Wat je als bedrijf kunt doen vóór de stroom uitvalt

Je leest het misschien steeds vaker in de media: berichten over stroomuitval. Vaak kort, soms grootschalig. Voor bedrijven kan zo’n onderbreking al snel gevolgen hebben. Van stilvallende systemen tot verstoorde processen. Techniek kan dan het verschil maken. Niet om de oorzaak van de storing weg te nemen, maar wel om de impact te beperken en grip te houden op de situatie. Wat helpt in de praktijk?

Breng je kwetsbaarheden in kaart

“We zien dat stroomzekerheid bij steeds meer bedrijven bovenaan de agenda komt”, zegt Geert Oerlemans, energiespecialist bij Hoppenbrouwers. “Netfalen komt vaker voor, en downtime in het proces is funest.”

Door de energietransitie neemt de druk op het elektriciteitsnet toe. Spanningswisselingen en korte onderbrekingen zien we vooral op locaties waar veel vermogen wordt gevraagd of terug geleverd. Eén storing kan al voldoende zijn om een geautomatiseerd proces stil te leggen. “Als een PLC, de besturingseenheid van een proceslijn, uitvalt, ligt een productielijn zomaar één à twee uur stil. Dat willen bedrijven voorkomen.”

De gevolgen beperken zich bovendien vaak niet tot het moment van uitval. Machines stoppen, netwerken zijn onbereikbaar en systemen starten niet altijd automatisch opnieuw op. “We komen situaties tegen waarin één korte storing zorgt voor uren vertraging”, zegt Geert. “Niet door de installatie zelf, maar door wat er allemaal aan gekoppeld is.”

Richt je installaties goed in

Als je weet waar de risico’s zitten, kun je gericht werken aan een betere inrichting van je installatie. Monitoring van spanningskwaliteit en belasting helpt om afwijkingen vroegtijdig te herkennen. Vaak is dat het beginpunt voor een technische inspectie.

Vanuit dat inzicht kun je installaties slimmer indelen, processen van elkaar loskoppelen en kwetsbare onderdelen beter beschermen. Dat voorkomt dat bij een storing alles tegelijk uitvalt, waardoor de impact minder hoog is.

Bekijk onze oplossingen in Energie

“Een veelgevraagde oplossing is een UPS-systeem op batterijen”, vertelt Geert. “Maar wat veel mensen niet weten, is dat een standaardbatterij zonder aanvullende techniek niets doet bij stroomuitval. Die blijft afhankelijk van het net. Met een UPS daartussen kan de batterij tijdelijk blijven leveren en kunnen ook andere verbruikers in het pand gevoed worden.”

Technisch vraagt dit om afstemming en inzicht. “Niet elk systeem is plug-and-play,” zegt Geert. “We werken er bij Hoppenbrouwers aan om dit soort oplossingen, net als onze batterijinstallaties, steeds verder te standaardiseren in opbouw en werking. Zo maken we  complexe techniek beter toepasbaar, terwijl er wél ruimte blijft voor maatwerk per situatie.”

Afstemmen met alle schakels

Daarnaast vraagt een betrouwbare installatie om méér dan goede techniek; ook samenwerking is belangrijk. Binnen je eigen organisatie, én met partijen zoals netbeheerders, IT-leveranciers en installatiepartners.
“De kracht zit in het totaalbeeld”, zegt Geert. “Je moet weten waar de echte risico’s zitten, en hoe je die samen gericht kunt aanpakken.”
Voorbereiden betekent: de juiste mensen op tijd betrekken. Welke systemen moeten áltijd blijven draaien? Wat mag tijdelijk uitvallen? En hoe zorg je dat alles na een storing veilig en snel weer op gang komt?
Alleen als je het geheel overziet, kun je tot oplossingen komen die werken als het erop aankomt.

Heb je een vraag?

Neem contact op.
Wij denken graag met je mee.

Stel je vraag

Geert Oerlemans

Expert energiemanagement0619812918

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Stroomstoring thuis: hoe bereid je je technisch goed voor?

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Stroomstoring thuis: hoe bereid je je technisch goed voor?

De 5 meest gegoogelde vragen over hybride warmtepompen

Blog
Lees meer over De 5 meest gegoogelde vragen over hybride warmtepompen

Top 5 veelgestelde vragen over airco’s

BlogAirco's
Lees meer over Top 5 veelgestelde vragen over airco’s

De waarde van zonnestroom daalt – Vijf tips voor slimmer eigen energieverbruik

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over De waarde van zonnestroom daalt – Vijf tips voor slimmer eigen energieverbruik

Hoppenbrouwers neemt het voortouw in duurzame energie: hoe werken maanpanelen?

BlogDuurzaamInnovatie
Lees meer over Hoppenbrouwers neemt het voortouw in duurzame energie: hoe werken maanpanelen?

Dalende stroomprijzen? Zo bespaar je slim op je energierekening

BlogBesparenDuurzaam
Lees meer over Dalende stroomprijzen? Zo bespaar je slim op je energierekening

Het oog wil ook wat

Blog
Lees meer over Het oog wil ook wat

Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

De laadpaal voor thuis: hoe zit dat?

Blog
Lees meer over De laadpaal voor thuis: hoe zit dat?

Zo presteert jouw warmtepomp op z’n best

BlogHybride warmtepompen
Lees meer over Zo presteert jouw warmtepomp op z’n best

Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie voor 2025

BlogBesparenDuurzaamZonnepanelen
Lees meer over Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie voor 2025

Zo ontvang je btw terug op jouw thuisbatterij

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Zo ontvang je btw terug op jouw thuisbatterij

Ontvang onze nieuwsbrief