Waarom jouw huis verduurzamen?

Het verduurzamen van je huis is een verstandige beslissing. Voor veel mensen is ‘kostenbesparing’ een belangrijke reden om de woning te verduurzamen. Door een warmtepomp aan te schaffen of zonnepanelen te laten leggen bijvoorbeeld, bespaar je direct op je gas- en energierekening. Hiermee verdien je je investering duurzame oplossingen terug en kom je uiteindelijk in de plus uit. Je woning verduurzamen heeft ook een positief effect op de waarde van je huis. Mocht je het ooit in de verkoop doen, dan ligt de vraagprijs hoger omdat veel mensen duurzaam wonen belangrijk is. Een derde voordeel is dat duurzaam wonen goed voor het milieu is.

Hoe kun je energie besparen?

Je woning verduurzamen kan in stappen of je kunt alle duurzame maatregelen die jij belangrijk vindt in één keer door (laten) voeren. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwbouwhuis aankoopt. Door te kiezen voor duurzame oplossingen en je huis te verduurzamen bespaar je op gas en energie. Maar er is meer wat je kunt doen. Zo kun je een aantal van je dagelijkse gewoonten aanpassen, waardoor je energie bespaart.

  • Korter douchen: Lekker lang onder de warme straal staan doet een mens goed. Maar is niet goed voor je portemonnee. Als je energie wilt besparen, dan is korter douchen een goed begin. Zet de douche bijvoorbeeld uit als je je haar wast en je lijf inzeept. Zet de douche pas aan als je je haar gaat uitspoelen.
  • Je was natuurlijk drogen: De was in de droger gooien is een groot gemak. Maar het is niet de meest energiezuinige, en dus voordelige manier om je was te drogen. Hang je kleding binnen of buiten (als het weer het toelaat) op om te drogen. Dit bespaart je energie en dus geld, én het is beter voor je kleding. Even een simpel rekensommetje: een droger met energielabel B heeft een gemiddeld stroomverbruik van 561 kWh, wat neerkomt op € 224,40 aan kosten op jaarbasis.
  • Je woning goed ventileren: Vochtige ruimtes worden minder snel warm dan droge ruimtes. Daarom is het van belang om je woning goed te ventileren. Bespaar energie door goed te ventileren voor, tijdens en na het koken, bij het (natuurlijk) drogen van de was, voor en na het slapen en als je bezoek over de vloer krijgt.
  • Je thermostaat een graad lager zetten: Je zou denken dat je thermostaat één graad lager zetten, niet bar veel verschil maakt. Toch heeft het wel degelijk zin. Eén graad lager betekent een daling van 7 tot 8 procent op je energierekening. Een trui aan of een dekentje over je heen compenseert die ene graad met gemak!

Naast deze simpele oplossingen kun je qua energie besparing ook denken aan: alle gloei- en halogeenlampen vervangen door ledverlichting, kiezen voor de eco-stand van apparatuur, een slimme thermostaat laten installeren, tochtstrips plaatsen en je huis van onder tot boven goed (laten) isoleren.

Huis verduurzamen met zonnepanelen

Hoezo juist nu je huis energiezuinig maken?

Waarom het juist nú verstandig is om je huis energiezuinig te maken, leggen we graag aan je uit. Huizen met goede isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp zijn in trek. Zo simpel is het. De waarde van je huis stijgt bij het verduurzamen van je huis en je huis wordt sneller verkocht. Omdat steeds meer mensen de verduurzaming van een woning belangrijk vinden.

Welke stappen moet ik ondernemen om mijn woning te verduurzamen

Je huis verduurzamen hoeft niet in één keer. Ook is er een logische volgorde te bedenken. Allereerst is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Zonder de juiste isolatie verlies je, ondanks allerlei mooie duurzame oplossingen, nog steeds veel warmte en dus energie. Is dak-, vloer- en muurisolatie goed voor elkaar, dan kun je een volgende duurzame stap zetten. Bijvoorbeeld: het plaatsen van een warmtepomp, het laten leggen van vloerverwarming, die een hoog rendement heeft, en/of het laten leggen van zonnepanelen. Een derde stap kan zijn dat je de verduurzaming van je woning verder doortrekt door er een aardgasvrije woning van te maken. Oftewel: je woning wordt een nul-op-de-meter-woning.

Welke kosten komen kijken bij het verduurzamen van mijn huis?

Voordat je de vruchten plukt van het verduurzamen van je huis, is er eerst een investering nodig. Gelukkig stimuleert de overheid de verduurzaming van je woning ook. Hiervoor is de ISDE-regeling in het leven geroepen. Onderaan de streep betekent het dat je minder betaalt voor de duurzame oplossing(en) waar je voor kiest.

Bekijk hier al onze producten en bijbehorende aanschafprijzen

Subsidies en financiering voor energiebesparing

Investeren in duurzame oplossingen is een stuk aantrekkelijker als je weet dat de overheid je hierin steunt door subsidies te verstrekken. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is in het leven geroepen om duurzame en energiebesparende maatregelen door te voeren in je woning.

Woningeigenaren krijgen subsidie voor:

  • Isolatiemaatregelen
  • Warmtepompen
  • Zonneboilers
  • Aansluiting op warmtenet
  • Elektrische kookvoorzieningen

Wat zijn nog meer financiële voordelen van milieuvriendelijk wonen?

We noemden de energie besparing al en ook de waardevermeerdering van je woning kwam voorbij. Wat betreft de financiële voordelen willen we ook de hypothecaire lening noemen. Als je een huis hebt gekocht en energieneutraliteit hoog op je verlanglijstje staat, kun je hypothecair meer lenen en tegen betere voorwaarden.

Duurzaam wonen is en blijft een goed idee als je uiteindelijk minder of zelfs helemaal niets wilt betalen aan gas en energie. De overheid steunt jouw duurzame doelen door subsidie te verstrekken.

Meer informatie over dit onderwerp