Download 'HACK'

De impact van cybercrime

http://Boek%20'HACK'%20over%20cyberaanval%20Hoppenbrouwers

Download ons e-book 'HACK'

De kans dat bedrijven te maken krijgen met een brand is 1 op de 8.000, de kans op een inbraak is 1 op de 250 en de kans op een cyberaanval bij bedrijven is 1 op de 5. Uit een recent onderzoek van ABN AMRO onder 233 bedrijven blijkt zelfs dat bijna de helft afgelopen jaar te maken had met cybercriminaliteit.

0
aantal dagen offline
0
medewerkers bieden hulp
0
laptops geinfecteerd
0
euro schade

‘115 voor een gehackt bedrijf’

Met name grote bedrijven met een jaarlijkse omzet van meer dan 10 miljoen euro omzet worden geconfronteerd, maar ook bij steeds meer kleinere bedrijven is een toename van cybercriminaliteit geconstateerd. Door verregaande digitalisering wordt het aanvalsoppervlak voor criminelen namelijk steeds groter en gaan ze steeds professioneler te werk. De geopolitieke spanningen komen daar bovenop: zo leidt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook voor Nederlandse ondernemingen tot een verhoogd cyberrisico.

Wij werden op een vrijdagmiddag in de zomer van 2021 getroffen door een aanval van criminelen in de wereldwijde Kaseya-hack. Het softwareprogramma van Kaseya dat wij gebruiken om onze computers te beheren en te beveiligen, bleek geïnfecteerd door ransomware waardoor onze gegevens werden versleuteld. Door onze uitstekende informatiebeveiliging, ons zeer adequate handelen en de enorme inzet van een paar honderd medewerkers, wisten we in een weekend de gevolgen van de hack eronder te krijgen en waren we maandagochtend weer back in business en veilig online. Iets wat meestal twee tot drie weken kan duren voor een onderneming van ons formaat en wat vervolgens een enorme schade met zich mee kan brengen. Je bedrijf ligt plat, je hebt financiële schade (gemiddeld ca. 2% van een jaaromzet), je hebt mogelijk imagoschade en je vertrouwelijke gegevens liggen op straat.

Wat zeggen onze lezers

‘HACK’ is een verhaal voor ondernemers en ieder ander: wat ons is overkomen, gunnen we niemand. We hopen dat ook jij een les kunt trekken uit ons verhaal. Lees hieronder de reacties van onze lezers en laat ook jouw review achter.

Geweldig aanvalsplan

Geboeid heb ik het boek gelezen. Fantastisch dat alle medewerkers zich 100% ingezet hebben om dit "klusje" in zo'n onvoorstelbaar korte tijd te klaren. Als ons bedrijf door zoiets verschrikkelijks getroffen wordt dan is dit een perfecte club mensen die kunnen helpen.

Jos te Dorsthorst
Een sterk verhaal over een uiterst actueel gevaar

Iedereen die in deze tijd in redelijke mate digitaal actief is, begrijpt dat je maar 1 klik verwijderd bent van een groot probleem. Dit boek is een getuigenis van: 1) dat het niet aan eigen handelen hoeft te liggen, en 2) dat de gevolgen niet (eenvoudig) te overzien zijn. Het lezen van het boek helpt om te beseffen hoe kwetsbaar digitale systemen zijn. Ook geeft het aanleiding om eigen beleid te herzien over onderwerpen als back-up, offline werken en beveiliging.

Het boek is goed leesbaar geschreven en er zit voldoende vaart in. Goed om te zien dat juist in het donkerste uur, de betrokkenheid groot was. Het verhaal is inspirerend en meeslepend (alsof je zelf aanwezig bent). Vanaf de eerste pagina had ik een déjà vu aan een veel ouder verhaal: "de klopjacht" (ISBN 90-254-0639-4). Dat de dreiging zo'n vijfentwintig jaar later nog minstens even actueel is, bewijst maar weer eens dat deze strijd nooit voorbij is. Sterker nog: ICT is inmiddels nóg meer ingebed in onze dagelijkse zaken, daarmee zijn we eigenlijk kwetsbaarder dan ooit. Waarvan akte.

C.Stuij
Wake up call

Heel fijn om te lezen. Als IT medewerker voel je de emotie en druk. Ook is dit weer goed om bij onszelf te kijken waar we mogelijk nog kunnen verbeteren. En we gaan Awareness training geven, wat hopelijk ook weer bijdraagt aan minder risico. Uitsluiten kunnen we nooit, maar minimaliseren moet het doel zijn.

Het hele netwerk laten doorlichten door een externe partij, zodat we ook weten of de IT partner doet wat ze zeggen. Na aanleiding van dit verhaal sta je toch weer even op scherp, wat in principe altijd het doel moet zijn.

Hartelijk dank voor deze openheid. Fijn om tussen veel ellende toch ook iets moois te zien. Ultieme team building met een grote prestatie voor iedereen binnen het bedrijf.

Richard
TOP!

Goed verhaal, leest prettig maar bovenal erg goed om te lezen hoe jullie de hack hebben opgelost. Goed om te lezen voor iedereen die met cyber en IT security/risk bezig is.

Gerard Slump
Goed voorbeeld voor calamiteitenplan

Goed verhaal. Het zou voor veel bedrijven een goed voorbeeld zijn voor een (hack)calamiteitenplan.

