Beveiliging zonneparken: noodzaak
Er gaat geen week voorbij zonder een krantenkop ‘Koperdiefstal zonnepark’. Vaak in dikgedrukte letters. Met welke zorgwekkende trend hebben we hier te maken? En belangrijker nog: wat doen we...
Experimenteer met innovatieve besturingssystemen. Vertaal augmented reality naar de praktijk. Of breng andere technieken en trends in industriële automatisering tot leven in het Hoppenbrouwers Experience Center (HEC). Roel Hoosemans, directeur Industrie – Water & Infra bij Hoppenbrouwers Techniek, verwelkomt studenten die een technische stage zoeken. In onze technische proeftuin kleur jij buiten de lijntjes.
Het HEC is een ontwikkelomgeving voor studenten met een passie voor techniek en innovaties. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe technologieën in zogenoemde productiecellen. Deze projecten bootsen processen bij onze opdrachtgevers na. Denk aan logistiek, sorteren, recycling en orderverwerking. Deze tentoongestelde technieken geven studenten, partners en opdrachtgevers een goed beeld van de kansen die industriële automatisering biedt.
Een stage aan het HEC een mooie opstap is voor een vaste baan bij Hoppenbrouwers? De afgelopen jaren zijn tientallen studenten op deze manier bij ons in vaste dienst getreden.
“Ik zie het als een inspiratieplek”, vertelt Roel. “Het is een omgeving waar techniek tot leven komt. Studenten krijgen de vrijheid om met de nieuwste technieken aan de slag te gaan.” Daarin onderscheidt het HEC zich met andere technische stageplekken. “Waar je in een fabriek niet ongestoord kunt experimenteren, kun je in het HEC jouw ideeën meteen in onze eigen productielocatie testen. Zonder grote gevolgen.”
Astrid Omvlee, HR-adviseur bij Hoppenbrouwers Techniek: “De groepssamenstelling van de studenten in het HEC is altijd divers: er is een mix tussen hbo’ers en mbo’ers van verschillende opleidingen zoals mechatronica, elektrotechniek technische informatie en engineering. Ook zijn er studenten die zijn gespecialiseerd in smart industry en die een associate degree-opleiding volgen. Door deze mix leren zij van hun Hoppenbrouwers-collega’s én van medestudenten.
Niet meedraaien, maar zelf eigenaar zijn van een project. Dat is volgens Roel een van voordelen van het HEC. “Normaal gesproken werk je onder de vleugel van bijvoorbeeld een programmeur. In het HEC ben jij verantwoordelijk en staat jouw begeleider langs de lijn. Jij bent projectleider en uitvoerder. Op die manier raak je sneller bedreven in het vak.”
Een goed eindresultaat geeft voldoening. Maar een student die tijdens een project van een opdrachtgever meedraait, krijgt niet altijd de kans om dat gevoel mee te maken. “Een opdracht duurt vaak langer dan de stageperiode”, legt Roel uit. “En dat is voor studenten jammer.” Hij ziet de oplossing in het HEC. “Wij zorgen dat de opdracht binnen de stageperiode past. Het is jouw project van begin tot eind. Je geeft het startschot én zet de puntjes op de i. Van functionele beschrijving tot oplevering.”
Is het een match?
Astrid Omvlee: “Studenten die hun technische stage in het HEC lopen, zijn zelfstandig en leergierig. Herken jij jezelf daarin? Laten we dan eens praten over de mogelijkheden. Bekijk de vacature en solliciteer.”