Eerste instromers geslaagd

voor nieuw zij-instroomtraject beveiliging

Talentontwikkeling binnen de Beveiliging door middel van zij-instroom

Maar liefst acht zij-instromers verlegden afgelopen november hun grenzen en stapten in een zij-instroomtraject om zichzelf op te laten leiden tot hulpmonteur bij Hoppenbrouwers Techniek. Met een afwisselend pakket aan praktijk- en theorielessen, werden zij klaargestoomd voor een technische baan binnen ons cluster Beveiliging. In samenwerking met SOBA Security Opleidingen en Vakwijs Opleidingen ontwikkelden we een traject van drie maanden waar alle belangrijke facetten van brandmeldinstallatie- en inbraakbeveiliging in zijn meegenomen.

De wisselwerking van theorie en praktijk

In 2022 ontstond de wens om weer een zij-instroomtraject te starten waar alle ervaringen en bevindingen uit eerdere trajecten in zijn meegenomen. Om de belasting te verdelen zochten wij contact met SOBA, ons meedenkend partner voor de ontwikkeling van opleidingen op maat. Wijnand van Loon, Programma Manager Fysieke Beveiliging bij SOBA: “Hoppenbrouwers benaderde ons met de vraag ‘Welk stuk kunnen jullie voor ons invullen?’, waarop wij aanboden om het aanvullende traject op ons te nemen. Daaropvolgend hebben wij Vakwijs Opleidingen aangehaakt om ook de praktijktraining basiselektro in te kunnen vullen.” SOBA verzorgde gedurende dit traject de theorielessen bij ons op kantoor en ook de examinering namen zij voor hun rekening.

Naast de drie dagen theorie die wekelijks vanuit SOBA worden verzorgd, krijgen de zij-instromers nog 2 dagen praktijkschool bij Hoppenbrouwers zelf en bij Vakwijs. Arno Brabers, adviseur bij Vakwijs: “Bij Vakwijs verzorgen wij vanuit 8 trainingscentra, verspreid over het land technische bedrijfsmatige trainingen en opleidingen. Voornamelijk trainingen in de utiliteit, industrie en woningbouw. Samen hebben we gekeken hoe wij met extra praktijklessen konden aansluiten bij de leerdoelen van Hoppenbrouwers. Zo kwamen we voor dit zij-instroomtraject uit op een 12-daagse praktijktraining waar voor deze doelgroep alles in zat als je het hebt over basisvaardigheden op het gebied van elektrotechniek.” Vakwijs ging constructief met de groep aan de gang en verzorgde lessen in elektro- en montagetechniek. “Tijdens de lessen zagen wij de groep echt tot bloei komen. De deelnemers waren onvermoeid enthousiast om het vak te leren. Waar de een iets meer moeite had met een bepaalde vaardigheid sprong de ander spontaan even bij. Op deze manier zagen wij ook een stukje teambuilding ontstaan. Het is heel erg leuk om een groep zo met elkaar bezig te zien. Daarnaast vind ik het onboardingsproces vanuit Hoppenbrouwers heel sterk in elkaar zitten, de deelnemers zijn vanaf dag één een team en volledig met kleding, gereedschap en een heel duidelijk opleidingsprogramma voorzien. Je ziet dat dat meteen een bepaalde mate van loyaliteit creëert, dat straalt er aan alle kanten vanaf. Dit zijn van die trajecten die ons als opleiders echt energie geven.”

Zelfstandig aan de slag

Waar we voorheen als harde eis hadden om ook een volledige elektro-opleiding te volgen, hebben we nu de basiskennis die de deelnemers nodig hebben in dit traject gestopt. In drie maanden tijd willen we bereiken dat de deelnemers zo meteen zelfstandig aan de slag kunnen om een deelinstallatie te maken, zonder dat een leidinggevend monteur hen nog volledig moet opleiden. Clusterleider Koen van den Hurk: “Met dit traject willen we zij-instromers klaarstomen om aan de slag te gaan binnen de brand– of inbraakbeveiliging. Door te luisteren naar de feedback van de deelnemers weten we dat we deze twee specialisaties in een volgend traject meer van elkaar gaan splitsen. Zodat ze eerst het één goed leren en dan het ander. Je hebt met verschillende mensen te maken, dus de manier van leren is voor iedereen anders. Daarom moet je op zoek naar de gemiddelde wens, om het traject voor iedereen zo behapbaar mogelijk te maken. Zodat eenieder dadelijk klaar is om zelf de bus in te stappen en zelfstandig aan de slag te gaan.”

De kracht van samenwerken

Met dit traject zijn we een stap verder gegaan dan in vorige zij-instroomtrajecten. Samen met SOBA en Vakwijs ontwikkelden we een goede balans tussen persoonlijke vaardigheden en kennis die de deelnemers op moeten doen. Koen: “Het was prettig om te verdelen wat we zelf doen en wat de anderen met de juiste kennis voor ons doen. Wat leuk is om te zien, is dat onze ervaren monteurs en uitvoerders die hieraan meewerken hier ook een hoop werkplezier uithalen. Daarmee hebben we wellicht nieuwe praktijkopleiders gekriebeld die in de toekomst intern bij ons nieuwe leerlingen kunnen gaan opleiden. Als ik afga op mijn eigen ervaring, maar ook op de reacties van de leerlingen en andere betrokkenen, dan heb ik het hele traject als zeer prettig ervaren.”

Zodra de deelnemers de laatste weken erop hebben zitten, kunnen we de inzetbaarheid en daarmee de resultaten van dit traject gaan meten. Dat we een aantal enthousiaste nieuwe techneuten aan ons bedrijf mogen toevoegen, is een ding wat zeker is en waar we trots op zijn. Wijnand: “De deelnemers hebben keihard gewerkt om het beveiligingsvak eigen te maken. Dat is waar wij het voor doen. Wij geloven in dit soort trajecten, dus als wij kunnen voorzien in de klantwens én de wensen van de deelnemers, dan worden wij daar ontzettend blij van.”

 

Laat je omscholen

Ontvang onze nieuwsbrief