Bert
de menselijke kant

Onder de indruk van de manier waarop het team van Hoppenbrouwers dit heeft aangepakt en verwoord in dit boek. Geen technisch verhaal, alhoewel ik dat als ICT-er geen probleem had gevonden, maar een goed en voor iedereen leesbaar verhaal met de bij zo'n probleem behorende organisatorische problemen en emoties. Als "brother in arms" kan ik me inleven in wat de ICT-ers meemaken op zo'n moment.
Voor ieder bedrijf nuttige informatie en voor mij als ICT-er bevat het zeker handvaten om ons eigen crisisdocument te voorzien van een update. Want inderdaad: niet of maar wanneer ben je aan de beurt!

Peter
Goede communicatie en excellente samenwerking

Het boek geeft een goed beeld van wat je te wachten staat als je het slachtoffer bent van een hack. Als ervaringsdeskundige kwam de angst en de woede weer naar boven. De krachtige communicatie en de nauwe samenwerking van alle medewerkers is inspirerend om te lezen. Ook zijn er veel lessen uit te leren voor het voorbereiden van een draaiboek, onder andere de verborgen website, de webinars, het paraat hebben van de lijst met computers en contact gegevens op een andere plaats dan het eigen netwerk. Ik heb het boek in 1 ruk uitgelezen 🙂

Rob Naaijkens
De menselijke kant belicht

Fijn geschreven verhaal. Je voelt de emotie tussen de regels door. Geen technische beschrijving, maar de beleving van de mens die er mee te maken krijgen. Het toont in ieder geval aan dat naast een zo mogelijk beveiligde omgeving, het op orde hebben van je back-ups en recovery minstens zo belangrijk is. Dank voor het delen.

René Brunt
Uitstekende input voor een eigen Disaster Recovery Plan

Bij één van mijn klanten ben ik bezig met het opstellen van een Disaster Recovery Plan. Op de Dutch IT Security Day kwam ik jullie verhaal tegen en heb ook een hard copy van jullie boek meegenomen. Voor de andere leden van het Security Team van deze klant heb ik de PDF-versie van jullie boek opgehaald en voor hun op het netwerk bij de security literatuur gezet.

We zijn nu bezig jullie stappen tijdens de hack op een rijtje te zetten, waarna we kunnen kijken hoe we ons eigen plan hiermee kunnen verbeteren. Hoewel de organisatie veel kleiner is en de problemen bij ons dus veel minder massaal zullen zijn, ben ik ervan overtuigd dat jullie input ons zal helpen een veel beter plan op te stellen. We zijn al aardig wat punten tegengekomen waar we zelf niet op waren gekomen en die we nu in ons plan en onze voorbereidingen mee kunnen nemen.

Henk Westerink, onafhankelijk Cyber Security Adviseur en ICT Auditor
Belangrijke eye-opener

Ik ben al 25 jaar werkzaam in het vak informatiebeveiliging, met een buzz word cybersecurity. Ik ben in die tijd nooit een bedrijf tegen gekomen dat zo open gecommuniceerd heeft over de gevolgen van een hack. Dat wat ik uit de theorie ken, werd in dit verhaal bevestigd. Zorg voor een goede back-up policy en zorg voor getraind personeel. Daarbij komt de saamhorigheid die binnen dit bedrijf er toe leidt dat medewerkers ook bereid zijn in de vrije tijd te komen om het bedrijf te redden. Respect voor wat jullie bereikt hebben en de medewerking van Northwave die daar goed in ondersteund hebben. In een van de commentaren hierboven schrijft iemand over programmeren in een beveiligde omgeving. Dat is een illusie. Veel wordt met bouwblokken gedaan die zo van internet geplukt worden (bijv. via Github). Ontwikkelaars gebruiken zelden dure online tools om broncode te checken. Dat maakt veel software kwetsbaar voor fouten. Hulde aan Hoppenbrouwers voor het delen van het verhaal!

Hans Baars
Inspirerende calamiteit

Zoals ook wordt gemeld in het boek, is het niet de vraag 'of' maar 'wanneer' we worden gehackt. Soms ligt de oorzaak van een hack zelfs buiten de eigen invloedsfeer. Het boek leest als een meeslepende roman en gaf ons inspiratie bij het actualiseren van ons calamiteitenplan en de afwegingen die gemaakt moeten worden bij een soortgelijke calamiteit. Het gaat zeker niet alleen om de technische maatregelen, maar vooral ook om de mindset en betrokkenheid van medewerkers. Complimenten aan de mensen van Hoppenbrouwers!

Ton van der Spek
Open cultuur en teambuilding

Respect voor deze directeur en zijn betrokken medewerkers. De open cultuur en de geboden zelfstandigheid naar de medewerkers staan garant voor de enorme betrokkenheid over en weer. Tevens respect voor de openheid naar buiten in de vorm van dit boek. Een wake-up call voor eenieder buiten- maar ook tevens een gevoel van overwinning en dankbaarheid voor in de interne organisatie. Het gaat jullie goed!

Ad van de Voort
Indrukwekkend en aangrijpend verhaal

Goed geschreven, makkelijk leesbaar met praktische handvaten voor als dit je overkomt. Calamiteitenplan is een noodzaak. Bedankt voor het delen!

Eric Mulders
Bewustwording

Een gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenissen. Dit draagt in mijn beleving enorm bij aan de bewustwording t.a.v. de risico's en hoe belangrijk het is om goede protocollen "in place" te hebben om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Ik vond het ook belangrijk om kennis te nemen van de leermomentjes in dit boek. Het is belangrijk dat iedereen zich hier bewust van wordt en de juiste maatregelen neemt. Dit kan geen eenmalige actie zijn maar moet een "ongoing" proces zijn dat onderdeel uitmaakt van de dagelijkse werkzaamheden. Bedankt voor de inkijk.

