Efficiënter werken met BIM

Waar jaren geleden 2D tekenen dé werkwijze was voor de ontwerpers van Hoppenbrouwers Techniek, werken zij nu volop met 3D-modellen. De officiële benaming hiervoor is Building Information Model, oftewel de BIM-werkwijze. “Maar het betekent veel meer dan ontwerpen met 3D-modellen”, vertelt BIM-manager Joris van de Braak.

“BIM zorgt voor efficiëntere samenwerkingen met onze opdrachtgevers tijdens het voortraject en in de uitvoering. Het helpt fouten te voorzien door de juiste informatie met elkaar uit te wisselen. En zorgt daardoor voor een prettigere werkwijze.”

Inzicht in het gebouw

Voorheen tekenden de ontwerpers van Hoppenbrouwers gebouwen in 2D. Dat werkte prima, maar kan tegenwoordig efficiënter. Gedetailleerd een ruimte bekijken of uitvoerig informatie controleren voor de opdrachtgever en onderaannemers is met deze werkwijze moeilijk. En vergde bovendien veel individuele kennis en ervaring. Daardoor was het voor een opdrachtgever lastiger in te schatten hoe het gebouw eruit kwam te zien. En te controleren of de strakke prestatie eisen werden behaald. Dat is verleden tijd. “Met de werkwijze van BIM kun je iedere hoek van een kamer inzien, informatie vergelijken en nuttige informatie toevoegen. Onze opdrachtgevers hebben direct een helder beeld van hoe het gebouw eruit gaat zien. Ze hebben meteen handige informatie over de eigenschappen van de onderdelen die jij maakt”, aldus Joris.

Onze collega’s vertellen

De M van BIM

De M van BIM staat officieel voor model. Het idee van BIM 3D tekenen startte namelijk bij architecten die hun ontwerpen wilden visualiseren. Joris: “De M staat bij ons ook voor management, namelijk het digitaal structureren van informatie, en manufacturing. We maken, ontwerpen, voeren uit en beheren in BIM.”

Werkwijze met BIM verbeteren

Fouten in een projectplan ontdekken doe je het liefst zo vroeg mogelijk. Op die manier wordt er op tijd aan de bel getrokken, worden kosten bespaard en wordt het werk voor de collega’s op de bouw makkelijker gemaakt. Zo zegt Joris: “Zonder dat het een eis van het project is, kunnen de binnenmuren bijvoorbeeld een bepaalde brandwerendheid hebben. Dan is het handig als de leverancier dit kan inzien. Zo kan hij de juiste wanden meteen bestellen. Die info kun je er met BIM inzetten.”

Download het whitepaper Toekomstgericht Installeren

Efficiënter werken

Om hobbels op de weg tijdig te ontdekken, weet iedereen binnen het bouwteam wat zijn rol is met de BIM-werkwijze als uitgangspunt. Van architect tot onderaannemer. Iedere partij wisselt op dezelfde manier informatie omtrent het project uit. Dat wordt verwerkt in het BIM-model. Iedere partij heeft op deze manier dezelfde actuele informatie. Zo geeft joris aan: “Op die manier wordt er veel efficiënter samengewerkt met alle partijen.”

“Eenmaal informatie in een BIM-model goed gestructureerd, kun je je als totaalinstallateur nog meer focussen op kwaliteit en kennis. Tientallen documenten bij elkaar zoeken hoeft niet. Op verschillende manieren zoeken kan nog steeds, maar de uiteindelijke informatie staat op één plek.”

Ontwikkeling BIM-werkwijze

Constant in ontwikkeling blijven, zit in het DNA van Hoppenbrouwers. Ook met BIM staan we niet stil. “Uiteindelijk verzorgt de BIM-werkwijze een ontwerp-, uitvoerings- en beheerproces. Nu is het al mogelijk om tijdens de bouw een ruimte binnen te stappen en precies de laatste versie op een 3D plattegrond te bekijken. De volgende stap wordt de borging van kwaliteit na oplevering.

Zo vertelt Joris: “Er zal een digitale kopie zijn waar opdrachtgevers in kunnen zien wanneer installaties onderhoud en beheer nodig hebben. Durven we verder te kijken, dan gaan we ook bepalen wat de hergebruikwaarde van onderdelen is. Zo zouden we perfect op duurzaamheids- en circulariteitseisen inspelen.”

Strategisch inzicht

In de verdere toekomst ziet Joris dat BIM en de digitale transformatie binnen Hoppenbrouwers een goede basis wordt. En projectoverstijgende analyses worden daardoor mogelijk. “Het zou mogelijk zijn om op ieder moment bedrijfsbrede informatie te geven om slimme keuzes te maken over projecten.”

Schakel Hoppenbrouwers in voor een efficiënte samenwerking

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Cv-ketels en thermostaten van Intergas

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketels en thermostaten van Intergas

Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

BlogCV-Ketels
Lees meer over Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

Ontvang onze nieuwsbrief