krijgt voor btw-aangiften. Op naam van de aanvrager mag niet eerder al een btw-teruggave via de KOR gedaan zijn voor zonnepanelen.
   
 4. Documentatie nodig voor teruggave
  Onder andere een kopie van de factuur van de batterij, informatie over de aansturingssoftware, en een kopie van het dynamische energiecontract zijn nodig voor de btw-teruggave.

De mogelijkheid om de btw op de thuisbatterij terug te vragen, maakt het een aantrekkelijke investering die niet alleen financieel voordelig is, maar ook bijdraagt aan een groenere toekomst!

Je huis verduurzamen? Wij helpen je!

Vraag een adviesgesprek aan

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

BlogBesparenDuurzaamTrendsZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

De airco het hele jaar rond gebruiken

BlogAirco'sInnovatieTrends
Lees meer over De airco het hele jaar rond gebruiken

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Ontvang onze nieuwsbrief