Jan Willekes
Kwalijke kanten van de samenleving

Ik heb er nog niet helemaal doorheen gelezen, maar dit zijn toch uiterst kwalijke kanten van onze samenleving. Je wordt genekt in je bedrijfsvoering door een stel hackers. Zoveel talent als die mensen hebben op laten gaan in pogingen om geld los te peuteren op een kwalijke wijze. Zet je talent in voor goede zaken, daar is ook een verdienste mee gemoeid. Het maakt de samenleving beter.

Hendrick
Een spiegel voor elke lezer!

Fijn dat Hoppenbrouwers het verhaal eerlijk neerzet, zonder taboe. Van crisis naar uitdaging. Van probleem naar aanpakken. Van plat naar weer in de lucht. En dat in korte tijd. Een spiegel voor elke lezer!

Rien
Oprecht, eerlijk verhaal, dank daarvoor!

Heel praktisch om een verhaal te lezen van een bedrijf dat slachtoffer wordt van een cyberaanval. Ook bijzonder dat het in de software zat die je juist voor beveiliging had aangeschaft… en nog erger: dit was bekend! Fijn dat dit geen technisch verhaal is geworden, maar een verhaal dat door iedereen kan worden gelezen. Door deze openheid helpen jullie andere organisaties en bieden deze inzicht in wat er kan gebeuren. Respect!

Jan Stevens
Direct over tot actie

Goed leesbaar boek waar duidelijk wordt gemaakt hoe belangrijk cultuur binnen een bedrijf is. Ik vraag me wel af hoe de hack in Kaseya kon komen. Wordt dit programma niet in een beveiligde omgeving (offline) gemaakt en via een beveiligde verbinding gedownload? Gelukkig dat Hoppenbrouwers gelijk de goede actie heeft kunnen ondernemen. Geeft de cyberverzekering (2017) niet aan wat er gelijk gedaan moet worden?

Martin Liefrink
Geen schande om gehackt te worden

Respect voor de directeur van dit bedrijf. Veel bedrijven zwijgen als ze gehackt zijn. Andere bedrijven kunnen daar dan helaas niet van leren. Het is geen schande om gehackt te worden, het is gewoon erg moeilijk om te voorkomen. Maar laten we het met z'n allen de hackers zo moeilijk mogelijk maken. Zowel met preventie als qua samenwerking (net als buurtpreventie tegen inbraken). Dat kan alleen wanneer we ervaringen delen.

Marco Barrink
Transparantie

Mooi verhaal, waarbij het erop lijkt dat Hoppenbrouwers ondanks de forse groei van de afgelopen jaren nog een echte doeners-mentaliteit heeft. Boeiend om het verhaal van het oplossen van de problemen, veroorzaakt door de hackers die heel breed hebben geschoten, van uur tot uur te lezen: denken in oplossingen, transparant naar de medewerkers en uiteindelijk uitmondend in een grote teamprestatie, die de saamhorigheid een enorme boost heeft gegeven. Sterk om dit verhaal met de buitenwereld te delen!

Henk Volmerink
Van tegenspoed naar toonbeeld

Mooi om te zien hoe de tegenspoed (met wat geluk, en veel inzet van alle kanten) zo is omgezet in een toonbeeld van gezamenlijke kracht. En héél instructief voor anderen — een hulp bij voorbaat!

Jurgen van der Vlugt
Wakker geworden

Het e-boek vertelt heel praktisch en to the point wat er is mis is gegaan. Het is een eye-opener. Ik ben weer een keer wakker geschud.

Joop Janssens
Zeer verhelderende voorlichting over de gevolgen van een ransomware-aanval

Ik vind dat dit boek een zeer verhelderende inkijk geeft in de gevolgen van een ransomware-aanval en wat daarvan precies de impact is op een organisatie. Ik ben dan ook van mening dat dit boek zoveel mogelijk gedeeld moet worden aangezien goede voorlichting hierover op dit moment nog onvoldoende vindbaar en beschikbaar is.

Roel Palmaers
Openhartige eerlijkheid

De weg die hier is bewandeld, is meer dan open te noemen. Hoe mooi te zien dat dit ook op een familiaire manier wordt opgepakt. Dat dit je niet overkomt is logisch, en daar zit hem precies de crux.

Gert Ruijer
De openheid is bijzonder te noemen

Ik vind het mooi om te zien , dat er over Cybersecurity (Hack) eens een keer niet geheimzinning wordt gedaan..
of geprobeerd wordt ea in de doofpot te stoppen. Niet alleen succes verhalen delen , maar ook uitdagingen waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen. leerzaam voor velen.. dank hiervoor

Remco Deerenberg / Partner Manager Schneider Electric
Impact bewustwording

Goed om de impact te zien van een cyberattack. Dat doet me inderdaad beseffen wat voor consequenties dan kan hebben. Zijn we ons niet bewust van.

Monique Westerlaken
Henny for president

Een spannend verhaal waar veel van te leren is. Niet alleen wat er allemaal bij zo'n hack kan komen kijken, maar vooral ook hoe je een bedrijf met openheid kunt leiden. Alle lof voor Henny die het lef heeft om zijn medewerkers te vertrouwen, want openheid vergt vooral vertrouwen.
Ik zou willen de Nederlandse overheid en vooral ook de politiek zo zou durven te werken, vandaar de titel – die ik echt meen.

Ruud Harderwijk
Eerlijk

Een eerlijk verhaal. Indrukkend hoe snel eea back online was. Ik zou van iedere oprganisatie wel willen weten in welke gevallen een backup wel/niet teruggezet kan worden en zo ja, hoeveel tijd dat kost. Stof tot nadenken weer…

Martijn Ottten
Indrukwekkend!

