Eerste stappen naar volledig gasloos kantoorpand voor Demcon

Disciplines
Werktuigbouwkunde

Een 27-jarig oud pand met daarin twee VR- en HR-ketels, koelmachines, luchtbehandelingskasten zonder warmteterugwinning en oude regeltechniek. Dat vraagt om verduurzaming. Een vooruitstrevende partij als Demcon, die maatschappelijk verantwoord onderneemt en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, wil daarom verduurzamen. Volledig gasloos is de toekomstwens, dus verzorgde Hoppenbrouwers voor het verouderde pand in Best een compleet nieuwe duurzame energiecentrale.

Niet alleen verzorgen, maar ook ontzorgen

Als hoofdaannemer verzorgt het team van projectleider Frank van der Sundert het bouwkundige deel en de werktuigbouwkundige installaties. Het team van projectleider Johan van Esch haakte aan voor de elektrotechniek en regeltechnische werkzaamheden. Om ervoor te zorgen dat de Demcon-medewerkers van het pand zo min mogelijk overlast zouden ervaren, is de renovatie in vier fases opgedeeld. “In eerste instantie waren we van plan om in de zomer te renoveren, maar dit liep uit tot de wintermaanden”, vertelt Facility coördinator Gert-Jan van de Sande bij Demcon. “In deze tijd wil je natuurlijk niet zonder verwarming zitten. We planden het toen zo, dat we een halve kantoortuin leeg zouden ruimen om vervolgens alles in te bouwen. Het gebouw zou dan van een tijdelijke verwarming worden voorzien, wat niet optimaal is. Gelukkig kwam Sam met een betere oplossing.”

Sam van der Pol, werkvoorbereider bij Hoppenbrouwers Techniek, vult aan: “We hebben gekeken naar andere mogelijkheden. De keuze is toen gemaakt om het gehele project op te knippen en in 15 sub-fases te verdelen. Zo gaan we het hele gebouw door om gezamenlijk te kijken op welke exacte plekken de installatie gerenoveerd moest worden. Daarnaast kwam er een plan om van de bestaande luchtkanalen gebruik te maken voor de tijdelijke verwarming. Wij koppelden hierop in en konden voor een deel van het gebouw zorgen voor een aangenaam klimaat. Hierdoor kunnen medewerkers ongestoord doorwerken.” Gert-Jan: “Dat noemen wij nou ontzorgen. We zijn heel blij met het advies van Sam en dat we het op deze manier hebben kunnen oplossen.”

Niet zonder slag of stoot

De renovatie bracht meerdere uitdagingen met zich mee. “Het lastige tijdens een renovatie als deze, is dat je continu moet anticiperen op wat je gaandeweg tegenkomt”, geeft Sam aan. “Je kunt niet alles gericht en duidelijk op je eigen uitvoeringstekeningen verwerken, omdat je werkt met een tekening van 30 jaar oud. Het is een gedateerde elektriciteitsinfrastructuur waar je ineens twee grote warmtepompen wilt bijplaatsen. Daar moeten dan ook weer forse voedingskabels naartoe getrokken worden en je moet dat vermogen in de hoofdverdeelkast zien te krijgen.”

Maar uitdagingen zijn er om te overwinnen, en dat lukte. Het gebouw is nu voorzien van laagtemperatuur verwarming en de oude gasketels en koelmachines zijn vervangen voor warmtepompen. Ook is de regeltechniek flink uitgebreid en geüpgraded om de installatie zo duurzaam mogelijk te laten draaien. Eric Tielemans, Managing Director bij Demcon: “Onze complimenten voor de mensen die dit waar hebben gemaakt. Een verbouwing als deze kan frustrerend zijn voor beide partijen, maar alles is hartstikke goed verlopen. Als er iets even minder ging, konden we daar goed over in gesprek. Ook ons eigen personeel heeft zich erg goed opgesteld. Over en weer was er duidelijke communicatie en de mensen in het veld hebben, zowel in het voortraject als in de uitvoering, keurig werk verricht.”

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om deze uitdagende klus zo soepel mogelijk te laten verlopen, werd er een hoop werk in de voorbereiding gestoken. Sam: “Het concept dat er lag, was hapklaar. Ik ben zelf nauw betrokken geweest in het engineeringstraject en heb gezorgd voor duidelijke faseringstekeningen met looproutes voor de mensen in de uitvoering. Iedereen weet op deze manier wat er van hem of haar verwacht wordt. De jongens op de werkvloer, Nick van Heesch en Tim van Rhee, hebben veel ervaring en tackelden alle uitdagingen die zij tegenkwamen. Dit is ook te danken aan de prettige samenwerking met de klant. We hadden een open communicatie, alles was bespreekbaar en samen zochten we continu naar de beste oplossing.” Ook vanuit het hoofdkantoor in Enschede waren Jeroen Zandstra en Stefan Bouwhuis van begin tot eind nauw aangehaakt. Korte lijntjes tussen alle betrokkenen maakten dit project tot een succes.

Oog op een duurzame toekomst

Door de intensieve voorbereiding kon er ook al een mooie verduurzamingsstap gemaakt worden in het voortraject. “Door een van de 2-pijps warmtepompen te vervangen voor een 4-pijps warmtepomp, die zowel koelt als verwarmt, verzorgden we een optimale regeling voor de klant. Zo kunnen zij in het tussenseizoen een hoog rendement behalen”, licht Sam toe.

Met alle genomen verduurzamingsstappen hebben we mogen bijdragen aan de ambities van de klant. Op een milieuvriendelijke manier kan het verouderde pand in Best nu verder opereren. Eric: “Hoppenbrouwers blijft betrokken om mee te denken over vervolgstappen om het pand nog meer te verduurzamen en daarbij het onderhoud voor de installaties in het pand te verzorgen. Als Hoppenbrouwers zo’n goede service blijft leveren, dan is er voor ons geen enkele reden om het anders te doen.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief