Wat kost het om je huis te verduurzamen?

Je huis verduurzamen, is een goed idee. Met hulp van duurzame oplossingen betaal je minder aan energiekosten, vermeerder je de waarde van je huis en doe je iets goeds voor de aarde. Kiezen voor duurzaam wonen, betekent dat je eerst moet investeren.

Waar moet ik beginnen?

Als je hebt besloten dat je huis verduurzamen alle aandacht krijgt, plan je de eerste stap. Maar wat is die eerste stap dan precies? Waar begin je als je je huis wil verduurzamen? De eerste stap die we je aanraden om te gaan zetten, is het in kaart brengen van de isolatie van je woning. Duurzaam wonen, begint namelijk met een goede isolatie. Wanneer de wind door de kieren waait, moet je nieuwe duurzame oplossing veel te hard werken. En verlies je veel energie. Het isoleren van muren, vloeren en dak is dus een goed begin! Gelukkig is er subsidie voor je huis (laten) isoleren.

Wat zijn makkelijke en goedkope investeringen met hoog rendement?

Wanneer praat je over lage kosten verduurzamen woning? Je huis goed (laten) isoleren is belangrijk als je optimaal wil profiteren van de duurzame oplossing(en) waar je voor kiest. De volgende onderdelen of ruimtes in je huis zijn interessant om (beter) te (laten) isoleren.

 • Isolatie van de spouw: Met andere woorden: spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is het isoleren van de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur van bijvoorbeeld een woning
 • Isolatie van de kruipruimte: Een kruipruimte is een vochtige ruimte. Na isolatie blijft de kruipruimte droger, waardoor er minder vocht vanuit de kruipruimte in de woning blijft hangen. En hoe minder vocht er in huis hangt, hoe sneller ruimtes verwarmd worden en hoe minder hard je (hybride) warmtepomp of energiezuinige cv-ketel hoeft te werken.
 • Isolatie van het dak: Wist je dat je tot wel 30 procent kunt besparen op je energiekosten als je je dak isoleert? De meeste warmte verlaat de woning namelijk via het dak. Met extra isolatie gebeurt dit niet meer. Naast lagere energiekosten, verhoogt dakisolatie ook je woon- en warmtecomfort.
 • Isolatie met 1 enkel glas vervangen en 2 oud dubbel glas vervangen: Van enkel glas naar dubbel glas ‘overstappen’ is qua isoleren een mooie stap in de goede richting. De isolatiewaarde van dubbel glas is namelijk vele malen hoger.

Welke subsidies kun je ontvangen voor isolatie van het huis?

Jij wilt verduurzamen en dat is top. Gelukkig steunt de overheid jouw goede voornemens ook. Daarom is er subsidie voor het verduurzamen van je huis. Om voor een Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in aanmerking te komen, moet de duurzame ingreep -installatie van zonneboiler, (hybride) warmtepomp, zonnepanelen of het uitvoeren van isolatiematerialen- nieuw zijn aangeschaft én moet je dit aan kunnen tonen met een betaalbewijs. Ook is het de bedoeling dat je binnen 24 maanden na installatie of uitvoering van de eerste maatregel de ISDE aanvraagt.

Wist je dat…

…de ISDE-subsidie 2024 € 600 miljoen nieuw budget beschikbaar heeft voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet en elektrische kookvoorziening?

Tip

Op de website van de RVO staat hoeveel ISDE-subsidie je kunt verwachten. Voer je meerdere maatregelen binnen 24 maanden uit, dan kun je een schatting berekenen van het totale subsidiebedrag met de ISDE-rekentool van RVO. Deze kun je downloaden via RVO.nl.

Wat zijn midden oplossingen voor investeringen?

Als je hebt geconstateerd dat de isolatie van je woning dik in orde is, of je hebt deze vorm van duurzaam wonen onlangs aangepakt, dan kun je door naar de volgende fase. De volgende duurzame oplossingen waarmee je je huis kunt verduurzamen vallen qua kosten in de middencategorie.

 • Plaatsing airco: De airconditioning valt officieel niet onder de ‘duurzame oplossingen’. Je krijgt er bijvoorbeeld geen subsidie voor. Toch zetten we hem ertussen, want hij heeft zeker enkele duurzame trekjes. Zo is hij een stuk energiezuiniger dan bijvoorbeeld infraroodpanelen of elektrische kachels.
 • Plaatsing boiler (keuken/douche): Er is een verschil tussen de keukenboiler en de (grotere) elektrische boiler. De keukenboiler wordt onder het aanrecht geplaatst en verwarmt het water, zodat je je handen met warm water kunt wassen bijvoorbeeld.
 • Plaatsing zonneboiler: Een zonneboiler wordt door de overheid gezien als een duurzame oplossing. Want met een zonneboiler bespaart een huishouden bijna de helft van het energieverbruik voor warm water. De subsidie geldt alleen voor bestaande woningen, niet voor nieuwbouw. Gemiddeld liggen de subsidiebedragen voor een zonneboiler tussen de € 300 en € 1.750.
 • Plaatsing zonnepanelen: Sinds 2024 is de landelijke subsidie voor de investering in zonnepanelen afgeschaft. Maar geen nood. Het laten leggen van zonnepanelen is qua kostenoverweging nog steeds aantrekkelijk, omdat je geen BTW hoeft te betalen over zonnepanelen.

Wat zijn de kosten om een huis te verduurzamen

Welke subsidies kun je ontvangen voor deze oplossingen?

Nog even op een rijtje wat betreft je huis verduurzamen subsidie:

 • Op de airco zit geen subsidie.
 • Op de zonneboiler wel. Subsidiebedragen voor een zonneboiler liggen tussen de € 300 en € 1.750.
 • De subsidie op zonnepanelen is afgeschaft, maar je betaalt 0 procent BTW over zonnepanelen.

Wat zijn de dure oplossingen voor investeringen?

Nu je weet wat de midden categorie ‘duurzame oplossingen’ inhoudt, praten we je nu bij over de laatste categorie. Dit is de categorie die gepaard gaat met serieuze investeringen.

 • Hybride warmtepomp Een hybride warmtepomp vermindert je gasverbruik tot wel 70 procent.
 • Thuisbatterij Met een thuisbatterij gebruik je 60 tot 80 procent van jouw opgewekte stroom zélf.
 • Warmtepomp (lucht) Deze haalt warmte uit de lucht en verwarmt dit naar een bruikbare temperatuur.
 • Warmtepomp (bodem) Deze haalt warmte uit de bodem en verwarmt dit naar een bruikbare temperatuur.
 • Gasvrij wonen Betekent 0-op-de-meter.

Meer informatie over dit onderwerp