Hack is een bijzonder boek over een indrukwekkende prestatie. Als ICT-er had ik natuurlijk al eerder gehoord en gelezen over deze hack en hoe snel Hoppenbrouwers weer operationeel was. Toch is het indrukwekkend te lezen hoe het probleem gezamenlijk is aangepakt. Zoals in een andere review staat, krijg je inderdaad zin om bij Hoppenbrouwers te solliciteren. Tegelijkertijd vraag ik me ook af of ikzelf ook zo'n inzet en betrokkenheid zou tonen binnen het bedrijf waar ik nu voor werk. En hoe zo'n ingrijpende gebeurtenis binnen ons bedrijf aangepakt zou worden.

Huub van Doormaal
Een les voor elke organisatie

Het verhaal van de Hoppenbrouwers hack maakt in een klap duidelijk waarom het heel erg naïef is als een organisatie denkt dat het zijn 'deur wel voorbij zal gaan'. Het is treffend om te lezen hoe verwoestend een cyber aanval kan zijn en tegelijk fascinerend hoe een organisatie met vereende krachten cybercriminaliteit het hoofd biedt. Een verhaal van inspirerend leiderschap, trots en loyaliteit. Dit verhaal zou elke organisatie moeten lezen.

Patrick Jordens
Interessant verhaal

Een heel Interessant verhaal en hulde aan het team hoe dit in zo'n korte periode weer up-and-running was!

Mark
Kracht van het team

Wat een geweldige weergave van een zeer hectisch weekend.
Een ding is duidelijk geworden, ook de ergste nachtmerrie en daaruit voortvloeiende problemen kun je gezamenlijk de baas.
Dat Hoppenbrouwers zo snel het hoofd heeft kunnen bieden aan de ontstane problemen laat duidelijk zien dat er een hecht team werkzaam is waar men elkaar ondersteunt en helpt.

Pieter Post
Collegialiteit/Solidariteit ten top!!!

Het E-boek in één keer uitgelezen! Was met een ander boek bezig [Landlijnen] maar toen ik het E-boek in onze E-mail box aantrof en het direct had gedownload kon ik er niet meer in stoppen met lezen. Als titel “Hack” is het boek al uitnodigend maar na lezing kan ik daar aan toevoegen “modus operandi”….

Geweldig meeslepend en zodanig geschreven dat het vele detailwerk niet nodig maar wel voelbaar aanwezig was alsook onder welke hoogspanning de lijnen werden uitgezet en ernaar werd geopereerd! Te meer ook door de zelf opgelegde doelstelling: onze klanten moeten we niet in de kou laten staan.
Heel erg goed dat zoiets nu eens beschreven wordt als non-fiction=real life!! Dan krijg je enigzins mee wat een dreun zo’n aanval uitdeelt!!

Ja, chapeaux, chapeaux, chapeaux!!!!

Adriaan van Sorge
Mensen op de eerste plaats

Ik heb het boek nog niet helemaal gelezen, maar het is me wel duidelijk dat als een bedrijf zijn mensen waardeert, dat die mensen dan heel bereid zijn extra inzet te leveren, zeker als dat bedrijf onrecht aangedaan wordt.

Pierre Snels
Emotionele achtbaan

Zelfs rustig zittend op de bank voelde ik de emotie. Zelfs trots op jullie. Mooi beschreven vanuit het perspectief van veel echte mensen. Een must-read voor elke directeur / manager (en elke ICT-er).

Ernst
bedankt voor de openheid

Als ICT’er ben je veel bezig met veiligheid maar gelukkig dit nooit meegemaakt.
Daarom bedankt voor de openheid en te lezen wat het betekend voor een bedrijf als het je wel gebeurt. Ik heb het hier intern ook gedeeld en heb nu ook iets meer begrip denk ik voor de maatregelen die hier genomen worden. Dus wat bij jullie gebeurt is helpt ons ook.

Willem de Jongh
Transparantie

Ik ben zeer positief over de openheid waarmee Hoppenbrouwers op deze wijze communiceert over wat hun is overkomen en hoe ze het mega snel samen hebben opgelost. Als quality manager van een grote industriële groep heb ik ook IT in mijn portefeuille zitten. Samen met onze IT beheerpartner hebben wij veel verbetermaatregelen genomen om dit soort zeer vervelende ervaringen te kunnen voorkomen. Een van onze grote concurrenten is hetzelfde overkomen, echter zwijgen zij over wat hen is overkomen. Uiteraard druppelt die informatie dan toch wel binnen en kun je daar beter dan ook open over zijn. Ik heb het boek met onze IT partner gedeeld om er samen de verdere verbeterpunten uit te halen. Helaas zul je continu alert moeten blijven zijn om je IT op orde te houden en de hackers een stap voor te zijn.

Alex Dankers
De Kaseya hack krijgt een gezicht

Het is al weer een tijdje geleden dat de Kaseya hack plaats heeft gevonden. De hack heeft nu een gezicht gekregen met dit boek. Mooi om te lezen dat het binnen twee dagen gelukt is om weer online te zijn. Als IT'er mis ik wel de technische handelingen.

