Wat is een airco?

Terwijl je puffend de zomermaanden doorkomt, wordt het idee van een airco in huis steeds aantrekkelijker. Het ding verkoelt de lucht in huis en maakt extreme hitte draaglijker. Maar je wilt eerst weleens weten wat een airco precies doet voordat je overgaat tot aanschaf. Daarom leggen we dat haarfijn uit.

Doe de airco-kiezer

Al lang geen cooler meer

De airco kennen we nog altijd het beste als airconditioning: een apparaat dat de lucht in huis verkoelt. Maar steeds meer typen verkoelen niet alleen, maar verwarmen ook. En sommige varianten zuiveren of ontvochtigen de lucht. Dan hebben we het wel over de vaste airco’s. De opties zijn bij het mobiele broertje wat beperkter. Bij Hoppenbrouwers vind je daarom ook alleen vaste airco’s waarmee je jaren vooruit kunt.

Zo werkt jouw airco

Een vaste airco bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit zuigt lucht aan en voert het af. Een airco produceert zelf helemaal geen koude lucht, maar onttrekt de warmte uit de binnenlucht en stuurt dit via de buitenunit naar buiten. Wil je verwarmen, dan haalt de buitenunit warmte uit de buitenlucht en blaast dit naar binnen. Het voordeel bij een vaste airco is dat je geen gedoe hebt met slangen en afvoeren die naar buiten gaan voor de condens.

Verwarmen met een airco

Als je besluit een airco te kopen kun je gebruiken om je huis wat te verwarmen. Het apparaat kan namelijk net zo goed verkoelen als verwarmen, al wordt het nooit zo aangenaam warm als met de verwarming. De binnenunit van een airco hangt in een specifieke kamer; in die ruimte kun je dus de temperatuur regelen. Een luxe, want je kunt per kamer bepalen hoe warm het er is. Maar dat betekent ook dat er in iedere kamer een binnenunit moet hangen. Een hoofdverwarming zal de airco dus nooit helemaal zijn.

Temperatuur van de airco in huis

Als het buiten echt warm is, zet je de airco het liefst op standje vrieskist. Maar dan is de klap altijd zo groot als je naar buiten gaat. Eigenlijk zou het temperatuurverschil tussen buiten en binnen niet meer dan vier graden moeten zijn. Dan heb je ook de minste kans op verkoudheidsklachten doordat je de hele dag in de airco zit.

Ontdek of de Daikin airco de oplossing is voor jouw huis.
Doe de airco-kiezer

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Alle informatie over de airco

BlogAirco's
Lees meer over Alle informatie over de airco

3x meer dan verkoelen met de airco

BlogAirco'sDuurzaamInnovatie
Lees meer over 3x meer dan verkoelen met de airco

Zo energiezuinig is de airco echt

BlogAirco'sBesparenDuurzaam
Lees meer over Zo energiezuinig is de airco echt

De airco het hele jaar rond gebruiken

BlogAirco'sInnovatieTrends
Lees meer over De airco het hele jaar rond gebruiken

Airco’s van Daikin bij Hoppenbrouwers Techniek

BlogAirco'sProducten
Lees meer over Airco’s van Daikin bij Hoppenbrouwers Techniek

Hoeveel kost een airco?

BlogAirco's
Lees meer over Hoeveel kost een airco?

Verwarmen met een airco

BlogAirco'sDuurzaam verwarmen
Lees meer over Verwarmen met een airco

Ontvang onze nieuwsbrief