Daarom is de warmtepomp zo hot

De warmtepomp is geen onbekende. Maar sinds de grillige gasprijzen is er een ware run op deze duurzame oplossing. De aanschaf van een warmtepomp is slim om verschillende redenen. In dit artikel vertellen we je precies waarom.

Het ontgaat niemand dat we midden in een energietransitie zitten. Fossiel is uit, duurzaam is in. Het is ook niet voor niets dat de overheid stelt dat vanaf 2026 huishoudens verplicht zijn gebruik te maken van duurzame(re) warmteopwekking. Niemand kan exact voorspellen wat de markt gaat doen, maar afwachten is in dit geval geen goed idee. Nu beginnen met op een duurzame manier je huis verwarmen of energie opwekken is slim. Zo voorkom je dat je overhaast een warmtepomp moet aanschaffen of lang moet wachten op de levering ervan.

Eerst nog even dit

Zoals het er nu naar uitziet, zijn huishoudens vanaf 2026 verplicht gebruik te maken van duurzame(re) warmteopwekking. Een boodschap die veel huiseigenaren al in hun oren hebben geknoopt, want voor het tweede jaar op rij is het aantal warmtepompinstallaties in Nederland verdubbeld. De verwachting is dat er vanaf 2026 al 240.000 warmtepompen per jaar in de bestaande bouw worden geïnstalleerd. In het beste geval zijn dit er maar liefst 300.000. In beide gevallen zijn de 50.000 extra warmtepompen per jaar in de nieuwbouw nog niet eens meegenomen. Het doel van 1 miljoen warmtepompen in bestaande woningen in 2030 wordt naar verwachting ruimschoots gehaald.

Hot en duurzaam

We kunnen dus met de beste wil van de wereld niet ontkennen dat de warmtepomp hartstikke hot is. En dat zien we ook bij Hoppenbrouwers. We hebben de afgelopen jaren al vele meters gemaakt (lees: warmtepompen geïnstalleerd). Hoe dat komt? Peter Hage, Teamleider Warmte bij het consumentenplatform Hoppenbrouwers Thuis legt uit: “De stijgende gasprijs is een van de redenen om over te stappen op een warmtepomp. Maar ook het feit dat de warmtepomp een duurzame, en op termijn goedkopere oplossing is om je huis te verwarmen speelt een rol in de aanschaf. Een warmtepomp drukt de CO2-uitstoot én de gasrekening.”

Op de vraag waarom je juist nu zou ‘moeten’ overstappen op een warmtepomp, heeft Peter ook een duidelijk antwoord: “Op dit moment maak je als consument nog aanspraak op subsidie, waarbij de aanschafprijs van een warmtepomp lager uitkomt. Dat maakt investeren in een warmtepomp aantrekkelijk. Daarnaast is de productie van warmtepompen opgeschroefd en kun je een warmtepomp die je vandaag bestelt, al binnen twee maanden thuis hebben hangen.”

Die subsidie dus

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is bedoeld om huishoudens en bedrijven te stimuleren over te stappen op duurzame warmtebronnen. Deze subsidiepot is door de overheid ‘vergroot’ dankzij het stijgend aantal aanvragen. De ISDE dekt gemiddeld 30 procent van de kosten. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland lees je alles over het aanvragen van de subsidie.

Lees meer over subsidie

Welke warmtepomp wordt het?

We hebben het hier al de hele tijd over ‘de warmtepomp’. Maar wist je dat er verschillende soorten warmtepompen zijn? Zo biedt Hoppenbrouwers een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp aan. We leggen je het verschil uit in onderstaande tabel.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp verwarmt jouw woning sámen met je cv-ketel. De pomp hangt namelijk naast je trouwe cv-ketel en neemt de verwarmingstaak over. Je cv-ketel hangt in de tussentijd niet stil hoor; die verwarmt nog altijd het water en springt bij als het écht koud is. Zo zit je er altijd warm bij en bespaar je flink op de gasrekening. Alle informatie rondom een hybride warmtepomp vind je hier.

Bekijk product

All-electric warmtepomp

In Scandinavië is de all-electric warmtepomp al jaren een hit. In Nederland begint hij nu ook naam en faam te maken. Een all-electric warmtepomp is een duurzame oplossing, omdat het de aanwezige warmte uit de buitenlucht haalt. Let op: op zeer koude dagen kan het soms zijn dat de all-electric warmtepomp moet bijverwarmen met een ingebouwd elektrisch element.

Bekijk product

Wist je dat…

…de all-electric die Hoppenbrouwers aanbiedt ook als hybride samen met de ketel aangesloten kan worden? Dit noemen we ook wel all-electric ready. Op deze manier doe je nu de investering in de warmtepomp (mét subsidie), maar kun je ook je cv-ketel nog een tijdje blijven gebruiken. Bijvoorbeeld omdat die nog in goede staat is en weggooien zonde is. Of omdat je pas later vloerverwarming / betere isolatie wilt doorvoeren in je woning. In het laatste geval is de cv-ketel combi nog nodig om het huis comfortabel op temperatuur te krijgen.

Samen met Hoppenbrouwers natuurlijk

Nu je weet waarom de aanschaf van een warmtepomp een goed idee is, helpen wij jou graag met het maken van de keuze voor het installeren van de warmtepomp die het beste bij jouw wensen en woning past. We komen met plezier langs om samen de opties te bekijken en te bespreken.

Bekijk al onze warmtepompen

Meer weten over warmtepompen?

Alle soorten warmtepompen op een rij

DuurzaamHybride warmtepompen
Lees meer over Alle soorten warmtepompen op een rij

Kan een hybride warmtepomp in mijn huis?

BlogHybride warmtepompen
Lees meer over Kan een hybride warmtepomp in mijn huis?

Hoppenbrouwers tipt: subsidies voor de hybride warmtepomp

Hybride warmtepompenWetgeving
Lees meer over Hoppenbrouwers tipt: subsidies voor de hybride warmtepomp

Stappenplan: Hoppenbrouwers installeert een hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen
Lees meer over Stappenplan: Hoppenbrouwers installeert een hybride warmtepomp

Ontvang onze nieuwsbrief