Hans
Verbaasd

Ik vond het een geweldige uitleg van een triest verhaal maar met een zeer duidelijke boodschap
laat je nooit te snel uit het veld slaan

Ton van Swieten
Je proeft de saamhorigheid

Een heel bijzonder boek waar op transparante wijze gedeeld is wat je door een hack kan overkomen en hoe Hoppenbrouwers hiermee om wist te gaan. Je voelt de saamhorigheid in alle lagen van de organisatie, de familieband en de (emotionele) betrokkenheid in de organisatie. De ambitie van Henny, om in 2 dagen weer in de lucht te zijn, heeft ook Fa. Northwave getriggerd: hij staat kort stil bij wat hem en zijn bedrijf is overkomen en gaat als leider over tot actie en inspireert hiermee zijn hele omgeving. Hij geeft vertrouwen in zijn medewerkers, door ze erin te betrekken. Andere organisaties kunnen hier lering uit halen!

Peter Wijsman
Openheid loont!

Geweldig dat jullie zo open en transparant met deze hack zijn omgegaan! Ik heb zojuist jullie verhaal gehoord op de security-dagen van de Rabobank en ook dat was een verademing. Eindelijk eens een bedrijf dat ons helemaal meeneemt in deze zeer vervelende gebeurtenis. Dit soort zaken delen, levert ons allemaal iets op. De kracht van de community in dit bizarre gevecht tegen gewetenloze hackers. Ook bijzonder prettig dat het boek gratis ter beschikking wordt gesteld. Chapeau!

Herm
Elke schakel is belangrijk

Het leest zo eenvoudig en toch maakt het heel veel indruk. De doortastendheid van het bedrijf, de samenhorigheid, het niet toegeven aan chantage met alle risico's. Het laten zien dat elke schakel in een onderneming belangrijk is, de ICT-er die het probleem oplost wordt op alle manieren ondersteund zodat hij/zij zijn/haar werk kan doen. Als techneut krijg je gewoon zin om bij Hoppenbrouwers te solliciteren.

Fred van den Heijning
Boek over Cultuur en Leiderschap

Best lichte kost over een zwaar onderwerp. Bewonderingswaardige openheid en inkijk in de menselijke factor bij zo'n ingrijpende gebeurtenis. Kracht van de organisatie en het leiderschap komen goed naar voren. De meer technisch inhoudelijke kant van de zaak blijft wat onderbelicht. Het is geen handleiding ICT-beveiliging, maar meer een boek over cultuur en leiderschap. Mooi dat dit zo gedeeld wordt met geïnteresseerden, het is ook goede Brand Marketing voor Hoppenbrouwers.

Arjan Pelders
Onvoorstelbaar

Het leest als een spannend boek. Veel respect voor hoe het is aangepakt en werd opgelost binnen zo’n korte periode, onvoorstelbaar. Hopelijk nooit meer herhaling van deze horror gebeurtenis.

Han
Doortastend leiderschap op alle niveaus!

Eens te meer is gebleken dat doortastend leiderschap de basis is van teamwork om de grootste uitdagingen aan te gaan.

Bas
Daadkracht!

Mooie omschrijving van zo'n vreselijke ervaring, maar geweldig daadkrachtig optreden van de medewerkers in EEN WEEKKEND. Dat is pas hart voor de zaak, GEWELDIG.

HARRY HACK
Inspireren en motiveren

Ik heb het boek mogen ontvangen als medewerker en heb het in één keer uitgelezen. Nu heb ik het uitgeleend. Het boek is een inspirerend verhaal over mensen die inspireren en motiveren. Dit laat blijken hoe inspirerend leiderschap leidt tot betrokken medewerkers en samen gaan voor een gezamenlijk doel. In dit verhaal om zo snel mogelijk alle gevolgen van de hack te beperken en nop te lossen. Maar deze wijze van mensen inspireren en motiveren, is op andere plaatsen ook toepasbaar. Wie weet waartoe dit boek nog allemaal gaat leiden. Bedankt voor het schrijven ervan.

Ton van Kuijk
Door het oog van de naald, met een happy end!

Ik heb "Hack" met veel plezier gelezen. Het is mooi om te lezen hoe een bedrijf in crisis op haar medewerkers kan rekenen, en hoe medewerkers zichzelf overstijgen en tot grootse dingen in staat zijn die je niet in arbeidsovereenkomst kunt opnemen. Het boek is goed geschreven en leest het heel vlot. Ik ben Hoppenbrouwers dankbaar voor deze open getuigenis!

Seppe
Jongensboek met waarschuwing

Mooi beschreven verhalende uiteenzetting van een nachtmerrie voor velen. Mooi ook hoe de medewerkers in volle betrokkenheid aan de slag zijn gegaan om de situatie zo snel als mogelijk de baas te worden. Complimenten. Ook de stijl van schrijven is prettig. Het is een jongensboek met een waarschuwing. Geen vingerwijzing. Heel mooi gedaan.

Nicole
Wonderen kun je zelf creëren

‘HACK’ is geen technisch verhaal, maar heel interessant te lezen wat Hoppenbrouwers eerder als voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Maar vooral hoe de sterke verbondenheid die er was (en is) tussen het bedrijf en het personeel heeft geleid tot een massale reddingsactie waar zowat 1.500 mensen aan hebben meegewerkt. De conclusie mag zijn dat uiteindelijk elk bedrijf het kan gebeuren èn dat een sterke cohesie uiteindelijk kan leiden tot “wonderen”.

J de Laat
Wake-up call voor veel bedrijven

Op een boeiende manier geschreven. Een schoolvoorbeeld over adequaat handelen. Een wake-up call voor veel bedrijven.

Paul Krantzen
Uitgelezen en doorgegeven

Ik heb het boek, nadat ik het had gekregen op de WOTS 2022, in de trein gelezen en al uit bijna uit voordat ik thuis was. Het boek leest als een 'trein' ;-). Het boek is inmiddels doorgegeven aan onze docenten en studenten. Ik hoop dat dit boek in ieder geval de studenten bewust maakt van de consequenties die een Hack kan hebben.

