Alle soorten warmtepompen op een rij

Hybride warmtepompen, water-waterwarmtepompen, lucht-luchtwarmtepompen: er bestaan zoveel soorten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten wij de vier meest bekende types warmtepompen op een rij. We leggen uit waarom een elektrische warmtepomp je direct van het gas af helpt. En we vertellen waarom de hybride warmtepomp op dit moment een kleinere stap is naar minder gasverbruik. En dat zonder het je klauwen met geld kost of aanpassingen aan je woning moet doen.

Elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp is de cv-ketel verleden tijd. Deze pomp verwarmt je huis en geeft ook warm water af. Net als bij de hybride variant moet je woning goed geïsoleerd zijn, wil de pomp goed kunnen verwarmen. Met een elektrische warmtepomp kun je volledig van het gas af. Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en geeft die in huis af.

Voor dit type warmtepomp heb je ruimte voor een boiler nodig en er wordt vaak een buffervat aangeraden. Deze slaat energie op in de vorm van warmte. Ook daar moet je ruimte voor hebben en het betekent ook een grotere investering. Je moet doorgaans meer aanpassen aan je woning, omdat je volledig van het gas af gaat. En als je cv-ketel niet ouder dan zeven jaar en hybride ready is, is het zonde om die al weg te doen.

Lucht-waterwarmtepomp

De meeste hybride warmtepompen werken ook met een lucht-watersysteem. Maar in tegenstelling tot een hybride pomp werkt deze warmtepomp volledig zonder de cv-ketel. De pomp haalt energie uit de lucht en zet die om naar warmte. Deze pomp werkt grotendeels hetzelfde als de hybride variant, maar is een grotere investering omdat die de cv-ketel vervangt en je dus ook een boiler voor warm water moet hebben.

Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Daarmee verwarm én verkoel je jouw woning. Dat is handig, maar je woning moet wel helemaal geschikt zijn hiervoor. Als je een traditionele verwarming hebt, moet je die namelijk eerste vervangen door ventilatoren. Zitten die al in je woning of verwarm je elektrisch, dan pas is dit systeem een slimme oplossing. Maar weinig woningen zijn hier al op voorbereid. En de aanpassingen hiervoor zijn flink waardoor de investering snel te groot is.

Water-waterwarmtepomp

Een water-waterwarmtepomp heeft grond- of bodemwater nodig als bron. Deze pomp heeft het hoogste rendement, maar is misschien ook wel de grootste investering: je moet een pompput en een retourput bij je woning hebben om het water op te halen en weer te lozen. Het boren van die putten is al erg duur en daar komt de warmtepomp nog bovenop.

Hybride warmtepomp

Dan de hybride warmtepomp: de makkelijkste stap naar duurzaam je woning verwarmen. Want jouw cv-ketel mag gewoon blijven hangen: de hybride warmtepomp werkt ermee samen. Let op: de cv-ketel mag niet ouder dan 7 jaar zijn, dan is die meestal hybride ready. Is dit niet? Dan vervangen we die ook meteen voor je.

De pomp haalt warmte uit de lucht en maakt daarmee jouw thuis aangenaam. Hij werkt op stroom, maar als het echt heel koud wordt, moet de cv-ketel bijspringen. Daarom ben je niet voor honderd procent van het gas af. Maar het is de makkelijkste stap om nu al te verduurzamen zonder grote aanpassingen aan je woning.

Ontdek welke hybride warmtepompen Hoppenbrouwers voor jou selecteerde.

Ontdek de hybride warmtepompen

 

Ontdek alle informatie over de hybride warmtepomp

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant

Hybride warmtepomp: wat is het? Hoe werkt het? Waarom wil ik het?

DuurzaamHybride warmtepompen
Lees meer over Hybride warmtepomp: wat is het? Hoe werkt het? Waarom wil ik het?

Hoppenbrouwers tipt: subsidies voor de hybride warmtepomp

Hybride warmtepompenWetgeving
Lees meer over Hoppenbrouwers tipt: subsidies voor de hybride warmtepomp

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Hybride warmtepompen
Lees meer over Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Stappenplan: Hoppenbrouwers installeert een hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen
Lees meer over Stappenplan: Hoppenbrouwers installeert een hybride warmtepomp

Hoeveel kost een hybride warmtepomp?

Hybride warmtepompen
Lees meer over Hoeveel kost een hybride warmtepomp?

Kan een hybride warmtepomp in mijn huis?

BlogHybride warmtepompen
Lees meer over Kan een hybride warmtepomp in mijn huis?

Wat levert een hybride warmtepomp op?

Hybride warmtepompen
Lees meer over Wat levert een hybride warmtepomp op?

Wat is een hybride warmtepomp?

BlogDuurzaam verwarmenHybride warmtepompen
Lees meer over Wat is een hybride warmtepomp?

Ontvang onze nieuwsbrief

  •  *
  •  *