Brandbeveiliging voor jouw bedrijf: hier letten we op

Met de huidige wet- en regelgeving rondom brandbeveiliging voor jouw bedrijf, ligt er steeds meer verantwoordelijkheid bij de eigenaar van het pand. Jij dus. Waar voorheen de brandweer langskwam om te adviseren en inspecteren, blijft nu alleen dat laatste over. Veel eigenaren zijn zich niet bewust van het feit dat ze zelf achter de brandveiligheid moet aangaan. Beveiligingsspecialist Hoppenbrouwers Techniek Koen van den Hurk brengt daar verandering in.  

Hoppenbrouwers Techniek verzorgt de brandbeveiliging van uiteenlopende bedrijven. Of je nu een distributiecentrum bezit, een kantoorruimte met vijftig man personeel of een groot pand met zes verdiepingen en tweehonderd medewerkers. “Onze brandbeveiligingssystemen zorgen er al op heel wat locaties voor dat mensen bij brand worden gewaarschuwd en veilig kunnen vluchten”, vertelt Koen.

Brandbeveiliging voor jouw bedrijf

Brandbeveiliging verschilt per bedrijf. Zo vraagt een kantoorpand om andere beveiliging dan een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Waarom? “Omdat de regels en procedures voor panden verschillen”, legt Koen uit. “Bij een verzorgingstehuis moet de brandweer bijvoorbeeld automatisch komen zodra er een brandalarm afgaat. En wil je zo min mogelijk paniek bij patiënten creëren, zeker als ze minder mobiel zijn. Bij een kantoorpand is dat anders: dan bel je zelf 112.” Wat de regels voor het pand zijn, vind je terug in het bouwbesluit.

Brandveiligheidsinstallaties Hoppenbrouwers Techniek

Brandmelders in jouw pand

Als je de brandbeveiliging goed wil organiseren, begin je dus bij het bouwbesluit. Daarna is het de taak aan de expert om goed te adviseren over de mogelijkheden. Koen: “Wij bekijken om wat voor bedrijf het gaat, wat voor soort mensen er werken en om hoeveel ruimtes het gaat. Ook adviseren wij over het hebben van een bhv’er en vluchtplan.”

Laat brandbeveiligingssystemen door Hoppenbrouwers installeren

Type systemen

Het doel van de brandmelders is dat mensen actie ondernemen, zoals het pand ontruimen of 112 bellen. Maar hoe dat er in de praktijk uitziet, verschilt ook weer per organisatie:

“In een ziekenhuis wil je niet dat patiënten meteen in paniek raken door een schel alarm. Sommige mensen zullen namelijk niet kunnen lopen of komen net uit een operatie. Daarom kunnen wij een brandbeveiligingssysteem installeren waarmee alleen verplegers een signaal krijgen. Zo voorkom je paniek. Bij een kantoorpand is dat weer anders: overdag zijn mensen aan het werk die zelfredzaam zijn. Een centraal alarm is dan voldoende.”

Hier plaats je brandmelders

Dan het volgende waar je op moet letten: de locatie van de brandbeveiliging. Brandmelders komen in de kantoortuin, vergaderzaal en kantine. En zit er een trappengang in jouw kantoorpand? Dan wil je het weten zodra daar iets gebeurd ondanks dat daar niet altijd personeel rondloopt. Daarom plaatsen we rookmelders.

Veranderingen binnen het bedrijf
Een bedrijf staat nooit stil. En wanneer een organisatie groeit, groeit het pand mee. Zo komen er misschien meer medewerkers in dienst en transformeer jij de afgesloten ruimtes naar één kantoortuin. Weet dan dat de brandbeveiliging moet ‘meegroeien’.

Laat ons meekijken

Systemen beheren

Onze experts in beheer en onderhoud houden zich bezig met preventief onderhoud. Wij houden voor het bedrijf in de gaten hoe het met de systemen gaat. Zodat we niet alleen zeker weten dat de installatie werkt, maar ook zodat we zien wanneer er onderhoud nodig is. Dat kan dus eerder dan een jaar zijn, of juist later.

Slimme rookmelders

Brandmelders worden steeds slimmer en kunnen bijvoorbeeld detecteren of het gaat om witte of zwarte rook. Belangrijk voor de brandweer om te weten zodat de juiste bestrijdingsmiddelen worden ingezet. Bij Hoppenbrouwers zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Niet aan brandregels kunnen houden

Om een brand goed onder controle te houden, is de regel dat een ruimte niet groter dan tweeduizend vierkante meter is. Voor kantoren, ziekenhuizen en schoolgebouwen is dat vaak geen probleem. Maar distributiecentra hebben voornamelijk de wens om hun goederen op te slaan in grote ruimtes. “Wij denken graag mee. Zo zijn er genoeg manieren die die wens vervullen én de veiligheid waarborgen. Een voorbeeld daarvan is de sprinklerinstallatie.”

Beheer op afstand

Voor een optimale brandbeveiliging, sluit je een onderhoudscontract af. We komen eens per jaar langs om te controleren hoe jouw systemen ervoor staan. Voor zo min mogelijk overlast en een optimale werking, proberen we bij Hoppenbrouwers een storing voor te zijn. Dat doen we door beheer op afstand. Door onderhoud in te calculeren komen onze monteurs alleen langs als het voor het bedrijf nodig is. En kunnen we preventief inschatten wanneer een melder toe is aan vervanging.

Waar jij standaard brandbeveiliging voor jouw bedrijf ziet, zien wij installaties die jouw medewerkers en goederen veilig houden in geval van brand.

Laat onze experts jouw brandbeveiliging verzorgen

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Recente artikelen

Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

BlogDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

BlogDuurzaam
Lees meer over Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

BlogBesparenDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Lees meer over De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

Beveiliging zonneparken: noodzaak

BlogTrends
Lees meer over Beveiliging zonneparken: noodzaak

Belangrijke aspecten bij elektrificatie van het bedrijfsleven

Blog
Lees meer over Belangrijke aspecten bij elektrificatie van het bedrijfsleven

De 6 voordelen door werken met de BIM-Methode

Blog
Lees meer over De 6 voordelen door werken met de BIM-Methode

Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

BlogDuurzaam
Lees meer over Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

BlogVeiligheid
Lees meer over Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

Gasketelwet: vakbekwame monteurs aan het werk

BlogCV-Ketels
Lees meer over Gasketelwet: vakbekwame monteurs aan het werk

Steeds meer talent kiest voor de techniek

Blog
Lees meer over Steeds meer talent kiest voor de techniek

Ontvang onze nieuwsbrief