Peter van den Berg
Bedankt voor de transparantie!

Goed ook eens van "dichtbij" te lezen wat er gebeurt bij een ransomware-aanval en hoe hier mee is omgegaan. Leerzaam voor anderen. Boek in 1 keer uitgelezen en bewondering voor alle lagen binnen het bedrijf en hoe jullie samen alles met veel inzet weer snel op de rit hebben gekregen.

Eric
Geweldige teamprestatie

Mooi inspirerend verhaal. Goed om te zien dat iedereen zijn steentje heeft bijgedragen om tot een geweldige teamprestatie te komen.

Robert Goutziers
Transparantie in optima forma

Allereerst een prettig boek om te lezen inzake dit onderwerp. Er wordt op een open manier verteld hoe dit Hoppenbrouwers de hack heeft weten om te zetten naar een "zaak" waar het gehele bedrijf in is meegenomen en hoe zij dit met elkaar hebben geklaard. Een aanrader voor elk bedrijf.

Jos
Mooi inkijkje

Wat een mooi inkijkje in een razend spannend weekend. Wat een megaklus is er geklaard door de medewerkers. Zeer leerzaam!

Marja
Respect voor de openheid

Wij hebben het boek in één ruk uitgelezen en we hebben enorm respect voor de openheid van Hoppenbrouwers Techniek. Een aanrader!

Gilde van Adviseurs
Aansprekende blik achter de schermen bij een ransomware-aanval

Mooi beschreven verhaal van de menselijke kant van een organisatie wanneer deze het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval. Zeer bruikbaar om bij andere organisaties en ondernemingen de urgentie te creëren om voorbereid te zijn op iets dergelijks.

Tom Bersee
Waar een bedrijf in kan exceleren

Fantastisch boek waarin op een heel open manier verteld wordt over wat gebeurd is. Supergaaf om zo'n betrokken familiebedrijf te zien handelen en op karakter maar bovenal ook het Wij-gevoel iets doen wat voor andere bedrijven echt onmogelijk is. Mogen jullie trots op zijn. En wij moeten met zijn allen waakzaam zijn over de volgende Hack. Het kan zo gebeuren en dat lees je nogmaals super verwoord in dit boek terug.

Gerjan
Wat een betrokkenheid en leiderschap, chapeau!

Met de Rotary de uiteenzetting van Marcel Boer op lokatie gehad. Was zeer indrukwekkend! Mooi geschreven boek en fijn dat jullie goed verzekerd waren/zijn en mede daardoor ook snel op de rit waren. Zonder jullie loyale medewerkers had het anders af kunnen lopen… echt goed gedaan!

Eric Blank
Openheid en betrokkenheid

Heel veel dank voor de openheid. Ik heb dit boek in een avond uitgelezen. Ik kon hem niet neerleggen. De openheid en betrokkenheid trof mij zeer. Ook de verhaallijn zelf die een zeer mooie inkijk geeft over wat er op je afkomt zodra dit onheil je treft heeft diepe indruk gemaakt en mij ook aangezet om een en ander in onze organisatie nog eens na te zien. Een absolute aanrader en een must voor iedere IT-er!

Adriaan
Persoonlijk & betrokken

Ik heb dit mooi geschreven verhaal in 1 keer uitgelezen: het straalt persoonlijkheid en betrokkenheid uit, vooral doordat diverse medewerkers bij naam worden genoemd. Chapeau! Ik ga dit boek ook aan de medewerkers van de afdeling ICT bij mijn werkgever laten lezen.

Richard
Dank voor de openheid

Laat dit boek een inspiratie zijn voor alle bedrijven die het risico van cybercriminaliteit nog niet onder ogen zien. Geweldig dat u zo openhartig het gehele proces beschrijft.

Piet Meijers
Het ultieme WIJ-gevoel

Het boek leest als een spannende detective. Het is een verhaal over effectief leidinggeven in een crisissituatie en het handhaven van de continuïteit in je bedrijf, met veel (terechte) aandacht voor de communicatie. Ik raad iedere management- of IT-verantwoordelijke dan ook aan het te lezen. En bereid je voor op dit soort calamiteiten! Bij Hoppenbrouwers leeft het WIJ-gevoel, het laat je beseffen hoe belangrijk de cultuur binnen je bedrijf is. Want in deze situatie dachten en werkten mensen vrijwillig in hun vrije tijd mee om de calamiteit op te lossen.

Reinier Quast
Gevoelloze rapporten krijgen een gezicht

Binnen de Informatie Beveiliging lezen we normaal gesproken alleen ‘gevoelloze’ rapporten over dit onderwerp. Het is mooi dat het boek ook de emoties en gedachten van de hoofdrolspelers in beeld brengt, een absolute aanrader om te lezen!

Marcel Ruiter
Security awareness training voor alle lagen van de organisatie

Een must read voor dit thema: het laat zien hoe groot de impact van een hack is en met hoeveel verschillende facetten je rekening moet houden om er bovenop te komen. Dank voor deze inkijk achter de schermen en hulde voor de manier waarop het is aangepakt.

