Veilig ondernemen: houd ook de digitale achterdeur dicht

Een veilige werkomgeving gaat niet enkel over een fysieke werkplek op kantoor of op de bouw. Ook een veilige digitale werkomgeving vraagt aandacht. Met het oog op veilig ondernemen vindt ieder jaar in oktober (in week 41) de Week van de Veiligheid plaats. Dit jaar staat het thema ‘gedigitaliseerde criminaliteit’ centraal.

Cybercriminaliteit

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor succesvol ondernemerschap. En de beveiliging van een bedrijf gaat niet alleen over brand- en inbraakpreventie. Eén op de vijf ondernemers wordt namelijk slachtoffer van online criminelen.

Uit een recent onderzoek van ABN AMRO onder 233 bedrijven blijkt dat bijna de helft het afgelopen jaar te maken had met cybercriminaliteit. Met name grote bedrijven met een jaarlijkse omzet van meer dan 10 miljoen euro omzet worden geconfronteerd. Maar ook bij steeds meer kleinere bedrijven is een toename van cybercriminaliteit geconstateerd. Door verregaande digitalisering wordt het aanvalsoppervlak voor criminelen namelijk steeds groter. Bovendien gaan ze steeds professioneler te werk. Maar ook geopolitieke spanningen komen daar bovenop: zo leidt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook voor Nederlandse ondernemingen tot een verhoogd cyberrisico.

Kaseya hack

De hack waar Hoppenbrouwers in juli 2021 mee te maken kreeg, was onderdeel van een wereldwijde aanval via het Amerikaanse softwareprogramma Kaseya. Door de aanpak van de daders (Russische organisatie REvil) op wereldwijde schaal hadden
we deze aanval niet kunnen voorkomen. Echter, door onze uitstekende informatiebeveiliging en de grote inzet van bijna 200 medewerkers met en zonder ICT-kennis, kregen we de gevolgen ervan wel in één weekend onder controle.

Lees ons verhaal

75 hackpogingen per uur

De beveiliging van een bedrijf zit dus óók in de systemen. De toegang tot gegevens mag niet geblokkeerd worden. En deze gegevens mogen niet zomaar op straat komen te liggen. Wilfried Dirkx, projectcoördinator ICT bij Hoppenbrouwers, heeft zelf ervaren hoe dichtbij een hack is. Maar voor het ICT-team zijn cyber-aanvallen dagelijkse kost. “Ik schat dat er gemiddeld 75 keer per uur een poging wordt gedaan om Hoppenbrouwers te hacken. Het meeste hiervan hebben we gewoon onder controle.”

Inschakelen van externen

Een grote verbetering op het gebied van cyberveiligheid is het inschakelen van een externe partij. Deze partij helpt met de interpretatie van beveiligingsincidenten. Aan de ene kant kijken ze mee in je digitale omgeving, maar ze houden ook ontwikkelingen en bedreigingen in de gaten in de rest van de wereld.

Meest voorkomende oorzaak

Een van de meest voorkomende oorzaken van cyberincidenten is nog altijd een menselijke fout. Het is belangrijk het is om alert te blijven op ‘vreemde’ zaken. “Om nieuwe collega’s bewust te maken én te houden over het verwerken en bewaken van gegevens, geven wij securitytrainingen aan nieuwe collega’s,” vertelt Wilfried. “Daarnaast hebben wij onlangs een Security & Privacy officer aangenomen bij Hoppenbrouwers: het is essentieel dat er iemand binnen je organisatie is die waarborgt dat iedereen digitaal veilig werkt.”

Openheid over incidenten

“Het is uiterst belangrijk het is het risico van cybercriminaliteit zeer serieus te nemen en je ertegen te beschermen,” benadrukt Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland. “Om het groeiende probleem van ransomware de baas te kunnen worden, is openheid over incidenten essentieel.”

In het boek ‘HACK’ wordt van minuut tot minuut beschreven wat zich op allerlei fronten bij Hoppenbrouwers afspeelde vanaf het moment
dat de hack werd ontdekt, totdat het bedrijf na twee dagen weer live ging. Een managementboek, maar tegelijkertijd ook een spannend jongensboek. “Het boek is heel goed geschreven. Het is een beetje een jongensroman; je wordt helemaal meegenomen in de emoties, maar ook in enkele technische aspecten,” licht Wilfried toe.

Download het e-book

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Blog
Lees meer over Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Zo efficiënt is de warmtepomp écht

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Zo efficiënt is de warmtepomp écht

Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

BlogDuurzaam
Lees meer over Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Ontvang onze nieuwsbrief