Een energielabel vertelt je hoe zuinig je huis is. Zo zijn er huizen met energielabel G (oei) tot en met woningen die energielabel A++++ hebben (wauw). Het energielabel kun je zien als een keurmerk. Een keurmerk dat aangeeft hoeveel energie jouw huis nodig heeft om er comfortabel te kunnen wonen. Je kunt dit keurmerk niet ‘even zelf snel bepalen’. Daarvoor zijn er energieadviseurs. Zij bepalen aan de hand van de energiebesparende maatregelen die jij wel of niet hebt getroffen welk energielabel van toepassing is op jouw huis. Energielabels variëren van G (heel hoog energieverbruik) tot A++++ (energieneutraal). Wanneer je je huis wilt verkopen, moet je een energielabel aanvragen.
Energielabel verbeteren, wat een goed idee!
Veel huiseigenaren zijn zich bewust van het feit hoe energiezuinig hun huis is. Want aan een hoog energielabel kleven een paar voordelen.
- Een beter energielabel staat (in de meeste gevallen) gelijk aan lagere energiekosten. Lagere energiekosten, betekent minder betalen en dat is goed nieuws voor je bankrekening.
- Van je energielabel verbeteren en dus een hoger energielabel krijgen, stijgt je woningwaarde met wel 16 procent! De koper van nu vindt een energiezuinig huis belangrijk vandaar.
- Andersom, als koper, kun je met een energielabel ook je voordeel doen. Is het energielabel laag, dan kun je onderhandelen over de prijs.
- Een woning met een hoog energielabel wordt over het algemeen sneller verkocht.
Wat is een energielabel?
Waarvoor is een energielabel belangrijk?
Tot een paar jaar geleden (1 januari 2021) kon je als huiseigenaar het energielabel zelf online aanvragen. Omdat dit zelf-aangevraagde-label niet heel betrouwbaar was, voerde de overheid het vernieuwde energielabel in. Nu ben je als huiseigenaar, bij de verkoop van je huis, verplicht om een energieadviseur langs te laten komen. Hij of zij kan het energielabel checken. Een geregistreerd energielabel is 10 jaar geldig, óók als deze voor 2021 is geregistreerd.
Hoe wordt een energielabel opgesteld?
Stel je wilt je huis verkopen. Dan moet je een energielabel aanvragen. Een vakbekwame energieadviseur komt bij je thuis en bepaalt hoeveel fossiele brandstof je huis verbruikt. De energieadviseur kijkt naar verschillende factoren om het energielabel te bepalen. Denk aan het bouwjaar van je huis, het type en de grootte van het huis, of gevels en daken geïsoleerd zijn en hoe zuinig de installaties zijn. De energieadviseur berekent niets uit de losse pols. Hij gebruikt hiervoor een vaste bepalingsmethode (NTA 8800). Bekijk deze infographic van de Rijksoverheid voor meer informatie over deze bepalingsmethode.
Stap voor stap je energielabel verbeteren
Je bent huiseigenaar en aan je woning hangt een lager energielabel dan wenselijk is. Je energielabel verbeteren, dat wil je graag. Hoe je energielabel te verbeteren is, hangt af van waar je nu staat. Een nieuwbouwhuis heeft een ander energielabel, dan een jaren 30-woning doorgaans.
- Isoleren: De eerste stap die je zet, is je huis goed (laten) isoleren. Je kunt allerlei duurzame maatregelen treffen, maar als je huis onvoldoende geïsoleerd is, verlies je nog steeds heel veel energie. Dus zorg ervoor dat naden en kieren dicht zijn, dat je huis voorzien is van dubbele beglazing en denk aan dak-, spouwmuur- en vloerisolatie.
- Ventileren: Als je je woning van onder tot boven geïsoleerd hebt, is het belangrijk om goed te ventileren. Zorg dat je mechanische ventilatie is voorzien van een nieuwe ventilatiebox die op gelijkstroom werkt. Een relatief gemakkelijke aanpassing waar je zo’n 130 kWh per jaar mee bespaart. Nog beter is het om te investeren in een warmteterugwinsysteem (WTW-systeem). Dit is wel een grotere ingreep met veel aanpassingen in het leidingwerk.
- Verwarmingssystemen: Duurzame verwarming heeft een groot positief effect op je energielabel. Onder duurzame verwarming verstaan we bijvoorbeeld een hybride of volledig elektrische warmtepomp (all-electric). Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, water of de grond en zet dit om in bruikbare warmte voor in de woning. Komen we weer even terug op het belang van goede isolatie: om in aanmerking te komen voor een hybride warmtepomp moet je woning redelijk geïsoleerd zijn. Een all-electric warmtepomp werkt het beste bij woningen die goed geïsoleerd zijn.
- Zonnepanelen: een investering in jouw energielabel? De hybride of all-electric warmtepomp werkt op elektriciteit. Je eigen energie opwekken is voordeliger dan gebruikmaken van netstroom. Zonnepanelen zorgen voor een hoger energielabel.
- Airconditioningsystemen: die jouw energielabel ondersteunen Airco’s tellen voor het energielabel meestal niet mee voor het verwarmen van de woning. De airco wordt alleen gezien als apparaat waarmee gekoeld wordt en dit kost energie. Daarom heeft het een negatief effect op energielabels. Al is het wel mogelijk om je woning te verwarmen met een airco. Een airco die koelt én verwarmt, noemen we een lucht-lucht warmtepomp. In de zomer haalt de airco de warme lucht uit je woning en geeft deze af aan de buitenlucht. In de winter gebeurt dit andersom.
- Hybride warmtepompen: de toekomst van thuisverwarming. Een hybride warmtepomp verwarmt je woning door warmte uit de lucht, water of de grond te halen en dit om te zetten in bruikbare warmte voor in de woning. Alleen op hele koude dagen springt de cv-ketel bij. Je kiest voor een all-electric-ready warmtepomp als je binnen twee jaar van het gas af wil. Een all-electric-ready warmtepomp is een hybride warmtepomp met de mogelijkheid om direct (tegen meerprijs) of op termijn helemaal van het gas af te gaan. Je hebt dan geen cv-ketel meer nodig.
Hoe kan ik per energielabel een stap stijgen?
Je energielabel verbeteren kan op verschillende manieren. Denk aan kiezen voor energiezuinige apparaten, zoals een energiezuinige cv-ketel, maar ook aan een zuinige wasmachine. Daarnaast kun je steeds verder toewerken naar een hoger energielabel door te investeren in goede isolatie en ventilatie, een duurzaam verwarmingssysteem en zonnepanelen.