Off grid gaan betekent letterlijk onafhankelijk worden van het net. Er zijn verschillende manieren om dat te realiseren. Zo kun je bijvoorbeeld stroom opwekken met zonnepanelen en de energie opslaan in een thuisbatterij op het moment dat er een overschot is. Zodat je deze weer kunt ontladen op het moment dat het donker is. Bijvoorbeeld ’s nachts, ’s ochtends of in de winter.
Off grid met behulp van een thuisbatterij: onafhankelijk van het net
Steeds meer mensen willen off grid gaan met een thuisbatterij. Theoretisch gezien is dat met de moderne technieken ook best mogelijk. Maar in de praktijk zitten er nog wel wat haken en ogen aan. In dit artikel vertellen we waar je rekening mee moet houden als je onafhankelijk wilt zijn van het net.
Kosten wegen niet op
Theoretisch gezien zou je op die manier je stroomvoorziening vanuit de batterijen kunnen aansturen. Maar de realiteit is weerbarstiger. Je hebt namelijk een bijzonder grote accu en behoorlijk wat zonnepanelen nodig om alleen daar op te kunnen draaien. Bovendien zijn thuisbatterijen nog niet geschikt om voor weken aan stroom op te slaan. Je kunt dus niet extra veel energie opwekken in de zomer en dat bewaren tot aan de winter, wanneer tekorten dreigen.
De benodigde systemen zijn nog vrij duur om te plaatsen en heel eerlijk? Het is niet perse nodig. Zelfs nu het net op sommige momenten overbelast is en stroomuitval als gevolg daarvan niet uit te sluiten is, zullen we niet zomaar dagenlang zonder stroom komen te zitten. Kortom: de kosten wegen wat ons betreft nog niet op tegen de baten. (Behalve wanneer je je thuisbatterij inzet om te handelen in energie)
Noodstroomvoorziening
Maar de thuisbatterij kan wel degelijk een goede oplossing zijn voor noodstroomvoorziening. Wanneer je een thuisbatterij combineert met zonnepanelen en een gateway (een soort kleine meterkast met schakelaars en data), kan de stroomvoorziening binnen 0,0003 milliseconden worden omgeschakeld naar de thuisbatterij zodra de netspanning wegvalt.
Op dat moment zou je woning dus volledig kunnen draaien op de thuisbatterij met zonnepanelen. Dit is enkel een oplossing voor kortdurende stroomuitval. De gemiddelde thuisbatterij kan bij een gemiddeld verbruik zo’n 1, 2, misschien 3 uur stroom leveren uit eigen opslag. Afhankelijk van de precieze opslagcapaciteit en het verbruik natuurlijk.
Onze gateway van SygenEnergy is een goede oplossing om jouw systeem zonder netspanning te laten werken. Wil je hier meer informatie over? Neem gerust contact met ons op. Dan denken we graag met je mee over de mogelijkheden van jouw thuisbatterij als noodstroomvoorziening!