Robert Heines
Verfrissend en meeslepend

Een indrukwekkend relaas van een technische calamiteit, waarbij de focus ligt op de mens en de organisatie. Hierdoor wordt de impact begrijpelijk voor een heel breed publiek. Verfrissend om nu eens niet de techniek in te duiken en te verdedigen waarom het mis heeft kunnen gaan. Het is niet interessant of iemand een lek over het hoofd heeft gezien, wel om te lezen hoe je de crisis managet, hoe je weerbaarheid als mens en als organisatie oppakt. Het boek maakt je passagier van een crisis die jou ook kan over komen. Je wordt meegesleept door het weekend: de spanning, emoties, drive zijn voelbaar.

Ook ik zal dankbaar gebruik maken van dit boek om de awareness/besef van de impact bij een breed publiek in mijn organisatie aan de man te brengen. Petje af!

Frans Voogd
Cyber calamiteitenplan

Waardering voor de openheid die in het boek gegeven wordt over de aanpak van een hack. Het boek geeft een goede aanzet om in elk bedrijf een calamiteitenplan voorbereid te hebben voor een mogelijke hack. Hoppenbrouwers toont in dit boek de kracht van samenwerking en loyaliteit op een schitterende manier. Emotioneel om een bedrijf zo in zijn kracht te zien excelleren.

Jan van Maasakkers
Herkenbaar

Wat een verhaal! Het begint meteen heel herkenbaar en gaat zo het hele boek door. Vol met situaties die in mijn dagelijkse werkzaamheden voorkomen, als Aecurity Analist.

Vervolgens de wederopbouw, waarin een knap staaltje teamwerk en 'hart voor de zaak' laat zien waartoe iedereen in staat is. Vol verwondering en verbazing gelezen hoe snel en adequaat zaken op onderbuik gevoel zijn uitgezet en hoe de directie, en ook de natuurlijke leider van het geheel, perfect aanvoelde wat er nodig was. Ik wacht in spanning af op de première van de film 😉

Niels
Leermoment voor veel organisaties

Met veel interesse heb ik het boek gelezen over de hack bij Hoppenbrouwers. Dank voor de openheid en ben van mening dat veel organisaties hier iets van kunnen leren.

Omdat het boek mooi omschrijft wat de ervaringen zijn van een hack voor jullie organisatie, zonder op de techniek in te gaan, ga ik het zeker ook delen met mijn collega's!

Casper Sneekes
Tastbaar en voelbaar persoonlijk

De ellende die een hack veroorzaakt binnen een organisatie en haar bedrijf, wordt in dit boek tastbaar en persoonlijk gemaakt. Bijzonder om te lezen hoe Henny de Haas snel in de versnelling schiet om Hoppenbrouwers en al haar mensen te mobiliseren, een aanvalsplan maakt om vervolgens de problemen te lijf te gaan en voor een oplossing te zorgen. Dank voor het boek en complimenten aan alle mensen van Hoppenbrouwers hoe zij met deze situatie zijn omgegaan, knap!

Marc Bozon
Sterk leider en loyale medewerkers

Ik heb het boek in één keer uitgelezen en was erg onder de indruk van de doortastende en vastbesloten directeur: hij toonde zich een geweldige sterke leider. Ook was ik onder de indruk van de kwaliteiten van de IT-afdeling en de loyaliteit van de medewerkers. Dit is een bedrijf om trots op te zijn en waar je graag deel van wilt uitmaken. Chapeau, ga zo door!

Henriette
De kracht van een onderneming is de samenwerking van het personeel

Indrukwekkend verhaal, heel mooi als tijdlijn, duidelijk samenhangend geschreven. De kracht van de onderneming, is de samenwerking van het personeel met de juiste aansturing. Top hoe ze dit bij Hoppenbrouwers klaargespeeld hebben.

Frank Verkoelen
Indrukwekkend relaas

Ik vind het indrukwekkend om te lezen wat een cyberaanval betekent voor een bedrijf. Zeker voor zo'n groot bedrijf als Hoppenbrouwers. De manier waarop alle collega's, met ondersteuning van het thuisfront, begeleid en ondersteund door Henny, de klus hebben geklaard, verdient diep respect. De saamhorigheid, alles met én voor elkaar willen doen, gaan voor het beste resultaat. Door de openheid vanaf het eerste begin, en dan nu in boekvorm voor iedereen leesbaar, hoop ik dat dit een eyeopener is voor andere bedrijven.

Bart Fiers
Voorbeeld voor veel bedrijven

Wat een verhaal, ook ik heb het boek in (bijna) een ruk uitgelezen. Ik ben enorm onder de indruk gekomen van de manier waarop Hoppenbrouwers dit enorme probleem heeft aangepakt: een voorbeeld voor veel bedrijven. Chapeau!

Will van Loon
Bewustwording is de eerste stap

Bewustwording van wat je kan gebeuren, is de eerste stap om te kunnen voorkomen wat jullie wel is overkomen. Een zeer educatief boek dat iedere manager zou moeten lezen. Hierdoor zal er beter inzicht ontstaan van de impact en risico's van een hack!

Kees Bergenhenegouwen
Door dit boek te delen, kun je de prioriteiten hoger krijgen

Nadat ik het boek van A tot Z met medeleven heb gelezen, besef ik dat een nog diepere realisatie de noodzaak is van wat we allemaal in ons ICT-landschap tegen kunnen komen en voor moeten zijn. Er lopen genoeg verbetertrajecten, maar vaak te traag. Door dit boek te lezen en te delen binnen je bedrijf kun je de prioriteit nog hoger krijgen en handvaten geven.

Bedankt voor de open inkijk in dit spannende verhaal met gelukkig een happy end.

Erik van den Brink
Een spannend jongensboek met buikpijn en trots

Het verhaal leest lekker weg. Soms heb je het idee dat je in een spannend jongensboek zit, maar op het moment dat je je realiseert dat het ècht gebeurd is, krijg je direct buikpijn. Geweldige prestatie om zo'n voorval om te buigen naar een collectieve heldendaad.

