Brandveiligheid bij zonnepaneel installaties

Overweeg je om zonnepanelen te kopen? Dan vraag je je misschien af wat het risico is op brand bij het in gebruik nemen van deze installatie. Gelukkig komt brand als gevolg van zonnepanelen op je dak zeer zelden voor: Volgens Brandweer.nl komt het niet voor in de top 5 van brandoorzaken. Je hoopt het uiteraard ook niet mee te hoeven maken. En dat risico wil je zo laag mogelijk houden. In deze blog geven we je 5 tips die van pas komen bij de aanschaf van zonnepanelen. Want waar moet je nu op letten als je voor zonnepanelen kiest?

1. Kies altijd voor een gerenommeerde partij

De belangrijkste tip die we je willen meegeven is om altijd te kiezen voor een erkende installatiepartij. Daarmee bedoelen we een partij die al langer op de markt bekend is. Steeds vaker hoor je in het nieuws dat na een dure installatie de leverancier zelf niet meer bestaat. Niets is vervelender dan een installateur die failliet gaat nadat je net voor een groot bedrag hebt geïnvesteerd. Als een bedrijf dan besluit te stoppen en je achterlaat zonder aanspraak op service, garantie of een goed bereikbare klantenservice, voel je je behoorlijk verloren. Door te kiezen voor een gerenommeerde installateur met jarenlange ervaring binnen de zonne-energie ben je ook in de toekomst verzekerd van de juiste service en onderhoud.

Bekijk de verschillende servicemogelijkheden

2. Kijk naar keurmerken en certificaten

Een goede eerste stap is om de certificering of eventuele keurmerken van zonnepaneleninstallateurs te controleren voordat je met een installateur in zee gaat. Het hebben van een certificering of keurmerk geeft aan dat het bedrijf voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en dat er veilig en professioneel gewerkt wordt. Een voorbeeld van een certificering die relevant is voor zonnepaneleninstallateurs in Nederland is de InstallQ-certificering. InstallQ is een onafhankelijke stichting die erkenningsregelingen beheert voor de installatiebranche. Door te controleren of de zonnepaneleninstallateur een InstallQ-certificering heeft met een erkenning voor elektra en zonnepanelen, en of ze zegelrecht hebben, verkrijg je een goede indicatie dat het bedrijf voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen en professionele standaarden.

Ook een VCA-certificaat zegt veel over een organisatie. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Door het behalen van een VCA-certificaat laat je als bedrijf zien dat je de kennis hebt om veilig en gezond aan het werk te gaan.  Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een deskundige en betrouwbare opdrachtnemer.

Bekijk alle certificeringen van Hoppenbrouwers

3. Hoe oordelen bestaande klanten?

Om een goed beeld te krijgen van een betrouwbare partij kun je ook een blik werpen op de reviews van bestaande klanten. Zij hebben tenslotte al contact gehad, waarbij een product is geïnstalleerd of een dienst is geleverd. Daarover hebben zij hun ervaring gedeeld online. Zo zie je in één overzicht of een bedrijf positief staat aangeschreven. Let goed op of dit cijfer gebaseerd is op een aanzienlijk aantal reviews. Slechts 3 reviews geven namelijk een vertekend beeld van het gemiddelde.

Lees hier hoe onze klanten ons beoordelen

4. Onderhoud en beheer na plaatsing

Zonnepanelen plaatsen en er nooit meer naar omkijken is natuurlijk een zalige gedachte. Zorgeloos kunnen genieten van de opgewekte stroom in en rond huis is het streven. Maar ook zonnepanelen hebben te maken met steeds heftigere weersomstandigheden, vuil ophoping of een eventuele storing. Ook het dagelijks monitoren van de prestaties van de panelen is belangrijk voor een zo hoog mogelijk rendement voor een langere periode. Op die manier kan er tijdig een afwijking worden gesignaleerd in de opbrengst van energie.

Bekijk ons aanbod zonnepanelen

5. Ga voor kwaliteit & goede nazorg

De laatste tip is tot slot, ga niet altijd voor de voordeligste offerte. Goedkoop is ook in de wereld van zonnepanelen helaas vaak duurkoop. We begrijpen dat er veel aanbieders zijn die een goedkoop alternatief bieden van een nog onbekend merk in plaats van een kwalitatief merk. Ook besparen op veiligheid en kwaliteit wordt regelmatig toegepast om zo de offerte nog goedkoper aan te kunnen bieden. Besef dat hier de service na levering en installatie anders in elkaar steekt, dat de veiligheid van de medewerkers daardoor onder druk komt en de garantie niet is zoals het zou moeten.

Meer weten over onze zonnepanelen? Wij helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant

Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie

BlogBesparenDuurzaamZonnepanelen
Lees meer over Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie

Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

BlogWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

StappenplanZonnepanelen
Lees meer over Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

Hoe goed zijn Jinko-zonnepanelen?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Hoe goed zijn Jinko-zonnepanelen?

Zonnepanelen: veiligheid staat voorop

BlogTrendsWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: veiligheid staat voorop

Tips voor het reinigen van zonnepanelen

BlogZonnepanelen
Lees meer over Tips voor het reinigen van zonnepanelen

Alles over teruglevering en een overvol elektriciteitsnetwerk

BlogDuurzaamTrendsWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Alles over teruglevering en een overvol elektriciteitsnetwerk

Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

BlogBesparenDuurzaamTrendsZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

Ontvang onze nieuwsbrief