Thuisbatterij: je levert toch niet in?

Je maakte de stap om te verduurzamen en er liggen meerdere zonnepanelen te schitteren op je dak, waarmee je je eigen groene stroom opwekt. Daardoor kun je op een duurzame manier direct elektrische apparaten aanslingeren. Maar wist je dat je de energie ook kunt opslaan in een thuisbatterij? Zo gebruik je het op een later moment.

Win-win: je bent minder afhankelijk van een energieleverancier en gebruikt je eigen energie. We lichten toe waarom huishoudens met zonnepanelen een thuisbatterij kunnen overwegen.

Schakel ons in voor jouw thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote, oplaadbare batterij. Hierin sla je de opgewekte stroom van je zonnepanelen op, om op een later moment te gebruiken. Denk aan de avonden, de nachten, tijdens piekuren of als het bewolkt is: de tijden waarop je zonnepanelen minder energie produceren.

De thuisbatterij wordt rechtstreeks aangesloten op je meterkast. Een omvormer zorgt ervoor dat de extra stroom die je zonnepanelen genereren en die je op dat moment niet gebruikt, wordt opgeslagen in de batterij. Als de zon ondergaat, schakel je automatisch over op je opgeslagen energie. Gemiddeld gebruik je 30 tot 50 procent van de opgewekte stroom zelf. Met een thuisbatterij is dat 60 tot 80 procent per dag.* Een thuisbatterij is niet geschikt als seizoensopslag, maar reguleert energiepieken en –dalen op dagelijkse basis.

* Bron: CE Delft – Committed to the Environment – oktober 2023

Overweging 1: nu een thuisbatterij

Schaf je nu meteen een thuisbatterij aan, dan heb jij al grip op je energierekening wanneer de salderingsregeling toch wordt aangepast. De accu en zonnepanelen samen zorgen dat jij voor een groot deel onafhankelijk bent van het stroomnet en de regelgeving. Bovendien kan een thuisbatterij goedkopere energie opslaan tijdens daluren, waardoor je maximaal profiteert van het daltarief.

Een thuisbatterij is een investering. Die wordt aantrekkelijker gemaakt dankzij de mogelijkheid om de btw terug te vragen. Op dit moment zijn er in Nederland nog geen subsidieregelingen voor particulieren. Daarmee is de terugverdientijd van de thuisbatterij nu nog 15 jaar of meer.

Overweging 2: later een thuisbatterij

Een thuisbatterij is en blijft een interessante investering. Volgens de NOS blijven de energieprijzen stijgen – en daarmee ook jouw maandelijkse kosten. Des te eerder je gebruikmaakt van een thuisaccu, des te minder zelfopgewekte energie je verliest. Bovendien bestaat er een kans dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. Vanwege de veiligheid schakelen de omvormers in zonnepanelen automatisch uit. Zonde, want zo wek je geen zonne-energie meer op.

Wees gerust: momenteel is dit nog geen probleem voor particulieren. Toch is het verstandig om goed over de toekomst na te denken, want mocht het stroomnet wél volraken, dan is de thuisbatterij een waardevolle oplossing. Dankzij een accu blijft de piek in het elektriciteitsnet uit en blijft je omvormer werken. Zo wordt jouw zonne-energie opgeslagen én je maakt optimaal gebruik van je eigen energie, zonder extra kosten.

Overweging 3: geen thuisbatterij

Zonnepanelen wekken overdag de meeste energie op. Zeker bij zonnig weer. De kans is groot dat je dan niet thuis bent; een groot deel van jouw opgewekte energie lever je dan automatisch aan het stroomnet. Pas ’s avonds, wanneer jij terugkomt van het werk en de was draait of de vaatwasser aanzet, heb je elektriciteit nodig. Omdat de zon nu onder is en jouw panelen dus geen stroom opwekken, haal jij de energie van het stroomnet.

De stroom die je aanlevert en afneemt, wordt met elkaar verrekend. Dit noemen we salderen. Door de salderingsregeling mag je de stroom die je levert en de stroom die je gebruikt, tegen elkaar wegstrepen. Als je jaarlijks meer stroom levert dan je verbruikt, krijg je daarvoor een vergoeding. Hoeveel dat is, hangt af van je energieleverancier.

Deze salderingsregeling werd twintig jaar geleden ingevoerd om zonnepanelen aantrekkelijker te maken en de Nederlandse stroom groener. De Eerste Kamer debatteerde begin 2024 over de afschaffing van de salderingsregeling. Voorlopig blijft de regeling bestaan, maar de toekomstige ontwikkelingen zijn onduidelijk.

Voordelen van een thuisbatterij

  • Groene energie: je gebruikt zelf opgewekte energie van je zonnepanelen.
  • Lagere energiekosten: door minder energie van het net te gebruiken, bespaar je op je energierekening.
  • Minder afhankelijkheid: zelfs bij een dreigend energietekort heb je elektriciteit tot je beschikking.
  • Mogelijkheid tot back-up: werkt als noodstroomvoorziening tijdens stroomuitval.
  • Zelfvoorzienend: met een thuisbatterij ben je (deels) zelfvoorzienend.

Nadelen van een thuisbatterij

  • Grote investering: momenteel zijn de aanschafkosten voor een thuisbatterij nog vrij hoog.
  • Milieubelasting: sommige thuisbatterijen bevatten schaarse grondstoffen die het milieu kunnen belasten. Bovendien zijn ze niet zo makkelijk te recyclen als gedacht, wat ook impact heeft op het milieu.
  • Voorwaarden voor premies en belastingvoordelen: om te profiteren van de voordelen van de aanschaf van een thuisbatterij, moeten bepaalde voorwaarden worden voldaan.
  • Niet volledig onafhankelijk: het is vrijwel onmogelijk om 100% onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.
  • Energieverlies: bij het opslaan van zonne-energie gaat altijd een klein percentage van de energie verloren.
  • Groot formaat: de meeste thuisbatterijen zijn vrij groot en nemen aardig wat ruimte in beslag.
  • De levensduur van een thuisbatterij is gemiddeld 15 jaar en de terugverdientijd ligt zonder subsidies momenteel ook op 15 jaar of zelfs wat langer.

Wat wordt jouw keuze?

Kies je ervoor om geen thuisbatterij aan te schaffen, om later in een thuisbatterij te investeren of loop je voorop en haal je er nu een in huis?

Ontdek de mogelijkheden van een thuisbatterij

Ook interessant voor jou

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

BlogBesparenDuurzaamTrendsZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

Ontvang onze nieuwsbrief