Hoppenbrouwers: expert op het gebied van het beveiligen van zonneparken Beveiligen van zonneparken

“Samen komen we tot de optimale oplossing voor jouw zonnepark”

Zonneparken zijn een relatief nieuw verschijnsel. En als er iets nieuws ontstaat, brengt dat vaak een kettingreactie aan vraagstukken met zich mee. Hoe beveilig je bijvoorbeeld een zonnepark? De afdeling Beveiliging binnen Hoppenbrouwers Techniek heeft in samenspraak met verzekeraars en ontwikkelaars een concept opgesteld.

“Bij Hoppenbrouwers bieden wij onze opdrachtgevers graag een totaalpakket”, begint Koen Versteijnen, Projectleider Beveiliging bij Hoppenbrouwers Techniek. “Onze afdeling Duurzame Energie krijgt met regelmaat de vraag om een zonnepaneelveld te realiseren. Uiteraard leveren wij dan een eindresultaat dat aan alle eisen en wensen voldoet. Daar hoort ook een veilig gevoel bij, want zo’n veld is soms miljoenen waard. Iemand met kwade wil kan hier veel schade aanrichten. Daarvoor wordt de expertise van de afdeling Beveiliging ingevlogen. Zo komen twee disciplines binnen Hoppenbrouwers samen.”

Duurzame Energie: Laat een PV-park aanleggen

Aangescherpte regels

“In januari kwam er voor het eerst een set regels en voorschriften op papier. Zo moet een zonnepark omheind zijn door middel van een metalen hekwerk van minimaal 1,80 meter hoog, om ongeoorloofde toegang te voorkomen. Aanvullend is een gecertificeerd en geactiveerd beveiligingssysteem verplicht, waarmee alle grenzen van de omheining ononderbroken wordt beveiligd. En dat laatste punt: daar is héél veel variatie in mogelijk” verteld Bas van de Klundert, projectcoördinator Beveiliging bij Hoppenbrouwers. Verzekeraars scherpen de regels ook nog steeds aan. Samen is hij met zijn collega’s gaan zoeken naar een optimale oplossing. In samenspraak met ontwikkelaars en verzekeraars.

beveiliging van zonneparken door Hoppenbrouwers Techniek

Maatwerkoplossing

Het is niet nodig om voor ieder project het wiel opnieuw uit te vinden. De regels liggen er, daar geeft Hoppenbrouwers graag op een eenduidige manier invulling aan. “Om die reden hebben wij gewerkt aan een nieuw concept, waarmee we – door middel van verschillende ‘bouwstenen’ – voor iedere opdrachtgever een passende oplossing kunnen creëren”, verklapt Koen. “Een oplossing die past bij het formaat van het zonneparken in kwestie, de eisen van de verzekeraar naleeft, qua kostenplaatje aantrekkelijk is voor de ontwikkelaar én onderhoudsvriendelijk is voor de gebruiker. Het geheel moet namelijk ook bediend, beheerd en onderhouden worden.”