Van recirculatie naar gezonde ventilatie

Ventilatie op kantoor is de afgelopen twee jaar nog nooit zo’n veelbesproken agendapunt voor bedrijven geweest. Nu het einde van de pandemie langzaam in zicht komt, is de vraag: hoe gaan we daarná om met ventilatie? Ventilatie-experts René van Heel en Erik Fridael vertellen over ventilatielessen die het kantoor op de toekomst voorbereiden.  

Techniek maakt het leven schoner

Ventileren verandert door corona

“Op sommige kantoren recirculeert de lucht”, zegt technisch adviseur René. “Dat betekent dat een systeem de gebruikte lucht filtert en weer opnieuw een ruimte in blaast. We wisten al dat dat niet zo gezond is – je kan er bijvoorbeeld hoofdpijn van krijgen of duizelig worden.” De afgelopen twee jaar is een ander discussiepunt over deze vorm van ventileren sterk naar voren gekomen.

René: “Het RIVM stelt dat in een kantoorruimte waar de lucht recirculeert, virusdeeltjes meer kans hebben om zich te verspreiden. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen. Steeds meer bedrijven hebben daarom interesse in een ventilatiesysteem dat oude lucht naar buiten blaast en alleen nog maar verse buitenlucht naar binnen haalt. De manier waarop we kantoorruimtes ventileren, verandert door corona.”

Het ‘nieuwe’ standaardkantoor

Niet alleen hebben we dingen geleerd over hoe we een kantoor moeten ventileren, maar ook over onder welke omstandigheden een ventilatiesysteem het beste werkt. Want hoeveel lucht je naar binnen blaast, hangt af van hoeveel mensen er in een kantoorruimte zitten.

Erik, calculator Technisch Beheer bij Hoppenbrouwers Techniek, denkt dat vooral de kantoorinrichting een verbeterpunt is: “Veel bedrijven hebben nu kantoortuinen, omdat mensen het fijn vinden om in een open en ruime werkomgeving te werken. Maar als het gaat om ventilatie is dat niet zo verstandig. Ventileren gaat veel beter als je het aantal mensen per vierkante meter beperkt. Met die kennis doen bedrijven er goed aan om de inrichting van het kantoor te herzien.” Nu mensen vaker thuiswerken, is dit volgens Erik hét moment om daar werk van te maken.

Zo kom je tot een beter binnenklimaat

 

Philomena Bluyssen, hoogleraar binnenmilieu aan de TU Delft, voegt daar iets belangrijks aan toe: “Het maakt ook uit op welke plekken lucht wordt af- en toegevoerd. Het beste is om vervuilde lucht zo dicht mogelijk bij iemand zijn gezicht af te voeren, zodat de luchtstroom niet in de richting van de ander beweegt.” Maar hoe meer mensen er op kantoor zitten, hoe moeilijker dat is. “We zullen naar een ander ventilatieprincipe moeten”, denkt Philomena. “Bijvoorbeeld een systeem in de vloer waar schone lucht uitkomt, en in een plafond een systeem dat vervuilde lucht afvoert. Of een systeem dat dichtbij de persoon, wellicht in het bureau, erop, of er net boven, de lucht reinigt.”

“Helaas hoor ik ook nog oplossingen als ramen opgooien en jassen binnen aantrekken. Maar nadenken over de toekomst van ventileren gaat wel echt verder dan dat. Anders ben je bij een eventuele volgende pandemie weer terug bij af.”

Meer aandacht voor onderhoud

Een auto heeft jaarlijks onderhoud nodig, om te voorkomen dat je plots met pech langs de weg staat. Ook voor een ventilatiesysteem is een APK belangrijk. Erik: “Als je ventilatieroosters nooit schoonmaakt, dan worden ze zwart van de stofresten en werkt het systeem minder goed.” Een gesprek over een coronaproof installatie start vaak ook met onderhoud als onderwerp. “Het onderhoud kan meestal beter, maar vaker nog wordt het compleet vergeten. We zien soms installaties die al jaren geen aandacht hebben gekregen.”

Ook is het volgens Erik belangrijk om vaak de stofzuiger door het kantoor te halen. “Als de vloerbedekking niet schoon is, dan is de lucht dat automatisch ook niet.” Zaken die experts voor de pandemie al wisten, maar waar veel mensen zich nu een stuk bewuster van zijn.

Een pandemie-plan maken is verstandig

“Ik zie dat bedrijven nadenken over toekomstige pandemieën”, vertelt René. “Ventilatie staat hoger op de agenda. Dat daagt ons uit; we willen toekomstbestendige systemen creëren die comfortabel, energiezuinig zijn én goed ventileren. Dat vraagt om een andere manier van werken en bouwen én, omdat het flinke uitgaven zijn, om vooruitdenken. Er zijn nu wel normen waar ventilatie aan moet voordoen, maar echt wettelijke bepalingen zijn er niet. Ik denk wel dat die er gaan komen. Met het opstellen van een ventilatieplan houden we daar al rekening mee.”

 

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Recente artikelen

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Cv-ketels en thermostaten van Intergas

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketels en thermostaten van Intergas

Ontvang onze nieuwsbrief