Erik Giebels
Wees gewaarschuwd en geïnformeerd!

Hoppenbrouwers toont openheid en transparantie hoe zij anderen kunnen informeren tegen het wapenen van een cyberaanval. Want voorkomen kan je het niet, je kan er wel op voorbereid zijn.

Wij zijn in december 2021 gehackt geweest, ik zie veel parallellen vanuit het boek met wat wij hebben ervaren: de dagen van onzekerheid, wat gaat men met de bedrijfsinformatie doen, hoever zijn ze gekomen… Alles in een veel kleinere vorm, maar het gaat over de aanval, de impact en schade. Het kost je veel tijd om te achterhalen tot hoever men gekomen is en wat is veilig gesteld. Wat is daarna de schade is, daar blijf je in het ongewisse. Vele uren baal je dat het jou is overkomen, want je had het toch zo goed dichtgetimmerd.

Een hele beleving dat gehackt worden: houd ze buiten de deur en weet wat je moet doen als het toch zo ver is.

Ron M R Bosch
Wat een goede zet om dit boek te schrijven

Al enkele jaren adviseren wij onze klanten over cybercrime. In dit boek doet Henny de Haas zijn verhaal over de recente #Kaseya hack die zijn bedrijf Hoppenbrouwers Techniek B.V. volledig platlegde. Het voorwoord begint terecht met: " het is niet de vraag of je geraakt wordt, maar wanneer het je overkomt!"

Wat een boeiend, open en eerlijk boek over wat dit bedrijf is overkomen en wat mooi om te zien hoe het ' kindje' van deze directeur binnen een paar dagen weer draaide door het snelle handelen en de enorme samenhorigheid van de collega's en specialisten. Ik heb het idee dat dit bedrijf er alleen maar sterker uitgekomen is!

Wouter Dielissen
Team effort pur sang

Geweldig uiteen gezette tijdlijn gespekt met feiten en emoties. Weergave van kennis en kunde gekoppeld aan gedrevenheid en kracht vanuit de mens. De kracht en de wil om niet op te geven wat onbekenden willen vernietigen. Dit boek moet veranderingen in gang zetten of we het nu willen of niet. Onze afhankelijkheid van software maakt dat we kwetsbaar zijn en zullen blijven en ons daar tegen zullen moeten wapenen.

H. Bos
Cybersecurity boek voor iedere ondernemer

Zeer goed boek.
Mensen zouden dit prioriteit moeten geven ook in de politiek
Ze zouden een wet moeten maken schadevergoeding voor ondernemers.

Dwight
Bewustwording is de sleutel!

Het boek is beste keuze die Hoppenbrouwers kon maken om bewustwording te vergroten in de maatschappij. Een voorbeeld voor elk ander bedrijf, instantie, ambtelijk orgaan en ieder ander. Door openheid over een hack, waarbij de vraag nooit is “of je gehackt wordt”, maar “wanneer je gehackt” help je een ieder privé of zakelijk na te denken over zijn/haar mogelijkheden.

Ik had de eer om vooraf het boek te reviewen en las hem in een stuk uit. Een open en eerlijk verhaal dat veel inzicht geef op de gebeurtenis, de bijbehorende emoties, de gevolgen als ook de kracht van samenwerken. Als Cloud en Security verantwoordelijk binnen de organisatie waar ik werkzaam ben, is het boek het geen wat we aan alle medewerkers gaan communiceren en adviseren deze te downloaden om te lezen.

Wilco Alsemgeest
In één ruk uitgelezen

Wij hadden het boek al en in een ruk uitgelezen. Mooi om de saamhorigheid van Hoppenbrouwers in het boek terug te lezen en de openheid over deze Hack.

John Meulepas
Een adembenemende reconstructie van binnenuit

In één ruk uitgelezen! Gisteren ontving ik het boek bij de boekpresentatie, waarbij een interessante paneldiscussie gevoerd werd met Petra Oldengarm van Cyberveilig Nederland, Pim Takkenberg van Northwave en Piet Bel van ASML. Bij thuiskomst meteen begonnen met lezen. Een adembenemende reconstructie over de gebeurtenissen van binnenuit, vertelt door Henny de Haas & Marcel de Boer van Hoppenbrouwers.

Waarom dit boek zou je denken? Hoppenbrouwers vindt het belangrijk deze ingrijpende ervaring te delen met anderen, als waarschuwing voor de onvoorstelbare impact van een hack op een onderneming, hun medewerkers, bestuurders en klanten.

Zoals Henny tijdens deze boekpresentatie al zei: geef het boek door. Uiteraard als inspiratie, maar zeker voor de sustainability. Dat doe ik daarom aan mijn collega Liz Boeren -de Bie.

Cornee van der Hijden

Laat een review achter

 • Specificaties

  Hardcopy en e-book
  Pagina’s: 133
  ISBN-NR: 978-90-9036243-4

 • Over de auteur

  Over de Auteur: Edith van Zalinge​

  Na ruim 25 jaar als schrijvend journalist bij o.a. het ANP en Het Parool te hebben gewerkt, is Edith in 2003 als freelancer begonnen. Ze heeft voor allerlei bladen geschreven, maar vooral veel boeken gemaakt. Daarbij werkt ze vaak samen met haar collega’s van het Freelanceteam. Naast haar liefde voor het schrijven over te brengen aan anderen, geeft Edith ook schrijftrainingen. Meer informatie over Edith https://edithvanzalinge.nl/​