De impact van cybercrime

Download ons e-book 'HACK'
De kans dat bedrijven te maken krijgen met een brand is 1 op de 8.000, de kans op een inbraak is 1 op de 250 en de kans op een cyberaanval bij bedrijven is 1 op de 5. Uit een recent onderzoek van ABN AMRO onder 233 bedrijven blijkt zelfs dat bijna de helft afgelopen jaar te maken had met cybercriminaliteit.
Een verhaal voor iedereen
Wij maakten zelf een hack mee en we besloten er zo open mogelijk over te zijn: als waarschuwing voor anderen en als maatschappelijk signaal over de daadwerkelijke impact van een cyberaanval. Wij hebben onze ervaringen beschreven in een boek. In ‘HACK’ vertellen we van minuut tot minuut wat ons is overkomen en waar we wel en geen invloed op hadden. Het is een verhaal voor ondernemers en ieder ander, want dit gun je niemand.
Vul je e-mailadres in en ontvang het e-book direct in je mailbox
Aftermovie boekpresentatie ‘HACK’
Houd de digitale achterdeur dicht
Een veilige werkomgeving gaat niet enkel over een fysieke werkplek op kantoor of op de bouw. Ook een veilige digitale werkomgeving vraagt aandacht. Met het oog op veilig ondernemen vindt ieder jaar in oktober (in week 41) de Week van de Veiligheid plaats. Dit jaar staat het thema ‘gedigitaliseerde criminaliteit’ centraal.
Wat zeggen onze lezers
‘HACK’ is een verhaal voor ondernemers en ieder ander: wat ons is overkomen, gunnen we niemand. We hopen dat ook jij een les kunt trekken uit ons verhaal. Lees hieronder de reacties van onze lezers en laat ook jouw review achter.
Fijn geschreven verhaal. Je voelt de emotie tussen de regels door. Geen technische beschrijving, maar de beleving van de mens die er mee te maken krijgen. Het toont in ieder geval aan dat naast een zo mogelijk beveiligde omgeving, het op orde hebben van je back-ups en recovery minstens zo belangrijk is. Dank voor het delen.
Bij één van mijn klanten ben ik bezig met het opstellen van een Disaster Recovery Plan. Op de Dutch IT Security Day kwam ik jullie verhaal tegen en heb ook een hard copy van jullie boek meegenomen. Voor de andere leden van het Security Team van deze klant heb ik de PDF-versie van jullie boek opgehaald en voor hun op het netwerk bij de security literatuur gezet.
We zijn nu bezig jullie stappen tijdens de hack op een rijtje te zetten, waarna we kunnen kijken hoe we ons eigen plan hiermee kunnen verbeteren. Hoewel de organisatie veel kleiner is en de problemen bij ons dus veel minder massaal zullen zijn, ben ik ervan overtuigd dat jullie input ons zal helpen een veel beter plan op te stellen. We zijn al aardig wat punten tegengekomen waar we zelf niet op waren gekomen en die we nu in ons plan en onze voorbereidingen mee kunnen nemen.
Ik ben al 25 jaar werkzaam in het vak informatiebeveiliging, met een buzz word cybersecurity. Ik ben in die tijd nooit een bedrijf tegen gekomen dat zo open gecommuniceerd heeft over de gevolgen van een hack. Dat wat ik uit de theorie ken, werd in dit verhaal bevestigd. Zorg voor een goede back-up policy en zorg voor getraind personeel. Daarbij komt de saamhorigheid die binnen dit bedrijf er toe leidt dat medewerkers ook bereid zijn in de vrije tijd te komen om het bedrijf te redden. Respect voor wat jullie bereikt hebben en de medewerking van Northwave die daar goed in ondersteund hebben. In een van de commentaren hierboven schrijft iemand over programmeren in een beveiligde omgeving. Dat is een illusie. Veel wordt met bouwblokken gedaan die zo van internet geplukt worden (bijv. via Github). Ontwikkelaars gebruiken zelden dure online tools om broncode te checken. Dat maakt veel software kwetsbaar voor fouten. Hulde aan Hoppenbrouwers voor het delen van het verhaal!
Zoals ook wordt gemeld in het boek, is het niet de vraag 'of' maar 'wanneer' we worden gehackt. Soms ligt de oorzaak van een hack zelfs buiten de eigen invloedsfeer. Het boek leest als een meeslepende roman en gaf ons inspiratie bij het actualiseren van ons calamiteitenplan en de afwegingen die gemaakt moeten worden bij een soortgelijke calamiteit. Het gaat zeker niet alleen om de technische maatregelen, maar vooral ook om de mindset en betrokkenheid van medewerkers. Complimenten aan de mensen van Hoppenbrouwers!
Laat een review achter
-
Specificaties
Hardcopy en e-book
Pagina’s: 133
ISBN-NR: 978-90-9036243-4 -
Over de auteur
Over de Auteur: Edith van Zalinge
Na ruim 25 jaar als schrijvend journalist bij o.a. het ANP en Het Parool te hebben gewerkt, is Edith in 2003 als freelancer begonnen. Ze heeft voor allerlei bladen geschreven, maar vooral veel boeken gemaakt. Daarbij werkt ze vaak samen met haar collega’s van het Freelanceteam. Naast haar liefde voor het schrijven over te brengen aan anderen, geeft Edith ook schrijftrainingen. Meer informatie over Edith https://edithvanzalinge.nl/